Sâmbătă, 09.09.2023, am avut ocazia să particip la un eveniment deosebit, care mi-a adus multă bucurie: „Două povești din Timișoara”, organizat în Cărturești Oradea, la Lotus Center. Evenimentul a fost organizat ca parte a inițiativei Să citimişoara.
Patricia Lidia
Gazda evenimentului a fost Patricia Lidia, pe care o cunosc de mai mulți ani atât online cât și offline și pe care o admir pentru energia ei și ideile sale minunate. Patricia Lidia spune despre ea că are „18 ani de Oradea și 18 ani de Timișoara”, astfel că a fost mai mult decât calificată să susțină la Oradea un eveniment în cadrul căruia au fost prezentate cărți scrise de autori timișoreni, cu detalii despre istoria mai puțin cunoscută a Timișoarei.
Patricia Lidia este autor de cărți pentru copii și pentru adulți, de materiale pentru organizare și planificare și o femeie super-organizată și multilateral dezvoltată. Este una dintre persoanele pe care le admir cel mai mult și o adevărată inspirație pentru mine.
Deși de data aceasta a vorbit doar în calitate de gazdă a evenimentului „Două povești din Timișoara”, eu aștept cu mare drag și nerăbdare să particip și la o lansare de carte scrisă de ea. Până în prezent, am citit cărțile sale, „Albinuța Uța-Uța” și „Aventuri în lumea lui Brâncuși” (aceasta din urmă fiind momentan în proces de reeditare într-o variantă îmbunătățită), precum și ghidul său, „Alchimia manifestării dorințelor”, astfel că știu deja că îmi place stilul în care scrie și aștept să mă surprindă cu o nouă carte.
Pentru mine, revederea cu Patricia a fost prilej de mare bucurie. Pe ea o știam deja și offline, dar de fiecare dată mă bucur să o întâlnesc și să vorbim.
Adrian-Petru Stepan cu „Două povești din Timișoara”
Au fost prezentate cărțile „Poveste dintr-o sticlă de parfum” și „Piața Romanilor” ale autorului Adrian-Petru Stepan. Acțiunea ambelor cărți se petrece în Timișoara, iar autorul reușește să surprindă în ele o atmosferă timișoreană demult uitată. În cărțile sale, se simte iubirea sa pentru acest oraș, precum și pasiunea pentru a se documenta cu privire la istoria mai puțin cunoscută a acestuia. Astfel, poveștile sale aduc în prim-plan locuri și situații la care nu avem acces prin prisma manualelor de istorie.
Autorul Adrian-Petru Stepan este unul dintre autorii mei preferați, i-am citit toate cărțile publicate până acum, astfel că a fost o bucurie și o onoare pentru mine să îl întâlnesc și offline. Online ne știm de câțiva ani buni – de la scurt timp după înființarea blogului Rândurile Evei –, așa că m-am bucurat de ocazia de a-l cunoaște și în realitate și de a schimba câteva vorbe cu el.
Liviu Galasiu
De asemenea, în cadrul evenimentului a fost prezentată cartea „Moneda de schimb” a autorului Liviu Galasiu. Și în acest roman „pseudo-fictiv”, cum îl numește însuși autorul, se regăsește printre rânduri o istorie mai puțin accesibilă a Timișoarei. Iată cum este descris romanul său:
Romanul istoric „Moneda de Schimb”
O împletire între realitatea istorică, ficțional și contrafactual!
Deliberatio pentru/despre monede souvenir, ereziile și premierele Banatului, în jurul personalității și minunilor Sf. Gerard de Cenad, în jurul simbolurilor noastre: Mihai Viteazul și Mihai Eminescu…năzuind ca scrierea mea să fie ,,prevăzută cu reflexii și citate din imensa zestre, care să reflecte însă inclusiv o gândire proprie temerară”.
La achiziționarea romanului „Moneda de schimb”, autorul a oferit cadou volumul său de versuri „Cutia de Rezonanță” și o monedă suvenir.
Cum a fost la evenimentul „Două povești din Timișoara”?
A fost o plăcere să particip la acest eveniment. Au fost prezentate cărțile celor doi autori – Adrian-Petru Stepan și Liviu Galasiu –, s-a vorbit despre Timișoara, despre istoria ei mai puțin știută și s-au citit fragmente din cărțile „Poveste dintr-o sticlă de parfum” și „Moneda de schimb”. Dacă nu ați reușit să ajungeți la eveniment, puteți să vedeți înregistrarea evenimentului pe Facebook.
Vă recomand cu drag să participați la astfel de evenimente, unde aveți ocazia să cunoașteți autori talentați, care au povești deosebite de spus. Fiți cu ochii pe Patricia Lidia, Adrian-Petru Stepan, Liviu Galasiu și pagina inițiativei lor, Să citimișoara, pentru a fi informați cu privire la evenimentele următoare pe care le vor organiza. Din ce știu, vor urma astfel de lansări și în alte orașe ale țării.
Daca locuiam mai aproape mi-ar fi placut sa vin si eu 🙂
A fost frumos, chiar ți-ar fi plăcut să fii prezentă. Dar poate se va ține și mai aproape de tine. 😀