Oaia neagră din mulțime – F. Charm

Oaia neagră din mulțime – F. Charm

De F. Charm știam de mult timp, mai ales că mie și soțului meu ne plac tare mult piesele lui. Rar ascult muzică și recunosc că evit muzica nouă, modernă, pentru că mi se pare că nu transmite nimic. În schimb, F. Charm este unul dintre artiștii ale căror versuri au un mesaj, iar asta am apreciat întotdeauna la muzică – mesajul de dincolo de coloana sonoră. Iar când am văzut că a publicat volumul „Oaia neagră din mulțime”, mi-am dorit tare mult să îl am și eu.

E adevărat că mă așteptam să fie un volum de poezii, dar, când am început să citesc, am descoperit că sunt versurile pieselor sale. Cu toate acestea, mi-a făcut o adevărată plăcere să citesc volumul „Oaia neagră din mulțime”. Fiecare poezie din volum are un mesaj, transmite emoție, sentiment sau te pune pe gânduri.

Primul lucru care îți atrage atenția sunt foile, care sunt negre. Este prima carte din biblioteca mea care are pagini negre, iar ideea mi s-a părut inedită. Contrastul este creat prin scrisul alb. Singurul aspect negativ în această alegere mi se pare mirosul. Mai exact, din cauza tușului negru, cartea are un miros destul de greu – categoric, nu e de pus pe noptieră. Un alt aspect care mi-a plăcut este faptul că fiecare poză este însoțită de o imagine reprezentativă.

Oaia neagră din mulțime – un volum de versuri care prezintă realitatea

Titlul mi se pare tare bine ales, este sugestiv și se potrivește de minune cu versurile cuprinse în acest volum. Versurile tratează diverse teme, de la societatea zilelor noastre – cu toate problemele ei, cu măștile pe care oamenii le afișează atunci când sunt în societate, cu superficialitatea umană, cu lipsurile de zi cu zi – la prietenie și trădare și până la iubire.

Oaia neagră din mulțime vorbește despre curajul de a fi diferit, de a nu te supune gândirii societății, de a trece dincolo de superficialitatea pe care o întâlnești la tot pasul, de a renunța la măști (cele metaforice) și la goana după bani și averi. Versurile acestui volum tratează nenumărate probleme cu care se confruntă societatea și oamenii, probleme care apar tocmai din cauza superficialității, a măștilor pe care fiecare le poartă când iese din casă, a tiparelor pe care toată lumea simte că este necesar să le urmeze dacă nu vrea să fie arătat cu degetul pentru a fi îndrăznit să fie diferit de ceilalți.

Versurile, adeseori fără un ritm clasic, invită la reflecție, la o gândire profundă asupra vieții și a societății. Se citesc ușor, deși unele dintre ele au o încărcătură emoțională destul de puternică. Din punctul meu de vedere, volumul „Oaia neagră din mulțime” este de citit și de ținut în bibliotecă, pentru toate momentele în care avem nevoie să ne amintim că ar fi o idee bună ca, măcar uneori, să renunțăm la a ne mai supune normelor stabilite de așa-zisa societate și să îndrăznim să ne afișăm exact așa cum suntem în realitate, cu toate calitățile și defectele noastre, cu gândirea proprie și cu sentimentele care ne definesc ca personalitate.

Vouă vă place ideea unei astfel de cărți?

Cartea „Oaia neagră din mulțime” de F. Charm poate fi comandată de pe Bookzone.  

8 thoughts on “Oaia neagră din mulțime – F. Charm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: