Crimă și pedeapsă – F.M. Dostoievski

Crimă și pedeapsă – F.M. Dostoievski

Cred că toată lumea a auzit  de romanul „Crimă și pedeapsă” și de autorul său, F.M. Dostoievski. Și eu am auzit, însă recunosc că nu am citit până recent nicio carte scrisă de celebrul autor. Însă, cum primul număr al nou-lansatei serii „Mari clasici ai literaturii”, apărută la Colecțiile Libertatea, a fost tocmai romanul „Crimă și pedeapsă”, am zis să mă încurajez să citesc în sfârșit acest roman.

Despre colecție vreau să vă spun doar câteva cuvinte, pentru că m-a impresionat din prima. Cărțile colecției „Mari clasici ai literaturii” sunt cu coperte cartonate, în culori deosebit de plăcute, exact genul de cărți pe care le vrei în bibliotecă și te atrag să le și citești, nu doar să le expui „de ochii lumii”.

Așadar, modul de prezentare al cărților din această colecție este unul care atrage privirile cititorilor. Nu poți să nu exclami un „wow!” când le vezi. Iar ceea ce îmi place la această colecție este varianta de abonament. Pentru 79.98 lei/lună, primești lunar cele două volume apărute în luna în curs, cu transport gratuit oriunde în România. Livrarea se face prin curier, direct la adresa aleasă de tine, sau la punctele de ridicare.

Un personaj intrigant și o poveste pe măsură

Protagonistul romanului „Crimă și pedeapsă” este Raskolnikov, un tânăr care a fost nevoit să renunțe la studenție din cauza situației financiare precare. Departe de mama și sora sa, trăiește singur, în gazdă, în condiții aproape mizere. Sătul de această viață lipsită de bani, pune la cale un plan pe care îl exersează și „șlefuiește” timp de o lună. Ajungând să amaneteze diverse obiecte pentru a avea banii necesari pentru traiul zilnic, lui Raskolnikov îi vine ideea de a o ucide pe cămătăreasă pentru a-i lua bunurile. Însă planul său nu are ca unic scop îmbogățirea lui, ci și scopul de a salva oamenii de la a mai fi „furați” de această bătrână cămătăreasă.

Pe măsură ce momentul crimei se apropie, Raskolnikov este tot mai cuprins de gânduri și de panică. Într-una din preumblările sale, îl întâlnește pe Marmeladov, un bețiv notoriu, care îi povestește despre familia sa: soția, Katerina Ivanovna, ftizică, și fiica, Sonia, care a ajuns să se prostitueze pentru a asigura hrana fraților mai mici. Aceste personaje, apărute aparent întâmplător în viața lui Raskolnikov, vor juca un rol important pe parcursul poveștii.

După ce este sigur că planul este bine pus la punct și a sosit momentul să îl pună în aplicare, Raskolnikov merge la Aliona Ivanovna, cămătăreasa, pentru a o ucide cu un topor. Deși a lucrat o lună la conceperea și finisarea planului, se dovedește că nu a luat în calcul toate posibilitățile, astfel că lucrurile se complică brusc. De aici, începe cu adevărat povestea lui, a unui criminal care încearcă să scape neprins, dar renunță și la bunurile furate de la femeia ucisă de el.

Crimă și pedeapsă – un roman cu tentă filosofică

„Crimă și  pedeapsă” este un roman în șase părți, cu epilog. Povestea în sine mi s-a părut fascinantă, cu toate că nu are același ritm alert al acțiunii precum au romanele contemporane. Romanul mi-a creat impresia că este construit în jurul unei idei filosofice, atribuite protagonistului și dezbătute pe parcursul poveștii. Aș spune că este un roman despre drama și decăderea umană, despre modul în care viața poate afecta modul de gândire și acțiunea unui om, de altfel înzestrat cu capacități intelectuale.

Cu toate că Raskolnikov este protagonistul, iar crimele comise de el sunt esența poveștii, există pe parcursul romanului și alte personaje care joacă roluri esențiale în construirea deznodământului. În plus, alături de povestea tânărului, avem ocazia să descoperim poveștile de viață și ale altor personaje, dintre care cel mai mult m-a impresionat povestea Soniei și, desigur, a familiei sale.

Citind, nu ai cum să nu empatizezi cu personajele. Deși fiecare dintre ele au anumite defecte sau duc o viață nu tocmai acceptată de standardele societății, toate au o motivație aparte, pe care o regăsești între rânduri și care te convinge să le înțelegi motivele care le-a determinat să facă anumite acțiuni.

„Crimă și pedeapsă” este un roman complex și foarte bine construit, unul în care se regăsesc îmbinate psihologia umană și ideile filosofice pe care le-au dezvoltat și adoptat diverse persoane de-a lungul timpului.

Mă bucur tare mult că am citit acest roman și, chiar dacă am avut momente în care m-am gândit că ar fi trebuit să îl citesc demult, mă gândesc că poate acum i-a fost momentul. Poate în urmă cu ani nu l-aș fi înțeles și nu l-aș fi perceput cu subtilitățile pe care le-am simțit citindu-l acum.

Voi l-ați citit?

Dacă nu, atunci puteți comanda romanul „Crimă și pedeapsă” de F.M. Dostoievski de pe site-ul Colecții Libertatea sau, dacă aveți noroc, s-ar putea să îl mai găsiți la chioșcurile de ziare.

5 thoughts on “Crimă și pedeapsă – F.M. Dostoievski

  1. Superba recenzie! 🙂 De aia sunt clasicii, clasici, pentru ca ne provoaca si dupa atatia ani, pe noi cititorii, sa avem asemenea reflectii introspective. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.