Reykjavík – Ragnar Jónasson și Katrín Jakobsdóttir

Reykjavík

Cred că nu mai este pentru nimeni o noutate faptul că autorii nordici sunt extrem de talentați la scris romane thriller, pline de suspans și mister. Am mai citit câțiva și m-au surprins plăcut. De curând, a fost vremea romanului „Reykjavík”, scris de Ragnar Jónasson și Katrín Jakobsdóttir, un roman care m-a tentat de când s-a anunțat apariția sa în cadrul editurii Crime Scene Press. Așteptările mele cu privire la carte nu au fost deloc înșelate, întrucât m-a ținut cu sufletul la gură, dând pagină după pagină pentru a afla deznodământul.

Pe tot parcursul lecturii, am avut câteva bănuieli cu privire la ceea ce s-ar fi întâmplat, însă finalul tot m-a luat prin surprindere. Acțiunea a fost antrenantă și a reușit să-mi mențină interesul de la început până la sfârșit. Autorii au introdus în poveste anumite detalii menite, parcă, să îl trimită pe cititor cu gândul spre învinovățirea unui anumit personaj.

Povestea Lárei

Cartea începe în 1956, când Lára, o tânără din Islanda, dispare pe insula Viðey. În vârstă de doar 15 ani, fata a lucrat ca menajeră pe timpul verii la un cuplu de prestigiu care avea o casă pe insulă. Într-o zi, ea dispare brusc. În timp ce cuplul care a găzduit-o știa că Lára merge acasă, părinții ei nu au mai primit vești despre ea, astfel că începe o anchetă.

Responsabil cu ancheta este detectivul Kristján Kristjánsson, care, deși încearcă timp de trei decenii să descopere adevărul despre Lára, dă doar de uși închise. Ancheta îi este aproape oprită la scurt timp după ce a început-o, dat fiind că Óttar, cel la care lucra Láracând a dispărut, este un cunoscut avocat.

La 30 de ani de la dispariția fetei, Valur Robertsson, un tânăr ziarist de la o publicație mică, începe propria anchetă în cazul Lára. Pe măsură ce descoperă informații și ia legătura cu cei care au fost interogați în urmă cu trei decenii, Valur începe să fie tot mai sigur că Lára nu a dispărut, pur și simplu. În urma unui pont pe care îl primește, ancheta ia o turnură neașteptată, la fel și viața lui Valur.

Reykjavík – un roman palpitant

Astfel, romanul „Reykjavík” devine unul tot mai palpitant pe măsură ce dai pagina, ajungând să nu mai vrei să lași cartea din mână până nu afli adevărul despre dispariția Lárei. Pe mine m-a încântat povestea și măiestria de care dau dovadă cei doi co-autori, în crearea unei atmosfere tensionate și a unor scenarii pe care cititorul reușește să și le facă pe măsură ce descoperă noi detalii ale poveștii.

Eu, cel puțin, am încercat să ghicesc ce s-a întâmplat cu Lára și, deși nu am fost departe de adevăr, s-a dovedit că totuși niciunul dintre scenariile mele nu a fost cel corect. Cu tot suspansul și toate răsturnările de situație din carte, romanul „Reykjavík” este unul foarte bun, pe care îl recomand cu drag tuturor pasionaților de thriller și mister.

Romanul „Reykjavík”, de Ragnar Jónasson și Katrín Jakobsdóttir, poate fi comandat de pe site-ul Editurii Crime Scene Press.

4 thoughts on “Reykjavík – Ragnar Jónasson și Katrín Jakobsdóttir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.