Sparge tiparele! – Gitta Jacob

Sparge tiparele! – Gitta Jacob

Sparge tiparele! Cum să-ți recapeți libertatea de a fi tu însuți prin terapia schemelor – Gitta Jacob

Sunt de părere că toți avem, într-un fel sau altul, anumite traume din copilărie, iar acestea au contribuit, fără să ne dăm seama, la adulții care am devenit. Unii apelăm la terapie pentru a le vindeca și a scăpa de tiparele pe care le-am copiat sau care ne-au fost induse, alții caută alte metode de a se elibera de ele, iar alții trăiesc, pur și simplu, cu acestea și poate nici nu realizează, de cele mai multe ori. Iar pentru că subiectul este unul de interes pentru mine, am ales să citesc cartea „Sparge tiparele! Cum să-ți recapeți libertatea de a fi tu însuți prin terapia schemelor” de Gitta Jacob, apărută la Editura Herald.

Cu siguranță știți deja că la Editura Herald găsiți o selecție vastă de cărți de dezvoltare personală și spirituală, iar colecția PsihoPractica este una dintre preferatele mele. Dr. Gitta Jacob, autoarea cărții „Sparge tiparele!” este unul dintre cei mai influenți psihoterapeuți germani din prezent, este psiholog clinician și psihoterapeut certificat. De asemenea, este vicepreședinte al Societății Internaționale pentru Terapia Schemelor. Este specializată în lucrul cu tulburările de personalitate și depresia.

Autoarea spune că „Primul pas către schimbare constă în tratarea cu seriozitate a tiparelor noastre psihice și în înțelegerea semnificației pe care ele o au în povestea vieții noastre.”. Prin intermediul acestei cărți, își dorește să îi ajute pe cititori să recunoască tiparele pe care le au ca, ulterior, în baza exercițiilor practice, să reușească să le schimbe.

Tiparele interioare – cum se identifică și cum se pot schimba

Conform autoarei, există trei moduri copil: modul copil vulnerabil, modul copil furios/impulsiv și modul copil fericit. Fiecare dintre aceste moduri este caracterizat de anumite sentimente și reacții în diverse situații. Există, de asemenea, trei moduri părinte: modul părinte exigent, modul părinte solicitant emoțional și modul părinte punitiv, care sunt și ele caracterizate de anumite comportamente și reacții. Menționează și trei stiluri de gestionare, pe care le folosim atunci când avem de înfruntat diverselor poveri emoționale și situații dificile. Acestea sunt: predare, evitare și supracompensare.

În prima parte a cărții, autoarea pune accentul pe descrierea celor trei moduri copil, a celor trei moduri părinte, precum și a celor trei stiluri de gestionare. Fiecare dintre acestea sunt foarte bine ilustrate cu ajutorul unor exemple concrete. Alături de informații și exemple, fiecare dintre aceste moduri și stiluri prezentate vine cu exerciții practice, pe care cititorul le poate face pentru a descoperi în care mod se încadrează.

A doua parte a cărții vine cu soluții practice, care să îl ajute pe cititor să schimbe tiparele interioare. Autoarea prezintă numeroase etape care sunt necesare în procesul de schimbare a tiparelor și fiecare dintre aceste etape este însoțită de câțiva pași. În plus, autoarea oferă și câteva ponturi și exerciții care să îl ajute pe cititor în procesul de schimbare și de eliberare de tiparele vechi.

Sparge tiparele! – o carte de care oricine are nevoie

Așa cum spuneam și la început, sunt sigură că fiecare dintre noi are anumite tipare care sunt fie copiate, fie implementate de ceilalți sau de traumele suferite în copilărie. Însă aceste tipare se pot dovedi a fi chiar distructive, motiv pentru care este esențial să le recunoaștem și să luăm toate măsurile pentru a le schimba. Tiparele despre care ne vorbește autoarea se bazează pe emoții negative, iar soluțiile pe care ea le oferă sunt menite să schimbe aceste sentimente, emoții și comportamente negative în unele pozitive.

Desigur că este mult de muncă pentru a ne schimba și a ne elibera de tiparele pe care le avem fiecare în noi, însă sunt sigură că această carte ar fi utilă oricui. Eu o recomand cu drag tuturor celor care sunt interesați de dezvoltare personală și psihologie și în special celor care sunt conștienți că tiparele există în fiecare dintre noi și vor să le schimbe pe ale lor în unele mai bune.

Cartea „Sparge tiparele!” de Gitta Jacob poate fi comandată de pe site-ul Editurii Herald.

10 thoughts on “Sparge tiparele! – Gitta Jacob

    1. Haha! Fratele meu e „vinovat”. A zis că nu știa ce cadou să îmi aducă și, știind că eu sunt cu spiritualitatea, meditațiile și toate cele, cum a văzut statueta, a zis că e pentru mine. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.