Mitul normalității – Gabor Maté în colaborare cu Daniel Maté

Mitul normalității – Gabor Maté în colaborare cu Daniel Maté

Mitul normalității: Trauma, boala și vindecarea într-o cultură toxică – Gabor Maté

De doctorul și autorul Gabor Maté am tot auzit și știu că este extrem de apreciat. Chiar pusesem la un moment dat ochii pe una dintre cărțile sale, dar încă nu am luat-o. Totuși, am reușit să citesc cartea „Mitul normalității”, cea mai recentă carte semnată Gabor Maté și care, totodată, dezbate un subiect de interes pentru mine. Cartea tratează subiectul traumelor și a modurilor în care ele declanșează anumite boli.

Subiectul în sine mi se pare fascinant, iar modul în care vorbește autorul despre el a făcut să îmi placă și mai mult cartea. Asta deoarece nu abordează traumele doar din perspectiva unui specialist, ci și din perspectivă personală, oferindu-ne povești din viața sa și a familiei sale, pentru a da o credibilitate și mai mare lucrurilor.

Cartea aceasta nu doar se citește, ci se studiază, necesită reflecție asupra cuvintelor și asupra problemelor expuse. Autorul abordează subiecte diverse, din prisma „normalității” pe care o consideră societatea ca fiind obligatorie în cazul lor. Printre altele, vorbește despre sarcină, travaliu și naștere. Vorbește despre cum femeile sunt învățate dintotdeauna să își ascundă sentimentele, să tacă și să se comporte în conformitate cu așteptările societății. Conform credinței autorului, femeile sunt mai predispuse la a dezvolta boli cronice tocmai din acest motiv, întrucât ele sunt supuse unui grad mai ridicat de stres, dată fiind și experiența sarcinii și a nașterii prin care trec cele mai multe dintre ele.

Ideea cărții este că, deși boala are o componentă genetică, alături de aceasta, mediul și educația noastră determină ce se întâmplă cu genele respective. Autorul Gabor Maté consideră că fiecare diagnostic își are rădăcinile în traume.

Mitul normalității – modul în care cultura ne afectează sănătatea

Oamenii se confruntă constant cu stres, iar acesta afectează sănătatea, declanșând boli cronice. Însă, dincolo de stresul din viața de adult, autorul vorbește de traumele care debutează încă din copilărie, în nenumărate cazuri. De fapt, copiii preiau încă din uter stresul părinților, lucru care le afectează viața și sănătatea din primii ani de viață. Citind informațiile referitoare la aceste traume, am avut parte de câteva conștientizări destul de dureroase, atât cu privire la mine, cât și la fiica mea.

Însă copiii preiau stresul nu doar în timpul sarcinii, ci și în primii ani de viață. Sunt anii în care copilul se dezvoltă și este sensibil la mediul înconjurător. Din acest motiv, tot ceea ce îl înconjoară, ce simte și experimentează are rolul să pună bazele pentru viitor, atât în ceea ce privește dezvoltarea sa și a creierului său, cât și sănătatea și relațiile viitoare.

Autorul Gabor Maté ne propune să schimbăm perspectiva din care privim boala și să o vedem precum o călătorie care se poate conecta încă din primele zile de viață ale unei persoane și până în prezentul său. El consideră că, pentru vindecare, este necesar să se recunoască trauma care a declanșat boala respectivă și să se vindece tocmai această traumă.

În cartea „Mitul normalității”, autorul scoate în evidență importanța pe care o acordăm nevoilor societății și a ceea ce societatea consideră ca fiind „normalitate”, uitând să ne concentrăm atenția pe nevoile personale și pe bunăstarea părinților și copiilor. Astfel, el propune să ne detașăm puțin de ceea ce societatea consideră ca fiind normal și să ne axăm mai degrabă pe sentimentele noastre și, mai ales, pe reducerea stresului din viața noastră.

O carte pe care să o citești cu mintea deschisă

„Mitul normalității” nu este o lectură ușoară, pe care să o savurezi când ai nevoie de o pauză de relaxare. Dimpotrivă, este o carte care se citește cu mintea deschisă și cu atenție sporită, cu dorința de cunoaștere și de autocunoaștere, precum și cu determinarea de a schimba lucrurile în viața ta și a celor din jurul tău.

De ani de zile, am tot spus și repetat că, după părerea mea, nu există om în lumea asta să nu fi avut măcar o traumă. Diferența constă doar între cei care au recunoscut și tratat traumele lor și cei care nu vor să accepte nici măcar pentru ei înșiși că au o traumă. Această carte a venit, parcă, să îmi confirme bănuielile, întrucât această idee am regăsit-o și în gândirea autorului.

Fiind parte a unei societăți în care trebuie să ne comportăm în conformitate cu „normalitatea”, este aproape imposibil să rămânem fără a suferi traume, dacă nu de la vârste fragede, măcar la maturitate. Însă depinde doar de noi să facem primii pași pentru descoperirea traumelor și vindecarea lor, astfel încât să putem trăi o viață echilibrată și sănătoasă.

Vă recomand cu drag cartea „Mitul normalității”, scrisă de celebrul autor Gabor Maté și de fiul său, Daniel Maté, dacă vă place să citiți cărți care vă ajută în dezvoltarea personală.

Cartea „Mitul normalității” de Gabor Maté în colaborare cu Daniel Maté poate fi comandată de pe site-ul Editurii Herald.

4 thoughts on “Mitul normalității – Gabor Maté în colaborare cu Daniel Maté

  1. Mi-am comandat si eu cartea si asteapta cuminte, la rand, sa fie citita. Acum cred ca ii fac un loc mai in fata pentru ca recenzia ta m-a facut si mai curioasa sa o citesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.