Sunt cărți ale căror titluri și descrieri atrag din prima și conving. Așa a fost și cazul cărții „Fiicele Mafiei”, iar curiozitatea m-a făcut să o citesc. Încadrată în categoriile ficțiune istorică, thriller, mister și suspans, la care se adaugă și titlul absolut convingător, mă așteptam la o lectură plină de acțiune și suspans, la o poveste care să mă țină pe jar.
În realitate, nu a fost chiar genul de carte care mă așteptam să fie. Scriitura mi s-a părut monotonă, destul de lipsită de emoție și de capacitatea de a induce suspansul în cititor. Povestea nu a fost una încărcată de acțiune, așa cum mă așteptam, ci a fost mai degrabă cu tentă psihologică, bazându-se pe sentimentele și trăirile celor două protagoniste. Totuși, stilul s-a mai redresat în a doua jumătate a cărții, când povestea a început să devină mai interesantă și a fost presărată cu puțin mai mult suspans decât prima jumătate.
Fiind vorba despre o carte despre Mafie, aveam alte așteptări în ceea ce privește acțiunea, suspansul. E adevărat că știai mereu de pericolele care stăteau ascunse în orice clipă și de riscurile pe care și le asumau personajele, însă mi s-a părut că suspansul acesta a fost doar creionat, fără prea multe motive concrete de a-ți face inima să se strângă de emoție în timpul lecturii. Însă, dacă privești povestea din punct de vedere psihologic, este una chiar reușită.
Fiicele Mafiei – povestea a două prietene de familie, din Familie
Cartea aduce în prim-plan poveștile a două fete născute în Familie: Antonia și Sofia. Provenite din familii de italieni mutate în SUA, cele două fete sunt prietene de când se știu. Mamele lor sunt prietene și de nedespărțit, tații lor sunt prieteni și lucrează amândoi pentru Tommy Fianzo, adică familiile lor fac parte din marea Familie a mafiei.
Carlo, tatăl Antoniei, vrea să renunțe la munca pentru Familie și să scape pentru totdeauna de riscurile pe care le presupune această „carieră”. Ce nu știe el, însă, este că din Familie nu există cale de scăpare. Iar odată ce Tommy Fianzo își dă seama ce face Carlo, acesta din urmă dispare brusc. Totuși, Familia continuă să aibă grijă de Antonia și de mama ei, Lina. Dispariția lui Carlo are efecte și asupra familiei Sofiei. Tatăl acesteia, Joey, este „promovat”. Tommy Fianzo îi oferă o zonă proprie, în schimbul unei plăți lunare.
Astfel, în timp ce familia Antoniei se destramă, mama ei pare să nu mai fie prezentă vreodată, iar visurile Antoniei se spulberă rând pe rând, familia Sofiei înflorește. Cinele de duminică în Familie, care se țineau la Tommy Fianzo, se mută de acum la Joey Colicchio.
Însă, în ciuda problemelor și a diferențelor apărute între cele două familii, Antonia și Sofia rămân prietene. Chiar și în ciuda diferențelor dintre ele, cele două fete par să fie de nedespărțit, completându-se una pe alta: Sofia, cu firea vulcanică, de neîmblânzit, nonconformistă și vocală, iar Antonia cu firea sa calculată și atentă la tot ce se întâmplă în jur, calmă și cerebrală.
Când prietenele devin adolescente și adulte
Odată cu trecerea copilăriei, lucrurile încep să se schimbe între cele două fete. Vizitele se răresc, comportamentele lor diferă tot mai mult, prietenii sunt alții, iar secretele încep să se adune, evidențiind astfel ruptura dintre cele două fete. Pe măsură ce devin adolescente și trec înspre vârsta de adult, cele două fete se separă tot mai mult.
Însă, când se îndrăgostesc, prietenia lor începe să se lege din nou. Antonia se îndrăgostește de Paolo, tot un membru al Familiei, cu toate că mama ei a sfătuit-o întotdeauna să nu se încurce vreodată cu un bărbat din Familie, având în vedere experiența cu Carlo. Sofia se îndrăgostește de Saul, și el un membru al Familiei, însă care este evreu fugit din Germania în timpul războiului.
Avem ocazia să le descoperim poveștile, să vedem suferința celor două fete, modul în care fiecare își trăiește viața. Devin soții, apoi mame, iar odată cu aceste responsabilități, amândouă încep să înțeleagă tot mai mult viața în Familie și riscurile care vin odată cu aceasta. Alături de ele, descoperim și povestea lui Paolo și Saul, aflăm informații despre trecutul lor și despre visurile pe care le are fiecare dintre cei doi bărbați.
Noua postură a celor două fete – aceea de soții și mame – le apropie din nou, le aduce împreună așa cum erau și în copilărie. Viața de familie face ca Antonia și Sofia să fie din nou de nedespărțit, împărtășind bucurii și tristeți deopotrivă. Însă apar anumite rupturi în căsniciile lor, iar acestea le-ar putea pune prietenia în pericol.
Fiicele Mafiei – o carte mai degrabă psihologică decât thriller
Din punctul meu de vedere, Fiicele Mafiei este mai degrabă o carte psihologică decât un thriller plin de suspans. Prietenia celor două fete este subiectul principal, aceasta fiind sub influența vieții în Familie.
Per total, mi-a plăcut cartea însă, așa cum am spus încă de la începutul recenziei, nu a fost ceea ce m-am așteptat. Am citit-o greu, din cauza stilului, care mi s-a părut impersonal, cumva. Mi-a dat impresia că povestește despre personaje detașat, cu un ton tern. Suspansul era doar intuit, din cauză că este vorba despre mafie, însă spre final s-a intensificat, lucru care a făcut să îmi placă până la urmă cartea.
Cartea Fiicele Mafiei de Naomi Krupitsky poate fi comandată de pe Bookzone.
Mda, uneori sitlul unei autoare nu se prinde deloc. Am patit-o si eu….
Da, așa este.
Mi se pare interesantă povestea, sunt curioasă în privința ei.
Da, este interesantă. Poate ție ți-ar plăcea mai mult.
Bookzone lanseaza o multime de titluri foarte interesante! 🙂
Așa este. 🙂
Mi-a placut cartea, surprinzator de mult.
Da, am văzut. Mie nu prea. Cred că depinde de perspectiva din care o citești și de așteptările pe care le ai de la carte.