De când am văzut că apare cartea „Viața complicată a lui Oona Lockhart”, de Margarita Montimore, citind descrierea acesteia, mi-am zis că o voi citi și eu. M-a atras descrierea cărții și am fost curioasă de poveste. Așa se face că, recent, am comandat-o și în sfârșit i-a venit rândul la citit. Deși nu aș spune neapărat că este o carte grozavă, trebuie să recunosc că m-a ținut captivă între paginile sale, mi-am dorit să citesc cât mai mult, să descopăr ce se mai întâmplă.
Povestea în sine este drăguță, însă anumite detalii par incomplete sau chiar sunt inexistente. Sunt perfect de acord că asta a fost ideea și imaginația scriitoarei, însă anumite detalii poate reușeau să completeze imaginea de ansamblu. Așa, în schimb, am avut parte de o lectură drăguță și captivantă, dar oarecum incompletă. Dar haideți să vă spun despre ce este vorba.
Oona și viața ei trăită ne-cronologic
Oona Lockhart își sărbătorește ziua de naștere fix la trecerea dintre ani. Când împlinește 19 ani, chiar la miezul nopții dintre ani, face un salt în timp… mulți ani mai târziu. Se trezește, astfel, în corpul ei la 51 de ani, fără să știe ce a trăit până în acel moment și ce este cu viața ei de atunci. Primește lămuririle necesare de la mama ei și printr-o scrisoare pe care și-a scris-o cu un an în urmă.
Află că la fiecare Revelion, fix la momentul trecerii dintr-un an în următorul, ea face un salt în timp. Uneori la o vârstă mai înaintată, alteori mai devreme, însă niciodată viața ei nu se desfășoară cronologic. Un mare minus al cărții, din punctul meu de vedere, tocmai aici apare, prin faptul că autoarea nu explică din ce motiv se întâmplă asta sau cum a ajuns Oona să facă aceste salturi în timp și să își trăiască viața pe bucățele de câte un an, la vârste cu ani neconsecutivi.
Avem ocazia să o urmărim pe Oona Lockhart cum experimentează diverse vârste, cum încearcă să își schimbe viitorul, luând decizii pe care le consideră a fi neașteptate. Un singur lucru este constant în viața ei, indiferent de anul în care se trezește după Anul Nou: mama ei, cu care are o relație frumoasă, chiar dacă între ele apar uneori certuri sau situații extrem de tensionate.
În cadrul salturilor în timp care ne sunt prezentate, o vedem pe Oona în diverse stadii, încercând să își trăiască viața în moduri cât se poate de diferite. Uneori, copleșită de aceste salturi fără noimă, tot ce își dorește este să se distreze și să profite la maximum de anul care îi este dat, apelând la alcool, droguri și sex cu străini. În alți ani, în schimb, visează să aibă o relație frumoasă, care să îi ofere bucurie și stabilitate, în măsura în care acest cuvânt i-ar putea vreodată caracteriza viața haotică.
Viața complicată a lui Oona Lockhart – o carte drăguță
Povestea vă las pe voi să o descoperiți. Pentru mine, cartea „Viața complicată a lui Oona Lockhart” a fost una drăguță și captivantă. Am privit lucrurile din ansamblu, trăgând concluzia că Oona are șansa de a experimenta vârste mai avansate, pe când în interior are vârsta de 19-25 ani, adunând astfel înțelepciune, luând decizii proaste, pe care le putem pune pe seama vârstei interioare tinere, dar revenind la vârste mai mici cu un bagaj emoțional și o experiență de viață care o ajută să își revizuiască existența și deciziile.
Chiar dacă nu este o carte perfectă, din ea lipsind detalii care să îi confere credibilitate și consistență, este o carte perfectă pentru relaxare și deconectare de la cotidian. În plus, mie mi-a deschis apetitul pentru acest subiect legat de călătoriile în timp și am avut chiar surpriza plăcută să găsesc pe Libris și alte cărți cu același subiect, pe care le-am și comandat zilele trecute.
Ce subiect interesant! Imi plac cartile cu salturi in timp. Multumim pentru recomandare, Eva! 🙂
Cu drag!