Golem – Gustav Meyrink

Golem – Gustav Meyrink

Printre cărțile care au sosit la mine de la Anticariatul Queen Timișoara s-a numărat și „Golem”, de Gustav Meyrink. Romanul a fost publicat inițial în 1915, iar la mine a ajuns ediția apărută în 2007 la Editura Nemira. Ceva din descrierea acestei cărți mi-a stârnit curiozitatea și așa se face că nu am amânat prea mult lecturarea romanului „Golem”.

Acțiunea se desfășoară în ghetoul evreiesc din Praga, un loc încărcat de mituri și legende, unde trecutul și prezentul se împletesc în mod straniu. Povestea este narată de un personaj pe nume Athanasius Pernath, un gravor de pietre prețioase care trăiește singur. Însă, în ciuda vieții sale izolate, Pernath are câteva persoane apropiate, care se interesează de el, i se destăinuie și la care ține.

Îl regăsim pe Pernath într-o lume de vise și halucinații, unde întâlnește personaje enigmatice și simboluri mistice. Ajungem în punctul în care nu reușim să ne dăm seama, ca cititori, unde se termină realitatea și unde începe fantezia.

Desigur că apare în poveste un golem, care de altfel dă și titlul cărții. Golemul, o creatură legendară creată din lut și adusă la viață prin magie de către rabinul Judah Loew, simbolizează puterea creației umane, dar și pericolele asociate cu aceasta. În roman, golemul apare ca personaj de legendă, temut de toți cei care cred că ar putea fi real și care au auzit povești despre existența acestuia în una dintre casele din ghetou.

Golem – un roman profund simbolic

M-am așteptat să dau peste un roman fantasy, în schimb am descoperit unul de mister și care, mai presus de nota sa mistică și fantastică, explorează condiția umană. Personajul principal, Pernath, este considerat de către cei din jurul său drept un om cu tulburări mintale. Și din reflecțiile sale deducem că are momente în care nu știe cine este sau în care amintirile și visele se amestecă, astfel că el nu mai realizează ce s-a întâmplat cu adevărat.

„Golem”, de Gustav Meyrink este o carte captivantă prin stranietatea ei, prin atmosfera misterioasă și prin simbolistica pe care o regăsim pe parcursul poveștii. Cărți de tarot, un golem și un manuscris misterios completează atmosfera mistică a acestui roman. Avem ocazia să descoperim viața în ghetoul evreiesc, să vedem jocuri de putere, ură și răzbunare și să cunoaștem diverse tipologii umane.

Romanul „Golem” este unul complex și captivant, care merită citit. Pe mine m-a atras în special atmosfera sa mistică și scurtele referiri la cărțile de tarot și Cabala, precum și descrierile ample.

4 thoughts on “Golem – Gustav Meyrink

  1. Mereu ies carti sau filme bune cand e utilizata ideea de Golem si tot misterul pe care-l aduce cu ea. Nu stiam de cartea asta,. Multumim pentru recomandare! 🙂

  2. Pai daca e cu mister, cu carti de tarot si informatii din sau despre Cabala, atunci trec si eu cartea pe lista pentru ca pare a fi si pe gustul meu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.