Hamlet & Macbeth – William Shakespeare

Hamlet & Macbeth – William Shakespeare

Cred că toată lumea a auzit de piesele de teatru „Hamlet” și „Macbeth”, scrise de William Shakespeare. Și eu auzisem de ele, dar nu le-am citit până acum. De fapt, dintre scrierile autorului, cred că citisem doar „Romeo și Julieta”. Dar, așa cum știm, toate se întâmplă la timpul lor. De data aceasta, am fost tare tentată de carte, fiind al doilea volum al colecției „Mari clasici ai literaturii”. Despre primul volum din colecție, „Crimă și pedeapsă”, v-am vorbit recent.

Recunosc că nu prea am citit teatru, cu excepția celor câteva lecturi obligatorii din școală, și încă 1-2 care mi-au căzut în mâini de-a lungul anilor. Însă acum chiar mă bucur că am descoperit, în sfârșit, cele două piese celebre, despre care auzisem de nenumărate ori. Mi-a plăcut tare mult cartea, dar haideți să vă povestesc pe rând despre fiecare dintre cele două opere din acest volum.

Hamlet

Hamlet este o tragedie în cinci acte. Tatăl lui Hamlet, care era rege, a murit. La scurt timp după moartea sa, soția s-a recăsătorit cu fratele fostului rege. Astfel, pe tron urcă unchiul lui Hamlet, acum fiindu-i tată vitreg. Fantoma vechiului rege îi apare lui Hamlet și îi spune că a fost ucis. Convins că tatăl său a căzut victima unui complot pus la cale de chiar fratele și soția sa, fiul este hotărât să demaște situația și să își răzbune tatăl.

Macbeth

Macbeth este o tragedie în cinci acte. Macbeth, un general în armata regelui Scoției, primește de la trei vrăjitoare o profeție care spune că el va deveni rege. Odată ce îi spune soției lui despre această profeție, cei doi pun la cale un plan menite să îl „ajute” să împlinească această menire spusă de vrăjitoare. Însă gândul cruzimii acestui plan nu-i dă pace, iar Macbeth nu se poate bucura cu adevărat de încoronarea sa, știind ce a făcut pentru a o obține.

Hamlet & Macbeth – două tragedii despre trădare

Hamlet & Macbeth sunt ambele tragedii și despre amândouă putem spune că au ca subiect trădarea, fie că vorbim despre trădare în familie, cum este cazul în Hamlet, ori trădare politică, așa cum este în Macbeth.

Mi-au plăcut ambele tragedii. Despre Hamlet aș spune că mi-a plăcut mai mult din punct de vedere al poveștii sale, al acțiunii, în timp ce Macbeth mi-a plăcut mai mult ca structură a versurilor și ca stil.

Voi ați citit aceste piese de teatru? Care v-a plăcut mai mult?

Volumul „Hamlet & Macbeth” de William Shakespeare poate fi comandat de pe site-ul Colecții Libertatea și apare la chioșcurile de ziare joi, 22 septembrie 2022.

4 thoughts on “Hamlet & Macbeth – William Shakespeare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.