Editura Publisol lansează volumul V din seria „Carol al II-lea – Între datorie și pasiune. Însemnări zilnice (1904-1951)”

Comunicat de presă

Editura Publisol continuă seria „Carol al II-lea: Între datorie și pasiune. Însemnări zilnice (1904-1951)” cu volumul V.  Noua ediție integrală a jurnalului regelui Carol al II-lea constituie un prețios izvor istoric privind viața celui mai controversat reprezentant al monarhiei române.

Volumul al cincilea al lucrării conține însemnările zilnice ale regelui Carol al II-lea dintre 1 ianuarie 1946 și 31 decembrie 1948. La începutul acestei perioade, fostul suveran se afla încă în Brazilia, la Rio de Janeiro, consemnând în jurnalul cotidian eforturile depuse pentru a obține aprobările necesare în vederea întoarcerii în Europa.

În Brazilia, la Rio de Janeiro, suveranul se va căsători cu Elena Lupescu, în 3 iulie 1947, eveniment comentat astfel: „De atunci s-a schimbat totul în viața noastră, a venit asupra mea o liniște și, ca să zic așa, o stabilitate binefăcătoare. Am ieșit din minciună și am arătat lumei întregi că Duduia – de care, de 23 de ani, mi-am legat viața – este demnă de a ocupa și un loc de cinste”.

Revenit pe tărâmul Portugaliei, în 5 octombrie 1947, Carol al II-lea află, la 30 decembrie 1947, știrea abdicării fiului său, Regele Mihai I, comentată astfel în Însemnările zilnice: „Vestea a căzut ca o măciucă pe capul nostru, am rămas literalmente trăznit. (…). M-a apucat o furie auzind această știre; cine dracu l-a pus pe Mihăiță să se întoarcă ca după o săptămână, să plece în condițiile cele mai urâte și dând către popor o proclamație rușinoasă”.

 Din vara anului 1948, Carol al II-lea se va stabili la Estoril unde va cumpăra vila  „Mary y Sol” și va duce o viață relativ tihnită, în care scria – „vremea trece, peste capul meu se perindă anii”.

Deoarece din jurnal lipsește caietul nr. 111, pentru perioada cuprinsă între 11 decembrie 1946 și 4 decembrie 1947, este dificil de reconstituit modul în care exilații au reușit să ajungă în Portugalia, la Estoril.  O notație din 5 octombrie 1948 – „Azi s-a împlinit anul de când, după atâta vreme, am sosit, din nou, pe scumpul nostru pământ al Europei” – aduce lămuriri asupra datei revenirii pe continentul european: 5 octombrie 1947.”- Narcis Dorin Ion.

Colecția „Carol al II-lea – Între datorie și pasiune. Însemnări zilnice (1904-1951)” cuprinde șase volume, atent îngrijite de Marcel-Dumitru Ciucă și Narcis Dorin Ion. Volumul V din serie poate fi achiziționat la prețul de 59,90 lei.

Cartea este disponibilă pe site-ul editurii publisol.ro, în librării și magazine on-line (emag.ro, libris.ro, librex.ro, elefant.ro, librărie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, bookzone.ro etc) și la chioșcurile de presă. Pe site-ul publisol.ro pachetul cu primele 4 volume din serie, poate fi achiziționat la un preț special de 99,90 lei.

Partener media: Radio România Cultural

2 thoughts on “Editura Publisol lansează volumul V din seria „Carol al II-lea – Între datorie și pasiune. Însemnări zilnice (1904-1951)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.