„Xantoria – Împărăția Argintie de Cleștar”, de Alis Tieran

15128751_731510763675756_1054358696_n

Xantoria – Alis Tieran

 

Magie, tărâmuri fermecate, ființe fantastice…

Cam asta vă așteaptă în momentul în care deschideți poarta către Xantoria.

Cartea „Xantoria – Împărăția Argintie de Cleștar”, scrisă de Alis Tieran, este primul volum dintr-o serie care va conține 5 cărți. Deși veți regăsi diverse elemente de domeniul fantasticului, această carte este scrisă ca o metaforă a lumii în care trăim. Povestea ne poartă prin tărâmuri magice, fantastice, însă mesajul din spatele poveștii ascunde realitatea noastră, cu distrugerile pe care le face omul. De asemenea, în cadrul poveștii, veți regăsi răutatea la care sunt dispuși oamenii să apeleze, pentru a dobândi puterea.

Dar să vă spun cum privesc eu Xantoria. Sunt sigură că mulți dintre voi ați auzit măcar, dacă nu chiar ați citit – și adorat – seria Harry Potter, Cronicile din Narnia, și Vrăjitorul din Oz. În regulă. Să nu vă creați o falsă impresie cum că ar fi ceva copiat, sau clișeic, însă Xantoria este oarecum asemănătoare cu aceste cărți. Citind-o, cu siguranță veți găsi diverse elemente asemănătoare cu anumite creaturi sau tărâmuri pe care le regăsiți și în alte cărți din categoria fantasy. V-am spus acest lucru pentru a vă ajuta să vă faceți o idee cam în ce categorie puteți încadra cartea Xantoria.

Acțiunea cărții este una destul de alertă, în special spre finalul acesteia. Ultimele câteva zeci de pagini, m-au făcut să mă simt ca și cum „galopam” printre rânduri, atrasă de curiozitatea de a afla finalul. În ceea ce privește limbajul folosit, acesta este unul destul de simplu, astfel încât cartea este ușor de citit, indiferent de vârsta cititorului. Chiar și așa, se recunoaște pe alocuri o documentare vastă a scriitoarei, pentru diverse elemente utilizate în descrierile sale, în creaturile fantastice pe care le întâlnim, și în elemente legate de natură.

La începutul cărții, facem cunoștință cu câteva dintre personajele pe care le vom însoți în minunata lor aventură, prin Xantoria. Întâlnim un grup de elevi, format din cinci prieteni, care au de pregătit o lucrare pentru vacanță. Peter, Bruno, Randy, Akela și Claire pornesc în căutarea unor informații ascunse, pe care le pot afla doar din cărțile aflate în Biblioteca interzisă, din școala lor.

Din momentul acesta, aventura lor începe, deoarece Biblioteca nu este una obișnuită, ci cu totul magică. La fel și cărțile din ea, care sunt punctul de pornire a celor cinci prieteni în marea lor aventură. Dintre paginile cărților, ies diverse creaturi fantastice, care îi determină pe copii să caute o ascunzătoare, pentru a scăpa cu viață de furia fiarelor ieșite în lume. De aici, copiii ajung pe tărâmul Xantoriei, unde începe cu adevărat povestea lor.

De-a lungul poveștii, cei cinci prieteni trec prin diverse tărâmuri fermecate, și întâlnesc o mulțime de creaturi și popoare fantastice, din lumea imaginară. Deși dobândesc de la început diverse puteri magice, ei nu sunt conștienți de acestea, și sunt nevoiți să și le descopere, și să învețe să le stăpânească, în timp.

O cunosc pe vrăjitoarea Malvina, care este unul dintre personajele negative din această poveste. Verișoara Malvinei, Prințesa Lea, este un personaj pozitiv, care încearcă să îi ajute pe cei cinci prieteni, însă devine captivă, ținută sub o vrajă, și are nevoie de ajutorul celor cinci copii – „creaturi”, așa cum sunt ei numiți de personajele din carte.

Pe parcursul aventurii lor, cei cinci prieteni sunt ajutați de diverse creaturi magice, fantastice, care au menirea de a-i ajuta pe cei cinci să își descopere puterile, să le folosească în scopuri bune. De asemenea, diverse creaturi îi învață pe copii cum să lupte și să dobândească diverse puteri, aptitudini și învățături. Veți întâlni creaturi precum elfi, dragoni, grifoni, păianjeni uriași, zombie și altele.

Misiunea celor cinci copii este aceea de a o salva pe Prințesa Lea, și de a readuce lumea sub conducerea Binelui. Dacă vor reuși, sau cum se va termina povestea lor, vă invit să aflați, citind cartea.

Ca o concluzie, mie mi-a plăcut cartea, mi s-a părut interesantă și frumoasă. Și, exact așa cum pe coperta acestei cărți este scris „Roman fantastic și de aventuri”, consider că aceasta este o descriere cu adevărat potrivită pentru primul volum al seriei Xantoria. Însă când spun fantastic, nu mă refer doar la „fantastic”, spus ca și gen literar, ci și ca „fantastic” spus ca un adjectiv potrivit pentru a descrie această carte.

Pentru cei interesați să citiți cartea „Xantoria – Împărăția Argintie de Cleștar”, scrisă de Alis Tieran, o găsiți aici.

15129790_731508703675962_587660522_n
 

0 thoughts on “„Xantoria – Împărăția Argintie de Cleștar”, de Alis Tieran

  1. Am mai citit din citatele pe care autoarea le-a impartasit cu noi si chiar suna interesant. Multumesc Eva! M-ai ajutat sa imi fac o impresie despre carte, dar mai ales sa o trec pe lista de viitoare achiziții!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.