Ajută-ți copilul să se vindece de traumă – Dr. Aletha Solter

Ajută-ți copilul să se vindece de traumă – Dr. Aletha Solter

Ajută-ți copilul să se vindece de traumă. Ghidul părinților pentru susținerea mecanismelor naturale de vindecare ale copilului prin joc și conectare – Dr. Aletha Solter

Am mai spus și susțin în continuare că fiecare carte vine la momentul potrivit și, mai mult, se cere citită exact când e timpul ei. Așa a fost și în cazul cărții „Ajută-ți copilul să se vindece de traumă”, de Dr. Aletha Solter. Cartea a ajuns la mine în octombrie, exact când aveam mai mare nevoie de ea. E drept că am citit-o doar de curând, acum am simțit că sunt pregătită să descopăr informațiile pe care ni le oferă autoarea.

De ce spun că aveam nevoie de cartea aceasta când a ajuns la mine? Deoarece în septembrie a murit soacra mea, iar noi am luat la noi fiica ei, care e de o vârstă cu fiica mea. Am cerut tutela fetei și ne-am propus să o ajutăm, oferindu-i o viață cât mai frumoasă și mai liniștită. Însă, deși știm că îi putem oferi toate astea, adevărul este că am luat la noi un copil care a suferit multe traume, cea mai mare dintre ele fiind chiar moartea mamei sale.

În general mi se pare un lucru deosebit de greu să îți ajuți copilul să vindece anumite suferințe, însă când te trezești că ai de gestionat emoțiile unui copil căruia i-a murit mama, poți foarte ușor ajunge să te simți copleșit. Însă știam de la început la ce mă înham și mi-am asumat total noul rol, inclusiv acela de a susține emoțional fetița să își revină după toate suferințele prin care a trecut în cei 12 ani de viață.

Cum ne ajută cartea aceasta să susținem vindecarea traumelor la copiii noștri?

Desigur că această carte nu ține rol de terapeut, și nici noi nu ne bazăm doar pe informațiile pe care le-am descoperit eu în carte pentru a o ajuta pe Andrea să se vindece. Însă cartea „Ajută-ți copilul să se vindece de traumă” oferă numeroase informații utile pentru cititori în recunoașterea semnelor traumelor și gestionarea acestora. Mai mult, autoarea ne arată cum, prin intermediul jocului, putem ajuta copiii să se reîntoarcă la traumă și să o vindece. M-au surprins în special povestirile care arătau cum copiii încearcă adeseori prin joc să le arate adulților că au o suferință, însă adulții, neavând cunoștințele necesare, nu reușesc să recunoască aceste semne din jocul copiilor.

În primele capitole ale cărții, autoarea vorbește despre recunoașterea traumei din copilărie și neurobiologia traumei. Adică, ne explică exact cum putem recunoaște traumele, cum pot reacționa copiii la confruntarea cu un stimul al traumei – hiperexcitație (reacția luptă-sau-fugi) sau disociere (reacția de înghețare). Avem ocazia în aceste capitole să învățăm cum să recunoaștem semnele traumelor la copii, în funcție de reacțiile pe care le au în anumite situații, mai exact, când sunt expuși unor situații care le amintesc de traumă.

Capitolele următoare se axează pe vindecarea traumei, iar în acestea autoarea vorbește despre emoțiile posttraumatice și principiile de bază ale vindecării, mecanismele naturale de vindecare prin joacă și râs, precum și mecanismele naturale de vindecare prin plâns și furie. În aceste capitole autoarea oferă exemple de jocuri prin care putem ajuta copiii să se vindece, precum și informații despre reacțiile normale ale copiilor în procesul de vindecare și cum să gestionăm aceste emoții prin care ei își manifestă suferința.

Urmează un capitol cu sfaturi suplimentare pentru a-ți ajuta copilul să se recupereze, în cadrul căruia autoarea oferă detalii privitoare la etapele de dezvoltare de care orice părinte trebuie să țină cont în procesul de vindecare al copilului. De asemenea, vorbește despre declanșarea de traume și retraumatizare, precum și despre diferențele dintre tehnicile de calmare și tehnicile de vindecare, urmate de informații utile în reconstruirea încrederii și a bucuriei copilului.

Ultimele două capitole conțin studii de caz pe etape de vârstă – de la 0 la 5 ani, respectiv de la 6 la 12 ani. În aceste capitole autoarea prezintă câteva studii de caz în care exemplifică modul în care copiii au reușit să se vindece de diverse traume.

Ajută-ți copilul să se vindece de traumă – o carte pe care orice părinte ar trebui să o citească

Cum spuneam la început, pentru mine cartea a venit fix când aveam mai mare nevoie de ea, trezindu-mă peste noapte cu încă un copil în grijă, unul despre care n-am habar ce traume a suferit până să ajungă la noi. Cartea aceasta mi-a oferit informații utile, prețioase chiar, și m-a ajutat să văd că am procedat corect în multe situații în ceea ce privește cele două fete ale mele (una biologică, una în tutelă).

Cu toate astea, consider că orice părinte ar trebui să citească această carte, întrucât de multe ori noi, ca părinți, nu știm toate traumele pe care le-au suferit copiii noștri. De la abuzuri, la bullying sau chiar traume experimentate încă din faza fetală, multe dintre ele sunt necunoscute de către părinți, până târziu. În plus, sunt de părere că noi, adulții, avem suficiente suferințe adunate de-a lungul anilor, pe care nimeni nu ne-a învățat cum să le vindecăm, astfel că poate fi dificil să ne confruntăm cu traumele copiilor noștri, neștiind cum să le gestionăm și cum să-i ajutăm să le vindece. Și tocmai aici intervine cartea „Ajută-ți copilul să se vindece de traumă”, oferind ghidare în procesul de vindecare a traumelor copiilor noștri.

Cartea „Ajută-ți copilul să se vindece de traume” de Dr. Aletha Solter poate fi comandată de pe site-ul Editurii Herald.

4 thoughts on “Ajută-ți copilul să se vindece de traumă – Dr. Aletha Solter

  1. Cred ca e o durere coplesitoare pierderea unui parinte. 🙁 Daca macar un pic din ea se poate atenua prin informatiile dintr-o asemenea carte, e deja un volum extraordinar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.