Alienistul – Caleb Carr

alienistul

Întrucât nu urmăresc filme și seriale, știam doar din auzite că există un serial inspirat de romanul Alienistul. Totuși, citind descrierea cărții, am fost extrem de curioasă să o citesc. Descrierea mi-a plăcut tare mult și mă așteptam să descopăr o carte extrem de interesantă, cu o acțiune intensă și alertă.

Spre dezamăgirea mea, nu a fost chiar așa. Știu că părerea mea privitoare la această carte nu coincide cu părerea generală a celor care au citit-o dar, din păcate, cel puțin prima jumătate a cărții m-a dezamăgit. Trebuie să recunosc că mi-a luat foarte mult să o citesc, și asta nu doar din cauza numărului de pagini, ci și din cauză că mi s-a părut o carte grea și cu acțiune destul de liniară. Pe la pagina 250, am simțit nevoia să iau o pauză de la această carte, lucru total neobișnuit pentru mine. Am citit între timp o altă carte, și abia când am terminat-o pe aceea, am revenit cu foarte multă ambiție la Alienistul.

Este adevărat că, după pagina 260-300, acțiunea devine mai interesantă și îți dorești să afli cât mai multe, alături de personaje. Însă, până acolo, multe detalii mi s-au părut inutile. Și încă un lucru care mi-a îngreunat lectura în primele câteva zeci de pagini a fost faptul că personajele sunt menționate când pe numele de familie, când pe prenume.

Cum spuneam, a doua jumătate a cărții chiar mi-a plăcut, este mult mai antrenantă acțiunea și detaliile devin din ce în ce mai interesante. Totuși, provocarea a fost să reușesc să ajung până acolo.

Pe urmele unui criminal în serie

Acțiunea este plasată în New York-ul anului 1896. Personajele principale sunt John Schuyler Moore – jurnalist la Times și Laszlo Kreizler – doctor psiholog, cunoscut în perioada respectivă sub denumirea de alienist. Cei doi sunt prieteni și au ocazia să lucreze împreună atunci când iese la iveală o serie de crime sângeroase. De asemenea, un rol deosebit de important în poveste îl joacă Theodore Roosevelt.

Periodic este ucis câte un băiat provenind de la familiile imigranților. Toate victimele sunt băieți care lucrează pe post de prostituate și se îmbracă în haine de fete. Kreizler începe o anchetă neoficială, ajutat de Roosevelt, Moore, Sara (secretara lui Roosevelt) și de alți doi detectivi.

Pentru a-l prinde pe criminal, Kreizler are ca scop realizarea profilului psihologic al acestuia. Practic, întreaga acțiune mizează tocmai pe acest element esențial al anchetei. Însă, pentru a putea descoperi profilul psihologic, este necesar ca personajele implicate în anchetă să facă supoziții pe baza a ceea ce descoperă. Iar aceste supoziții îi poartă în alte locuri și alte timpuri, menite nu doar să contureze un profil psihologic, ci și să îi aducă pe anchetatori mai aproape de rezolvarea misterului și de descoperirea criminalului.

Alienistul – o carte complexă, psihologică

După părerea mea, Alienistul nu este atât o carte de acțiune, cât o carte cu un profund element psihologic. Poate și de aici dezamăgirea mea. Nu zic că nu este o carte bună, dimpotrivă, însă eu mă așteptam la un roman alert, în care să stau non-stop cu sufletul la gură, în speranța de a descoperi criminalul. În schimb, am dat peste un roman în care totul este analizat până în cele mai mici amănunte, în care detaliile sunt copleșitoare și acțiunea este, mai degrabă, liniară.

Lucrurile se mai precipită spre final, când deja personajele reușesc să contureze un posibil profil psihologic al criminalului. De aici, începe cu adevărat acțiunea și am simțit și eu ritmul alert și emoția descoperirii criminalului.

Per total, este o carte bună, mai ales dacă nu ai din start așteptări ca aceasta să îți furnizeze o doză mare de adrenalină de la început până la sfârșit.

Poți cumpăra romanul „Alienistul” de Caleb Carr de pe site-ul Grupului Editorial Corint.

12 thoughts on “Alienistul – Caleb Carr

  1. Asa patesc si eu cand am prea multe asteptari. Pacat de subiect, ca pare tare interesant.

  2. Pe mine nu m-a atras de la inceput 🙂 Mi s-a parut prea sangeroasa. Si sigur nu mi-ar placea s-o citesc. Acum sunt sigura de asta 🙂

  3. Ehi, iată o carte pe placul meu. Nu am citit-o.
    Recenzia ta mă intrigă un pic, pentru că și pe mine acțiunea e cea care mă atrage, însă faptul că e o carte psihologică poate compensa.
    Mulțam de recenzie, Eva!

    1. Iti multumesc pentru comentariu! Pe partea psihologica, este o carte chiar buna. Probabil ca la mine a fost problema ca ma asteptam la cu totul altceva. Chiar imi plac thrillerele psihologice, dar de la Alienistul ma asteptam sa se puna accent pe actiune.

  4. Am tot văzut cartea asta în librării și reclamă la serial pe Netflix, însă nu mi-a trecut niciodată prin minte să o cumpăr. Mie mi se pare interesantă, tocmai pentru că ai spus că ai fost puțin dezamăgită sunt curioasă dacă îmi va plăcea. Super recenzia!

    1. Iti multumesc! Sa stii ca e foarte apreciata si laudata, deci parerea mea chiar este contrata cu aceea a majoritatii. Chiar sunt curioasa cum ti s-ar parea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.