Profetul tenebrelor – Brunno Livadaru

Profetul tenebrelor – Brunno Livadaru

Cartea „Profetul tenebrelor”, de Brunno Livadaru este o carte inteligentă, aș zice. O carte care are puterea de a-l scoate pe cititor din zona de confort și de a-l pune în față cu o poveste surprinzătoare prin subtilele sale analogii cu lumea reală, dar și prin ideile ușor filosofice pe care un cititor atent le poate găsi printre cuvinte. M-a fascinat cartea încă de la prima citire, iar de curând am recitit-o și mi-am amintit cu drag de poveste, de personajele creionate cu o măiestrie deosebită, specifică autorului Brunno Livadaru.

O carte despre râme, așa este descrisă prin online, dat fiind faptul că într-adevăr personajele sunt râme. Însă cartea este mai mult decât atât, este o poveste cu substraturi profunde, care îi dă de gândit cititorului. Nu o dată, pe parcursul lecturii, m-am gândit cât de bine se aseamănă lumea subpământeană descrisă de autor cu lumea oamenilor, cu zilele noastre.

O colonie de râme condusă de un Profet

Povestea se desfășoară în subteran, unde avem în prim-plan o colonie de râme, condusă de Profet. Acesta susține că atacul Cârtiței este iminent, însă el deține secretul care va ajuta colonia să se salveze. Pentru asta, are nevoie de râme plasate pe diverse poziții (Arhitecți, Musculoși și alții), care să asigure buna funcționare a coloniei și, bineînțeles, să mențină ordinea și să se asigure că toți membrii coloniei se conformează regulilor. În plus, în colonie nu sunt văzute cu ochi buni râmele imperfecte, impure.

Din această ultimă categorie fac parte Cap-Turtit și Cur-Retezat, două râme independente, care se străduiesc să își trăiască viața cât mai bine. Însă, în timp ce Cap-Turtit ar prefera să rămână pe cont propriu, prietenul său, Cur-Retezat, își dorește cu ardoare să se alăture coloniei. Astfel, cei doi, cu Cap-Turtit în frunte, pun la cale un plan prin care să se alăture acesteia, să fie acceptați în mijlocul inelaților care vor fi salvați de atacul Cârtiței.

Comploturi, secrete și jocuri murdare ni se desfășoară prin fața ochilor pe măsură ce Cap-Turtit se apropie de descoperirea adevărului în ceea ce-l privește pe Profet și colonia întemeiată de acesta. Profetul, autointitulat astfel, susține că el este singurul care a avut onoarea de a vorbi cu Viermele Mitic, cel care a pregătit o sală în interiorul pământului unde colonia ar putea fi salvată de atacul Cârtiței.

Profetul tenebrelor – o carte pe care să o citești cu mintea deschisă

Este interesant de urmărit povestea pentru a descoperi ce se ascunde în spatele Profetului și a ideologiei sale. Sunt de părere că „Profetul tenebrelor” este o carte care trebuie citită cu mintea deschisă, pentru a putea vedea dincolo de cuvinte și de personaje, pentru a recunoaște anumite tipologii umane transpuse în personajele râme și pentru a descoperi că, în cele din urmă, viața de sub pământ ar putea să nu fie atât de diferită de cea a oamenilor. Ori, privit dintr-o altă perspectivă, romanul ar putea fi chiar o analogie a umanității, râmele fiind simple personificări ale oamenilor.

Am citit și recitit cu mare plăcere această carte și o recomand tuturor cititorilor care sunt dispuși să iasă din zona de confort și să privească lucrurile dintr-o perspectivă nouă.

Romanul „Profetul tenebrelor”, de Brunno Livadaru, poate fi comandat de pe site-ul Mybestseller.

2 thoughts on “Profetul tenebrelor – Brunno Livadaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.