Vrei să te bucuri de un păr bogat și sănătos? Iată ce trebuie să știi
Să începem cu vestea bună – un păr mai gros, mai sănătos și mai strălucitor poate fi obținut, cu puțină muncă. Din păcate, peste 50% dintre femei se confruntă cu căderea părului la un moment dat în viață, iar acest număr a crescut doar în ultimii ani: 22% dintre femei au raportat că au de-a face cu căderea părului după ce au avut COVID.
De la aplicarea măștilor de păr hrănitoare și a uleiurilor pentru scalp până la suplimentele pentru creșterea părului și folosirea șampoanelor de îngroșare, majoritatea dintre noi suntem dispuși să facem (sau să cumpărăm!) orice ne va ajuta să obținem un păr luxuriant. Deși este nevoie de timp, acestea funcționează cu adevărat. Cu ce să începem însă?
Utilizează șamponul și balsamul potrivit
Pare evident, dar merită repetat: diferitele tipuri de păr necesită produse specifice care să răspundă exact nevoilor lor. Cei cu păr fin ar trebui să caute șampon și balsamuri care cresc volumul, pentru a spori aspectul de grosime și pentru a adăuga strălucire. Pentru cei cu păr aspru, se sugerează produse care îmblânzesc încrețirea și hidratează – balsamuri și creme hrănitoare. O regulă de bază este să alegi un șampon care curăță ușor scalpul și un balsam care să stimuleze hidratarea (aplicat la mijlocul lungimii până la vârfuri).
Nu spăla excesiv
Prea mult produs, prea des, poate dăuna părului – astfel, greșeala numărul unu pe care o văd hairstylistii la clienți este spălarea excesivă.
Nu există nimic mai bun pentru strălucire decât uleiurile naturale ale părului – poți ajuta la distribuirea uleiurilor naturale periindu-ți ușor părul în mod regulat.
Începe cu scalpul
Scalpul are un microbiom bogat de bacterii și ciuperci necesare pentru a menține pielea – și părul pe care îl crește – sănătoase. Când nu șamponăm suficient sau nu folosim un produs de curățare dur, ajungem la probleme ale pielii care afectează negativ creșterea părului. Pielea are funcții de imunitate și este prima noastră linie de apărare împotriva toxinelor și agresorilor mediului. Când scalpul este compromis, acesta nu se poate apăra. De aceea, păstrarea unui echilibru sănătos între umiditate și uleiuri naturale este importantă pentru scalp, așa cum este pe față.
Folosirea excesivă a aparatelor de coafat și a agenților de curățare aspri (de exemplu, sulfații) curata prea tare părul și perturbă echilibrul pH-ului scalpului. Se recomanda limitarea produselor de îngroșare care lasă în urmă un reziduu greu și fac părul să arate fara viata.
Cum ar fi să vă masați scalpul pentru a activa fluxul de sânge și pentru a evita spălarea părului de mai mult de trei ori pe săptămână? Atenție și la șamponul uscat deoarece poate acumula un strat de reziduuri pe scalp și poate înfunda foliculii de păr, împiedicând creșterea părului nou și sănătos.
Citiți listele de ingrediente
Unii experți recomandă evitarea produselor care conțin siliconi, coloranți artificiali sau, dacă sunteți sensibil, parfum. Aceste ingrediente pot provoca probleme ale scalpului, care uneori pot provoca dermatită, foliculită (infecție a foliculului de păr), iar dacă sunt lăsate netratate pot duce la pierderea permanentă a firelor de păr în foliculii de păr afectați. În schimb, căutați ingrediente care au proprietăți antiinflamatorii, care stabilizează microbiomul scalpului și echilibrează excesul de sebum care joacă adesea un rol în rărirea părului.
Acest articol este un guest post!
Mda, stiam si eu ca nu e bine sa te speli prea des pe par. Intrebarea e ce inseamna prea des? Ca la un par gras…
Da, asta e o foarte bună întrebare. Și eu cred că la un păr gras necesită spălare mai des.
Nu stiu ce sa zic despre asta cu spalatul prea des. Cand mergeam zilnic la bazin la polo, toti de acolo se spalau cel putin de doua ori pe zi cu sampon din cel mai banal pe cap si nu era niciun chel, nici printre antrenori. 😀 Pare o prostie. Iti cade parul numai daca e setat genetic sa iti cada. 🙂 Poate ei se refera la ca e mai uscat sau ceva ce nu le place hair-stilistilor. 😀
Da, nu știu ce să zic, părerile chiar sunt împărțite când vine vorba de subiectul ăsta. Eu știam că nu e bine prea des, îl spăl la 2-3 zile, în schimb o prietenă îl spală zilnic și zice că asta îi ajută părul să fie mai sănătos și să crească mai repede (așa a observat ea), deci probabil depinde de fiecare în parte.