Apartenența – Toko-pa Turner

Apartenența – Toko-pa Turner

Apartenența. Cum să redobândim sentimentul de apartenență prin conectarea cu sine, cu ceilalți și cu natura – Toko-pa Turner

O carte deosebită, „Apartenența”, de Toko-pa Turner, aduce în prim-plan un subiect cât se poate de interesant. Dar, dincolo de subiectul în sine, pe mine m-a fascinat modul în care autoarea a ales să îl abordeze, făcând din această carte una complexă și utilă pentru toți cei care sunt interesați de introspecție, autocunoaștere, dezvoltare personală și spiritualitate. Mi-a plăcut faptul că se înclină mult și spre feminitate, precum și faptul că leagă întreaga carte de interpretarea unor vise, fie ale ei, fie ale clienților săi. Asta deoarece autoarea, Toko-pa Turner, lucrează cu visele.

Povestea m-a prins încă de la primele pagini, autoarea având un stil de scriere fluid și captivant. M-am simțit ca și cum mi-ar fi povestit direct experiența ei de viață, descriind totodată ce înseamnă apartenența și cum a perceput ea dorul de a aparține unei familii, unei societăți. Un lucru care m-a frapat, încă de la început, și m-a făcut să consider această carte ca fiind una deosebită este acela că autoarea nici măcar nu încearcă să pozeze într-o femeie perfectă și atotștiutoare. Dimpotrivă, povestește detașat despre viața ei, despre suferințele care au dus-o la căutarea apartenenței, despre „haosul” care a înconjurat-o și care a determinat-o să se încline spre autocunoaștere și autoregăsire.

Cartea cuprinde 19 capitole denumite frumos și sugestiv: Ceva mai mare, Originile înstrăinării, Mama moarte, Falsa apartenență, Nunta interioară, Inițieri prin exil, Viața simbolică, Drumeții prin creativitatea sălbatică, Oaspeții întunecați, Durerea ca aliat sacru, Dorul sacru, Competențe ale apartenenței, A ne făuri o viață, Purtându-ne plăcerea, Prezența care invită, Povestiri și versuri de cântec, Îngrijirea unui sat, Reciprocitate cu Natura, Concluzii.

Apartenența și legătura cu visele

Așa cum am menționat, anterior, autoarea este un lucrător cu visele. Mai multe, folosește exemple de vise în această carte, pentru a le interpreta în contextul subiectului legat de apartenență. Printre exemple se regăsesc atât vise de-ale ei (inclusiv visul care a dus-o la scrierea acestei cărți), cât și vise de-ale clienților ei. De asemenea, mi-a plăcut legătura pe care a făcut-o între subiectul apartenenței și origine, descendență și traume transgeneraționale.

Cartea oferă nu doar informații despre ce este apartenența și cum se simte lipsa ei, dar și metode prin care putem învăța să ne acceptăm pe noi înșine și viața pe care o avem, durerea și suferința de care am avut parte de-a lungul vieții, și să ne reconectăm cu noi înșine, cu cei din jur și cu natura.

„Apartenența” nu este doar o carte de citit, ci o călătorie a inimii și a sufletului. Este o invitație la introspecție, o oglindă care reflectă căutarea noastră de a găsi sens în lumea tumultoasă în care trăim. Prin abordarea sa sinceră și autentică, Toko-pa Turner ne ghidează cu blândețe către propria noastră „apartenență”, provocându-ne să ne întâlnim adevărul în adâncul ființei noastre.  „Apartenența” este o carte remarcabilă, plină de înțelepciune și compasiune, care răspândește lumină asupra călătoriei noastre comune către autenticitate și conexiune.

Citate care m-au impresionat

În încheiere, vreau să îți ofer câteva scurte citate din cartea „Apartenența”, care m-au impresionat și m-au determinat să ajung la introspecție:

„Pe măsură ce explorăm femininul, găsim un vast depozit de daruri care au fost ignorate, respinse și căzute-n dizgrație. Visarea este văzută ca fiind neproductivă, mesajele corpului sunt tratate cu medicamente ca să dispară, simțirea nu are voce în sălile de consiliu, ritualul a fost golit și deconectat de natură și, bineînțeles, pământul este tratat ca o resursă profitabilă.”

„Visele ne cheamă să locuim și mai profund în ceea ce simțim – ceea ce este un alt mod de a ne vedea apartenența la adevărata amploare a experienței noastre.”

„Dacă vrem să creăm apartenență în viețile noastre, trebuie să învățăm din nou cum să ne extindem ospitalitatea către ceilalți atât fizic, cât și energetic.”

„Suntem literalmente făcuți din poveste. În fiecare noapte, ceva din biologia noastră toarce compulsiv vise-povești ca să ne mențină sănătoși. La fel de vitale precum respirația, aceste povești conțin straturi de utilitate care sunt parțial auto-reglatoare, parțial transmisii de înțelepciune și parțial țesut ce ne conectează la o rețea de inteligență nelimitată de timp și spațiu.”

Cartea „Apartenența” de Toko-pa Turner poate fi comandată pe site-ul Editurii Herald.

4 thoughts on “Apartenența – Toko-pa Turner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.