Întotdeauna mi-au plăcut anticariatele, considerându-le un loc unde se ascund, cel mai des, numeroase comori. Așa că m-am bucurat că am primit oportunitatea de a alege cărți dintr-un anticariat recent deschis în Timișoara – Anticariatul Queen Timișoara. Proprietara, o doamnă deosebit de amabilă și cu o mare iubire pentru cărțile vechi, mi-a propus să îmi caute cărți publicate la noi în anul nașterii mele. Ideea mi s-a părut deosebită, astfel că am ales câteva dintre titlurile propuse de ea dintre edițiile apărute în 1988, dar și câteva cărți din alți ani. Una dintre acestea a fost „Idilă pe un turn”, de Thomas Hardy.
Încă de la început, am fost fascinată de stilul frumos de scriere și de naturalețea traducerii. Simt să menționez că proprietara Anticariatului Queen Timișoara a menționat, cu exemple, diferența dintre traducerile vechi și cele mai recente, lucru prin care mi-a stârnit și mai mult interesul și dorința de a citi cărți vechi. În plus, cum spuneam mai sus, în anticariat găsești adevărate comori, titluri pe care nu mai ai ocazia să le cumperi din alte librării.
Lady Constantine și Swithin
Revenind la cartea „Idilă pe un turn”, pentru mine a fost, recunosc, prima întâlnire cu autorul Thomas Hardy. Deși auzisem de autor și de cărțile sale, până acum nu am citit vreuna. Și, deși în general nu citesc cărți romantice, decât foarte rar, descrierea acestei cărți mi-a stârnit curiozitatea suficient de mult încât să-mi doresc să o citesc și, mai mult, să o aleg ca primă lectură dintre cărțile care au sosit la mine de la anticariat.
Povestea se desfășoară în anul 1800 și ceva, în Welland. Ca protagoniști, îi avem pe Lady Constantine, o femeie de aproape 30 de ani, al cărei soț a plecat într-o expediție în Africa și nu a mai dat vești de multă vreme; și pe Swithin, un tânăr astronom de doar 20 de ani. Între cei doi este nu doar o diferență mare de vârstă, ci și de statut social, ea fiind căsătorită cu un bărbat nobil, pe când Swithin abia reușind să-și ducă traiul.
Swithin își desfășoară cercetările astronomice în turnul Rings-Hill, care aparține familiei Constantine. După ce Lady Constantine îl găsește în turn, continuă să îl viziteze, aparent interesată de a învăța și ea astronomia. Între cei doi se formează rapid o legătură care evoluează într-o poveste de dragoste interzisă.
Idilă pe un turn – o dramă romantică
Pe parcursul cărții vedem cum diferența de clase sociale și obligațiile morale se pun în calea iubirii celor doi. De fiecare dată când lucrurile par să se așeze pentru ei, parcă apare ceva nou, menit să îi îndepărteze, doar ca o nouă veste să le dea din nou speranță.
O carte cu suișuri și coborâșuri, cu emoții intense și cu o poveste de dragoste imposibilă, „Idilă pe un turn” este o dramă romantică pe care mă bucur că am avut ocazia să o citesc. Mi-a plăcut povestea, dar mai ales stilul de scriere, care este unul apropiat de cititor. Descrierile ample, în stilul vremii de atunci, dau o eleganță aparte poveștii.
Dacă nu ați citit cartea, vă recomand să o căutați la anticariat, pentru a vă bucura de o lectură clasică frumoasă.
Cred ca e anticariatul din mall. 🙂 Am gasit multe carti faine ce nu au mai fost reeditate, in anticariate. 🙂
Da, da, e în mall. Are cărți grozave, să știi. Multe titluri nu le-am mai găsit nici măcar în alte anticariate online.
Oh, de cand nu am mai citit o drama romantica. Multumesc pentru recomandare!
Cu drag!