Urletul Gheții. Volumul I – Diana Boitor

Urletul gheții - Diana Boitor

Cred că știți deja că romanele fantasy se numără printre preferatele mele. Iar recent am avut ocazia să citesc unul dintre cele mai captivante fantasy-uri din ultima perioadă. Este vorba despre „Urletul Gheții. Volumul I”, de Diana Boitor, roman publicat la Editura Petale Scrise. Povestea m-a prins de la primele pagini și mi-a menținut viu interesul până la final. Și, bineînțeles, acum sunt nerăbdătoare să citesc și continuarea, pentru că autoarea a reușit să ducă povestea într-o direcție care ne stârnește curiozitatea și ne face să rămânem cu gândul la personaje, dornici să aflăm care le e soarta.

„Urletul Gheții” m-a surprins prin complexitate și prin poveste, prin atenția la detalii și varietatea ființelor existente. Iar faptul că autoarea a avut grijă să includă la finalul cărții un glosar de botanică, unul de zoologie, o prezentare amănunțită a anotimpurilor din Riphyria (tărâmul unde se petrece acțiunea) și alfabetul specific pentru două dintre speciile din carte mi s-a părut o idee excelentă, care sunt sigură că va încânta cititorii.

Poveste cu orci și alte specii

Povestea o urmărește pe Mura, o fată, „pui de om”, pe care Tuakki a salvat-o când era abia născută. Tuakki a crescut-o, ajutată de sora sa, Vogha, în tribul Grollor, un trib de orci. Deși orcii nu au fost inițial încântați de apariția Murei în tribul lor, cu timpul au învățat să o accepte, în ciuda diferențelor evidente dintre ei. Mura, în schimb, s-a adaptat, singurul lucru pe care nu îl poate accepta fiind frigul. Iar în ultima perioadă, tribul este supus să suporte temperaturile mici, întrucât Declinul Alb refuză să mai plece și să lase loc următorului anotimp.

Mura a crescut având coșmaruri și nici măcar tinctura pe care i-o prepară Dhudrak, vraciul tribului, nu o ajută să scape de ele. Iar de fiecare dată când are un coșmar, Tuakki o obligă să îi descrie toate detaliile cât mai amănunțit, după care dispare câteva zile.

Viața celor din tribul Grollor devine tot mai grea, pe măsură ce Declinul Alb pune stăpânire pe teritoriu. Încet, încep să rămână fără hrană, iar singurele animale pe care le mai găsesc sunt cele din mlaștină, care riscă să îi îmbolnăvească pe cei care le consumă. Vânătorii plecați în căutarea hranei nu s-au mai întors, astfel că Tuakki decide că este momentul să părăsească tribul pentru o perioadă, pentru a încerca să găsească hrană și să oprească Declinul Alb.

Însă Mura nu se împacă deloc cu plecarea celei care i-a devenit mamă, motiv pentru care decide să plece în căutarea acesteia. Este și momentul în care află adevărul despre ea, coșmarurile ei și despre Tuakki.

Urletul Gheții – un fantasy fermecător

Evit să vă ofer mai multe detalii despre acțiunea romanului „Urletul Gheții”, însă sper că v-am stârnit curiozitatea prin ceea ce v-am povestit. Pentru mine, această carte a fost o surpriză plăcută, oferindu-mi ocazia să descopăr încă o autoare talentată, cu o inspirație debordantă și cu talent la a crea povești magice, care îl vrăjesc pe cititor. Vă asigur că povestea este complexă, urmărind mai multe personaje pe parcurs, nu doar pe Mura. Avem parte de întorsături de situație total neașteptate, de adevăruri dureroase care ies la lumină în momente-cheie ale poveștii și personaje de-a dreptul fascinante.

Dacă sunteți iubitori ai romanelor fantasy, sunt sigură că o să vă placă și „Urletul Gheții”, un roman pe care vi-l recomand cu drag. Eu încă sunt absorbită de poveste și sunt sigură că va fi una dintre cărțile care îmi vor rămâne mult timp în memorie.

Romanul „Urletul gheții” de Diana Boitor poate fi comandat de pe site-ul Editurii Petale Scrise.

2 thoughts on “Urletul Gheții. Volumul I – Diana Boitor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.