La revărsatul zorilor – Bogdan Ispas

La revărsatul zorilor – Bogdan Ispas

Ador poveștile fantasy, iar dacă sunt și inspirate din folclor, atunci cu siguranță sunt în topul preferințelor mele. Cât despre cărțile scrise de Bogdan Ispas, acestea mi-au plăcut de la prima pagină citită și continuă să rămână între cărțile mele preferate din toate timpurile. Iar seriei „Fiicele Lunii” („Atingerea”, „Regina de Cleștar” și „Proscriși”) i s-a adăugat acum și romanul „La revărsatul zorilor”, care poate fi citit și independent de serie, dar poate fi considerat totodată și un prequel al seriei „Fiicele Lunii”.

Romanul „La revărsatul zorilor” ne aduce în atenție teme precum iubirea interzisă, prietenia, loialitatea și destinul. Povestea este spusă din perspectiva a trei personaje feminine, fiecare dintre ele aducându-și în fața ochilor cititorului propria viață. Și, deși fiecare dintre cele trei personaje face parte dintr-o altă lume, toate trei se întâlnesc și își unesc la un moment dat forțele pentru un scop comun: acela de a învinge regulile impuse de tirani.

Lara

Lara provine dintr-o familie săracă și greu încercată de soartă. Tatăl ei, Anton, pescuiește pentru a asigura hrana familiei, iar mama ei este slugă la Edna, o boieroaică rea, lipsită parcă de orice sentimente. Într-o zi, după o furtună pe mare, Anton găsește pe țărm trupul unei fete. Neștiind de unde a apărut, o duce acasă. Lara își asumă din start rolul, având grijă de fata care nu vorbește și căreia decide să-i spună Luna.

Cele două fete devin apropiate și Luna o ajută pe Lara cât poate de mult cu treburile casnice. Însă la scurt timp după apariția ei în sat, încep să se întâmple lucruri stranii. În momentul în care Lara începe să bănuiască adevărul cu privire la Luna, are de luat o decizie grea: fie să o dea pe Luna pe mâna Gărzii Regale, condamnând-o astfel la moarte, fie să o protejeze cu orice risc.

Lara decide să o protejeze pe Luna, cu atât mai mult cu cât vede în gesturile fetei că aceasta ține la ea. Însă, protejând-o pe cea despre care află că este o știmă, Lara se pune pe ea și familia ei în pericol.

Cea mai mare parte a romanului este povestită din perspectiva Larei. Aflăm despre familia ei, despre sora ei, despre cum își ajută părinții și o înfruntă pe Edna atunci când simte că aceasta a depășit limitele. Descoperim și despre dragostea interzisă pe care Lara i-o poartă lui Călin, fiul vitreg al Ednei.

Luna

Luna este o știmă, ea vine din Regatul Apelor. Este una dintre fiicele din Familia Regală. Din povestea ei aflăm despre viața pe care a dus-o sub ape, dar și cum a ajuns în sat. Luna a fost crescută în spiritul războinic al știmelor, dar nu s-a regăsit niciodată în regulile impuse în Regatul Apelor. Și-a dorit întotdeauna să cunoască oamenii, văzând că ei sunt altfel decât știmele, sunt apropiați unii de alții, își arată sentimentele și frații se iubesc reciproc, spre deosebire de știme, care sunt învățate de mici să se lupte cu surorile lor.

Însă odată ajunsă la suprafață, Luna descoperă adevărata față a oamenilor. Dacă această față corespunde cu ideea pe care o avea ea despre oameni sau nu, rămâne să descoperiți citind cartea.

Melina

Melina este fiica lui Felix, Comandantul Gărzii Regale. Spuneam la început că povestea este spusă din perspectiva a trei personaje feminine provenite fiecare din altă lume. Ei bine, deși Melina este om, la fel ca Lara, ea provine din altă lume prin faptul că Lara este dintr-o familie săracă, în timp ce Melina este parte a unei familii respectabile. Sau, cel puțin, din punct de vedere ierarhic.

Crescută de un tată tiran, Melina a suferit de la o vârstă fragedă. Însă a profitat de durere și suferință pentru a învăța să își croiască destinul astfel încât, atunci când va veni momentul, să se răzbune. Prin povestea ei, avem ocazia să descoperim o fată care, deși a fost crescută să se poarte ca o adevărată domniță, este curajoasă și hotărâtă, inteligentă și demnă.

La revărsatul zorilor – un basm fermecător

Care este legătura dintre cele trei personaje și cum se desfășoară poveștile lor va trebui să aflați citind cartea. Pentru mine, romanul „La revărsatul zorilor” a fost precum un basm fermecător, o poveste fantasy care m-a cucerit. Am savurat din plin povestea, personajele mi-au intrat în suflet și acțiunea m-a ținut captivă între paginile cărții.

Vă recomand din inimă să citiți această carte, în special dacă sunteți fani ai stilului fantasy, dar nu numai. Veți descoperi un roman cu iz de basm și veți avea parte de o călătorie fascinantă în vremuri demult apuse, pe tărâmuri fantastice. Iar dacă nu ați citit încă seria „Fiicele Lunii”, atunci vă întreb doar: ce mai așteptați? Atât seria, cât și romanul „La revărsatul zorilor” sunt cărți care mie mi-au rămas în minte și suflet și care vă garantez că vă vor cuceri iremediabil.

Cartea „La revărsatul zorilor” de Bogdan Ispas poate fi comandată de pe Libris.

4 thoughts on “La revărsatul zorilor – Bogdan Ispas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.