Uneori, se mai întâmplă să fac lucrurile pe dos. Așa a fost și când am citit cartea „Jurnalul dispariției mele” de Camilla Grebe și, abia după ce a ajuns cartea la mine am descoperit că este al doilea volum dintr-o serie. Ei bine, iată că a sosit timpul să citesc și primul volum, „Gheața de sub picioarele ei”. Este adevărat că volumele se pot citi individual, întrucât doar personajele principale sunt aceleași, crimele pe care le anchetează neavând legătură unele cu altele, între volumele seriei.
Autoarea Camilla Grebe scrie fix pe gustul meu, poveștile sale sunt pline de suspans, iar personajele pe care le creează sunt realiste prin imperfecțiunea lor. Seria se găsește pe Libris, unde găsiți toate trei volumele în limba română și primele două volume ale seriei în limba engleză.
Anchetarea unei crime oribile
Într-o casă elegantă din suburbiile Stockholmului este descoperit cadavrul unei femei. Poliția începe anchetarea crimei. Un detaliu care îi șochează și schimbă tot parcursul anchetei este faptul că femeia a fost nu doar ucisă, ci și decapitată. Iar acest lucru le reamintește anchetatorilor de un caz care a avut loc în urmă cu zece ani, în care un bărbat a fost găsit decapitat și anumite elemente din crima respectivă sunt similare cu cele pe care anchetatorii le descoperă la locul noii crime. Cazul din trecut a rămas nerezolvat, însă reintră în atenția anchetatorilor odată cu noua lor descoperire.
În anchetă este cooptată și Hanne Lagerlind-Schön, un profiler extraordinar. Însă ceea ce nu știu colegii ei este că Hanne a fost diagnosticată cu început de demență, astfel că începe să își piardă memoria. Totuși, în ciuda protestelor soțului ei, Hanne acceptă să își ajute colegii în noua anchetă.
Crima a avut loc în casa cunoscutului Jesper Orre, CEO al unui renumit brand de fashion. Jesper este dat dispărut și, implicit, este suspectat ca fiind criminalul. Iar victima este neidentificată, cu toate că există câteva presupuneri cu privire la cine ar putea fi aceasta.
În paralel cu anchetatorii, pe Jesper îl caută și Emma Bohman, o angajată de la compania acestuia. Cei doi au avut o relație de scurtă durată, care s-a finalizat cu logodna lor, în urma căreia Jesper a dispărut fără urmă din viața Emmei.
„Gheața de sub picioarele ei” – un thriller complex și captivant
În paralel cu anchetarea crimei, avem ocazia să descoperim și o parte din povestea de viață a personajelor principale ale seriei – Hanne și Peter Lindgren. Cele două personaje sunt de-a dreptul adorabile în imperfecțiunea lor și nu ai cum să nu prinzi drag de ele. Hanne este chiar simpatică, în postura de pacientă proaspăt diagnosticată cu demență. Categoric, ajungi să o admiri pentru modul în care se ambiționează să lucreze și să își țină ascunsă boala. Peter, pe de altă parte, este un bărbat care fuge de responsabilități, dar ajungând să îl cunoști, descoperi traumele care i-au cauzat această fugă.
Pe un alt plan, în paralel cu ancheta și cu povestea celor două personaje, aflăm și povestea Emmei. Ne povestește anumite amintiri pe care le are din copilărie și ajungem să descoperim despre relația ei cu Jesper. O însoțim în ancheta ei proprie, care îl are în centru tot pe Jesper, însă din cu totul alte motive decât are poliția.
„Gheața de sub picioarele ei” este un thriller foarte bun și complex, care mi-a ținut atenția captivă între paginile sale. Spre final am început să intuiesc adevărul, dar acest lucru nu m-a deranjat deloc, povestea fiind totuși foarte bine construită. Vă recomand și vouă cartea dacă vă plac cărțile thriller.
O, mereu patesc si eu din astea cu scriitorii scandinavi si seriile lor. :p Noroc ca aproape toate cartile lor se pot citi si separat. 😀 Multumim de recomandare! 🙂
Cu drag! Da, practic doar protagoniștii sunt aceiași, deci e în regulă.
Voi tine cont de recomandarea ta.
Mă bucur.