Găsește puterea să mergi mai departe – Agnes Martin-Lugand

Găsește puterea să mergi mai departe – Agnes Martin-Lugand

Eram obișnuită ca romanele scrise de Agnes Martin-Lugand să fie ușoare, relaxante, pline de iubire. E adevărat că nu le-am citit pe toate, deși le am pe majoritatea în bibliotecă. Însă de data aceasta, când am navigat pe Libris, am pus ochii pe romanul „Găsește puterea să mergi mai departe”. A stat destul de mult în așteptare, având în vedere că munca mi-a acaparat și din timpul de citit. Totuși, în acest weekend i-a venit în sfârșit rândul.

Este o carte care se citește rapid, pentru că odată ce te apuci să o citești, nu o mai poți lăsa din mână. Autoarea a reușit prin acest roman să mă țină atât de captivă între paginile cărții și în poveste, încât m-am simțit copleșită de această lectură. Mi-a plăcut cel mai mult dintre cărțile pe care le-am citit de la această autoare, dar a fost și una dintre cele mai triste și apăsătoare cărți pe care le-am citit în ultimul an.

Mi s-a părut foarte bine scrisă, întrucât autoarea a reușit să proiecteze trăirile protagonistei asupra mea. Am simțit suferința personajelor pe tot parcursul lecturii și mi-a venit tare greu să mă desprind de ele și de povestea lor, chiar și după ce am terminat de citit cartea. Durerea protagonistei m-a apăsat în permanență și nu au fost puține momentele în care am citit cu ochii înlăcrimați.

Poate o poveste de iubire să supraviețuiască unei tragedii?

Ava și Xavier s-au plăcut de la prima vedere. Sunt împreună de 15 ani și au doi copii. Sunt fericiți. Se iubesc. Ea deține o galerie de artă, moștenită de la tatăl și bunicul său. El este medic veterinar și are propria clinică. Fiecare este pasionat de munca sa, dar relația lor este cât se poate de frumoasă și puternică.

Ava a descoperit un nou pictor, Idriss, de a cărui muncă este fascinată. Astfel, pregătește cu fervoare o expoziție cu operele acestuia. Speră până în ultima clipă ca Xavier să vină la vernisaj, în seara cea mare, pe care ea a pregătit-o cu atâta însuflețire. Însă, în toiul evenimentului, Ava primește o veste îngrozitoare, care are să îi dea întreaga existență peste cap: soțul ei a suferit un grav accident de motocicletă, încercând să evite o biciclistă. Este în stare gravă în spital și nu se știe ce se va întâmpla cu el.

Ajunsă în sala de așteptare, Ava întâlnește un bărbat, despre care află că este soțul femeii pe care a accidentat-o Xavier. Fără să vrea, Ava și și Sacha se întâlnesc zilnic la spital. Ajung să discute, să se intereseze de starea celor doi pacienți ale căror vieți au fost aproape distruse de accident.

Dincolo de starea fizică în care se află Xavier, atitudinea și temperamentul său s-au schimbat complet după accident. Pare total lipsit de interes față de soție și copii și se învinovățește constant pentru că i-a distrus viața lui Constance, femeia care era pe bicicletă și pe care el a lovit-o. accidentul provoacă o ruptură în relația dintre Ava și Xavier și, oricât se străduiește ea să îl ajute să își revină și să se reîntoarcă în sânul familiei, Xavier pare pierdut în gânduri și suferință.

Găsește puterea să mergi mai departe – o dramă plină de iubire

Despre povestea lor va trebui să descoperiți singuri, să aflați dacă reușesc cei doi accidentați să își mai revină și dacă Ava și Xavier pot să depășească impasul produs de accident. Pentru mine, a fost o lectură frumoasă, dar și dureroasă, am simțit din plin suferința Avei, i-am perceput fiecare trăire și am plâns alături de ea.

Nu pot spune că i-am înțeles sau aprobat pe deplin deciziile, dar nici nu știm cum am reacționa oricare dintre noi fiind puși într-o situație similară. Mi-a plăcut povestea lor de iubire, devotamentul fiecăruia, în ciuda greutăților și obstacolelor. Fiecare personaj a avut ceva aparte, astfel că mi-a plăcut fiecare dintre personaje.

Cred că, dincolo de povestea de iubire și de dramă, cartea invită la reflecție, la a contempla modul în care adeseori suntem atât de obișnuiți să ne fie bine, să fim întregi și sănătoși, încât nu realizăm că o fracțiune de secundă ne poate da viața peste cap sau poate chiar încheia o poveste de iubire sinceră ori chiar viața cuiva.

Cartea „Găsește puterea să mergi mai departe” s-a cuibărit în sufletul meu, la fel ca personajele din povestea aceasta. Este o dramă plină de iubire, pe care am citit-o cu sufletul încărcat de emoții. V-o recomand și vouă cu drag!

4 thoughts on “Găsește puterea să mergi mai departe – Agnes Martin-Lugand

  1. Frumoasa recenzie, Eva! 🙂 Pe mine titlurile de genul asta ma fac sa cred ca sunt carti motivationale si cele care nu sunt. 😀 Eu citind mai mult beletristica :p , imi sunt foarte utile astfel de recomandari, ca sa nu scap povesti reusite. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.