Copilul de la Auschwitz – Lily Graham

Copilul de la Auschwitz

Am pus ochii pe cartea „Copilul de la Auschwitz” de Lily Graham de cum a apărut, la Librex. Mă fascinează subiectul, cu toate că este unul cât se poate de dureros. Iar cartea aceasta este sfâșietoare și înduioșătoare deopotrivă, mai ales că este inspirată din fapte reale. Practic, autoarea a cules informații despre femeile care au trăit în Auschwitz, a adunat informații despre supraviețuitoare și copiii născuți în lagăr și a construit, pe baza acestora, o poveste fenomenală.

Cartea asta o simți în fiecare fibră din corp, îți pătrunde în minte și se cuibărește în inimă, lăsând urme adânci pe unde trece. Se simte documentarea temeinică, am regăsit în această carte informații pe care le-am citit și în diverse biografii ale supraviețuitorilor de la Auschwitz. Însă, dincolo de documentare și de elementele care descriu oroarea care a avut loc în lagărele de concentrare din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, am descoperit o poveste sensibilă, scrisă deosebit de frumos, care trezește în cititor trăiri intense. Am avut un nod în gât și lacrimi în ochi, mi-am simțit sufletul sfâșiat, atât de puternică mi s-a părut povestea și scriitura autoarei.

Cartea prezintă două planuri – unul fiind cel care începe în 1942, la Auschwitz, iar celălalt bazându-se pe amintirile personajului, din anii de dinainte de a ajunge în acest lagăr. astfel, autoarea ne oferă o perspectivă completă asupra poveștii personajului.

Supraviețuitoare datorită iubirii

Eva Adami este cea care își spune povestea înduioșătoare. Inițial deținută în lagărul din Terezín, Eva își riscă viața, alegând să fie transportată la Auschwitz, unde speră să îl regăsească pe Michal, soțul ei. Alături de ea pleacă și Sofie, prietena pe care și-a făcut-o în lagăr. Cele două sunt traumatizate din prima săptămână de condițiile din noul lagăr în care au ajuns, unde se petrec lucruri cu mult mai înfiorătoare decât la Terezín.

Ceea ce trăiesc Eva și Sofie în lagărul Auschwitz întrece orice imaginație. Sunt supuse unor chinuri de nedescris, sunt dezumanizate și batjocorite. Însă cele două prietene sunt hotărâte să facă tot posibilul pentru a supraviețui, fiecare dintre ele având un scop. Eva își dorește să îl găsească pe Michal, iar Sofie vrea să își găsească verișoara pentru a o întreba unde l-a ascuns pe fiul ei, Thomas.

Însă, pe măsură ce timpul trece, Eva își pierde speranța de a-și mai regăsi soțul, întrucât toate aparențele îi dau de înțeles că el este de negăsit. Nici Sofie nu are mai multe șanse, iar cu cât trece mai mult timp, cu atât sunt mai departe de a-și împlini scopul, întrucât zilnic mor sau sunt uciși oameni în lagăr.

Însă fiecare dintre cele două e hotărâtă să lupte pentru supraviețuire și pentru o șansă în plus de a descoperi ce s-a întâmplat cu Michal și cu Thomas. Soarta lor începe să se schimbe ușor atunci când unul dintre gardienii nemți se îndrăgostește de Sofie.

Copilul de la Auschwitz – o poveste înduioșătoare despre speranță și iubire

După o serie de întâmplări despre care nu vă voi povesti, Eva descoperă că este însărcinată. De obicei, femeile din Auschwitz care erau însărcinate fie erau ucise imediat, fie erau supuse experimentelor conduse de către celebrul doctor Mengele. În schimb, Eva reușește să își ascundă sarcina, iar această situație le ambiționează pe ea și pe Sofie și mai mult să supraviețuiască.

Cele două prietene își promit una alteia că își vor proteja copiii orice s-ar întâmpla și că vor supraviețui pentru ei. Acum, ambele au un țel mai presus de orice oroare la care sunt supuse: să își salveze viața lor și pe cea a copiilor lor.

Întreaga poveste mi s-a părut emoționantă și în special m-a fascinat modul în care iubirea le-a făcut pe cele două femei să fie mai puternice și să lupte pentru supraviețuire, indiferent de condiții. Prietenia dintre ele, dată fiind situația, mi s-a părut genul de prietenie adevărată, în care fiecare este dispusă să meargă în Iad pentru a-și proteja prietena.

Am mai citit și alte cărți inspirate din Holocaust, însă aceasta o consider ca fiind una specială. Iar dacă și vouă vă place să citiți cărți pe acest subiect, categoric nu trebuie să ratați această carte. Pe mine m-a captivat de la prima la ultima pagină, m-a ținut cu sufletul la gură și mi-a arătat că speranța poate exista oriunde, indiferent de cât de neagră poate fi o situație. Așadar, v-o recomand cu mare drag!

Cartea „Copilul de la Auschwitz” de Lily Graham poate fi comandată de la Librex.

2 thoughts on “Copilul de la Auschwitz – Lily Graham

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: