Captivi între dragoste și război. Jurnal din Kiev – Delia Mitroi

Captivi între dragoste și război. Jurnal din Kiev - Delia Mitroi

De când a început războiul, am evitat să urmăresc orice fel de știri despre subiect. De altfel, eu oricum evit știrile, iar anul acesta m-am prefăcut excepțional că nici nu există așa ceva. Mă îngrozea mereu ideea unui război, a ororilor de pe front și din teritoriile atacate, asuprite. Iar dacă despre cel de-Al Doilea Război Mondial pot citi cărți, atât ficțiune cât și nonficțiune, acesta, fiind mai recent, mi se părea mai greu de „digerat” și din postura de cititoare, nu doar în realitate. Totuși, când Delia Mitroi a publicat cartea „Captivi între dragoste și război. Jurnal din Kiev”, am cedat tentației, știind că îmi place cum scrie Delia.

Deși este o carte dură și dureroasă, care prezintă o realitate mult prea cruntă, Delia a reușit să creeze o poveste impresionantă, care m-a ținut captivă între paginile sale. Cu toate că am avut momente când simțeam că nu voi putea duce lectura până la final, din cauza scenelor descrise, curiozitatea mă împingea de fiecare dată să înaintez cu cititul, pentru a descoperi cât mai repede deznodământul.

O poveste complicată de război

Oksana și Taras Kravets formează un cuplu căsătorit de trei ani. Se iubesc și viața lor este frumoasă, cu excepția faptului că încă nu au reușit să devină părinți. Însă viața lor de lux și liniște este distrusă de începutul războiului din Ucraina. Teroarea și suferința pun stăpânire pe străzile Kievului și, implicit, pe viața celor doi.

Într-una dintre ieșirile pentru aprovizionare, cei doi dau nas în nas cu Serghei Mirov, un rus trimis de superiorii săi să aducă alimente și provizii în aeroportul Hostomel, pe care au pus stăpânire încă din primele zile de război. Oksana și Serghei se îndrăgostesc unul de celălalt la prima vedere și, cu toate că Oksana își iubește nespus soțul, nu își mai poate lua gândul de la rusul care a fermecat-o în doar câteva secunde.

Taras decide să se înroleze în armată, iar Oksana rămâne singură, să își poarte de grijă. este rapid luată ostatică de către trupele ruse, iar întâmplarea face să dea fix peste trupa din care face parte și Serghei. Din acel moment, viața începe să le joace feste celor trei protagoniști – Oksana, Taras și Serghei, punându-i în diverse situații aflate la limita dintre viață și moarte, aruncându-i în brațele cecenilor și trecându-i prin adevărate orori.

Nu o să vă dau detalii despre legăturile dintre ei, despre cum evoluează relațiile dintre cei trei protagoniști, pentru că v-aș strica toată plăcerea lecturii. Însă vă asigur că veți avea parte de surprize, de răsturnări de situație, de suspans și emoții de tot soiul.

Captivi între dragoste și război – o poveste impresionantă

Am citit cartea cu inima strânsă ca într-un ghem. M-a înduioșat povestea celor trei personaje, simpatizând cu fiecare dintre cei trei. Delia a descris scenele de război într-un fel atât de crud și de detaliat, încât aveam impresia că sunt pe câmpul de luptă, că iau eu însămi parte la atrocitățile descrise. Mi se strângea stomacul de oroare și tot ce mă gândeam era că sper să fi fost totul doar în imaginația autoarei și astfel de acte să nu fi avut vreodată loc în realitate. Mintea mea refuză să creadă că asemenea orori pot să se petreacă în lumea noastră, aparent „modernă” și „emancipată”.

Cartea aceasta m-a marcat în toate modurile posibile. Este o carte care sapă în sufletul cititorului și lasă urme adânci. Este, totodată, o carte pe care v-o recomand dacă vă doriți o lectură ruptă din realitatea zilelor noastre și care expune o poveste impresionantă.

Cartea „Captivi între dragoste și război. Jurnal din Kiev” de Delia Mitroi poate fi comandată de pe site-ul Editurii Petale Scrise.

5 thoughts on “Captivi între dragoste și război. Jurnal din Kiev – Delia Mitroi

  1. Superba recenzie! 🙂 Si mie mi-a trezit cartea Deliei sentimente la fel de puternice. A gasit exact tonul potrivit pentru a pastra realismul povestii, fara insa sa socheze vreo cititoare care nu ar vrea sa stie chiar fiecare amanunt despre partea sadica a razboiului 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d