Ghid complet de desen. Curs practic pentru începători – Barrington Barber
Navigând de curând pe Libris, atenția mi-a fost atrasă de cartea „Ghid complet de desen. Curs practic pentru începători”, de Barrington Barber. Cum am în casă doi pasionați (și talentați) de desen, am zis că este o idee excelentă să iau această carte. Singura dintre noi care este total antitalent la desen sunt eu, bineînțeles. Însă fiica mea desenează cu drag, iar soțul meu obișnuia să realizeze desene deosebit de reușite. Cu timpul, a renunțat la această pasiune, dedicându-și timpul muncii, însă s-a bucurat și el de carte și sper că va relua cândva pasiunea lui.
Cartea începe cu o introducere în care autorul îi încurajează pe cei care deschid acest ghid să își testeze abilitatea de a desena cu perseverență, încât, spune el, „Desenul nu este greu de învățat. Toată lumea învață să meargă și să vorbească, să scrie și să citească încă de la o vârstă fragedă. A învăța să desenezi este chiar mai ușor.”.
Ce te învață acest ghid de desen?
Întrucât acest „Ghid complet de desen” este destinat începătorilor, el cuprinde toate informațiile necesare pentru a învăța să desenezi. Astfel, primul capitol al cărții este intitulat „Primele etape” și oferă cititorilor informații despre materialele necesare pentru desen, modul în care trebuie ținut creionul, trasarea liniilor și cercurilor, a diverselor forme geometrice, precum și primii pași în desenarea diverselor obiecte. De asemenea, le oferă informații privind identificarea sursei de lumină, aranjarea obiectelor, metode de valorație și de umbrire, perspective, desenarea plantelor și animalelor, alegerea unui peisaj și proporții pentru desenarea corpului uman.
Următorul capitol este intitulat „Desenarea obiectelor și compoziția naturii statice” și conține informații detaliate pentru aplicarea și exersarea informațiilor învățate în capitolul anterior. De asemenea, acest capitol cuprinde informații despre desenarea naturii statice și includerea ei în decor, precum și despre obiectele mari și desenarea lor într-un decor.
„Mai multe despre perspectivă” este următorul capitol și acesta prezintă includerea perspectivei în desene, precum și diverse moduri de a reda perspectiva.
Urmează capitolul intitulat „Lumea naturală”, în care autorul a inclus plante, copaci, peisaje și animale.
Următorul capitol este intitulat „Desenarea corpului uman și portretistica” și arată modurile în care poate fi desenat corpul uman și părți ale acestuia. Sunt incluse și desenatul expresiilor faciale, ale trăsăturilor juvenile, detaliilor feței, realizarea vestimentației, exprimarea mișcării și alte informații necesare pentru redarea cât mai realistă a oamenilor în desen.
Capitolul următor se numește „Compoziție” și este un capitol în care autorul prezintă importanța compoziției în desen. Pentru a evidenția importanța compoziției, autorul recurge la analiza unor desene, pentru a-l ajuta pe cititor să înțeleagă diferența dintre existența și lipsa compoziției într-un desen.
Capitolul final este denumit „Tehnici” și prezintă modul în care detaliile tehnice au impact asupra viziunii unui desen. Autorul explică faptul că tehnicile utilizate în desen schimbă modul în care funcționează personajele desenului respectiv.
Ghid complet de desen – un ghid util pentru oricine își dorește să învețe cum să stăpânească acest talent
Așa cum am afirmat încă de la început, eu nu mă pricep la desen, nu am acest talent și, cred eu, nici răbdarea necesară pentru a-l dezvolta. Totuși, cartea „Ghid complet de desen” mi se pare fascinantă și extrem de utilă pentru persoanele care își doresc să își îmbunătățească abilitatea de a desena. Informațiile sunt oferite clar și simplu, pe înțelesul tuturor și sunt însoțite de desene pentru a exemplifica exact textul respectiv.
Recomand cu drag această carte tuturor celor care iubesc desenul și își doresc să învețe cum să deseneze cât mai frumos.
Vai, cred ca e tare faina! Am sa mi-o comand si eu. Mi-ar placea sa invat sa desenez 🙂
Este extraordinară! Pe măsură ce am studiat-o, chiar aveam tendința să mă apuc și eu de desenat, doar de dragul cărții.
Uau! Chiar super-utila! 🙂 Cineva care are talent si-l poate dezvolta, cu ajutorul unei asemenea cartulii. 🙂
Categoric! Și nouă ni s-a părut fascinantă cartea asta și extrem de utilă.