Nu-i ușor să fugi de fericire – Laura Frunză

Nu-i ușor să fugi de fericire – Laura Frunză

Știți care este diferența dintre cartea „Nu-i ușor să fugi de fericire” și o carte care are pe copertă bulina New York Times Bestseller? Faptul că autoarea cărții menționate este româncă! Și spun asta cu toată încrederea, pentru că această carte ar merita să fie bestseller, fiind cel puțin la fel de bună ca alte cărți care poartă bulina sus-numită.

Recunosc, auzisem de autoare, Laura Frunză, știam și că are blog, dar nu o urmăream. Totuși, când a lansat cartea aceasta – romanul ei de debut – am văzut coperta zile întregi pe Facebook, de cum deschideam. Însă ce m-a convins să caut cartea pe Libris a fost recenzia Patriciei Lidia, pe care o urmăresc cu drag și o admir. Astfel, am fost sigură că, dacă ea a recomandat cartea cu atâta pasiune, cartea asta chiar merită. Și așa a și fost!

Nu am pățit de mult timp ca o carte să mă țină trează până după ora 1 noaptea, doar ca dimineața să mă trezesc devreme, nerăbdătoare să-mi continui lectura. Dar cartea „Nu-i ușor să fugi de fericire” exact asta a făcut. Am savurat-o în aceste zile și m-am bucurat că am dat curs recomandării Patriciei, acum chiar o înțeleg de ce a fost atât de încântată de această carte.

O poveste de dragoste mai aparte

Protagonista este Ileana Damaschin, o femeie de aproape 40 de ani, fotograf de renume internațional. Însă, dincolo de succesul profesional, Ileana este o tânără a cărei viață este marcată de traume, astfel că nu a reușit niciodată să se bucure cu adevărat de viață și, mai ales, nu și-a permis vreodată să iubească și să se lase iubită. Tatăl ei a dispărut fix în ziua în care ea s-a născut, fapt pentru care mama ei a abandonat-o emoțional din prima clipă. Cu o copilărie mai mult decât nefericită, Ileana a învățat rapid să se descurce pe cont propriu și să se ferească de iubire, neștiind de fapt ce înseamnă iubirea, sub nicio formă.

La reuniunea de 20 de ani de la absolvirea liceului, îl reîntâlnește pe Bogdan, fostul ei coleg, ajuns între timp comisar-șef. Bogdan este văduv și își crește singur cele două fiice, Maria și Irina. Deși căsnicia lui cu Delia nu a fost chiar una ca în povești, așa cum poate ar fi părut din exterior, el nu a mai vrut să găsească altă femeie după moartea Deliei.

Totuși, reîntâlnirea lor de la reuniunea de 20 de ani le aprinde o pasiune amândurora. Bogdan este reticent la început, dar treptat începe să o vrea pe Ileana în viața lui. Ea, în schimb, îl avertizează încă din start că nu va rămâne în oraș, că viața ei presupune călătorii tot timpul, nu doar pentru că profesia i-o cere, ci și pentru că ea nu își dorește statornicie și o viață așezată.

Deși niciunul dintre ei nu vrea să se implice într-o relație, vom vedea cum între ei se încheagă o oarecare legătură. Însă, dincolo de această poveste de dragoste aparte, deloc obișnuită, descoperim o adevărată poveste de viață în ceea ce îi privește pe ambii. Ies la iveală detalii interesante în ceea ce le privește viața, fie legat de copilărie, fie de căsnicia lui Bogdan.

Nu-i ușor să fugi de fericire – o poveste complexă și deosebită

În paralel cu povestea principală, adică legătura dintre Ileana și Bogdan, autoarea abordează numeroase subiecte interesante, chiar profunde unele dintre ele, cum ar fi abandonul, abuzul, agresiunea, traumele din copilărie, traume legate de avort, infidelitatea și multe altele. Toate acestea se împletesc de minune într-o poveste captivantă, care îl ține pe cititor cu sufletul la gură în așteptarea deznodământului.

Povestea este scrisă cursiv și cu mare atenție la detalii, astfel că scenele se derulează fluid și logic și niciun detaliu nu este rămas la voia întâmplării. Pe parcursul lecturii, primim răspunsuri la toate întrebările, toate aspectele sunt așezate treptat, pentru a reda întregul așa cum este firesc.

Cartea aceasta te poartă printr-o mulțime de emoții, de la agonie la extaz și invers. Este o lectură care oferă de toate, de la dragoste, erotism, la acțiune, dramă și o ușoară tentă de roman polițist. Un romance îmbinat cu dramă și suspans, astfel că reiese un roman must-read pentru oricine își dorește o lectură fascinantă, de la prima la ultima pagină.

4 thoughts on “Nu-i ușor să fugi de fericire – Laura Frunză

  1. Eu o stiu pe Laura de multi ani adica o urmaresc pe Facebook. Am vazut ca a publicat o carte si o ochisem si eu. Acum ca mi-ai zis si tu ca e must read inseamna ca ar fi timpul sa o citesc si eu. Sigur mi-ar placea la cat de frumos o descrii tu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.