Între două fronturi – Oana David

Între două fronturi – Oana David

De ceva vreme, newsfeed-ul meu îmi arată periodic postări cu cartea „Între două fronturi” de Oana David. Având o copertă cât se poate de convingătoare, probabil că oricum aș fi luat-o la un moment-dat. Însă n-am avut cum să o evit, având în vedere atât recomandările din online, cât mai ales recomandarea Georgianei. Ea știe cam ce îmi place să citesc și, în plus, când recomandă o carte, orice carte, știu sigur că pot merge la sigur. Așa că am ținut cont de recomandarea ei (mulțumesc, Georgiana!) și am luat cartea de pe Libris.

Am citit câteva cărți care au ca subiect războiul, a căror acțiune se petrece în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar pot spune că „Între două fronturi” este cât se poate de deosebită, este unică și minunată. Descrierile ample și stilul de scriere conturează atmosfera de epocă, reușind să îl atragă pe cititor în poveste și să îl facă să se simtă părtaș la întreaga acțiune.

Recunosc că lectura a mers destul de greu pentru mine, dar nu din cauza poveștii și a stilului de scriere, ci din cauza tiparului, ca atare. Cartea este în format mic, groasă, paginile albe și fontul utilizat mi-a adus aminte de fontul de ziar (sau, cel puțin, eu așa îl numesc). Iar după o zi întreagă de stat cu ochii în ecran, unde scriu, citesc și corectez, seara mi-e dificil să îmi concentrez vederea la asemenea paginație. Din punctul meu de vedere, acesta a fost singurul detaliu care a îngreunat lectura și regret, deoarece povestea chiar m-a prins și mi-ar fi plăcut să o pot savura așa cum se cuvine.

O poveste de dragoste în vreme de război

Ca protagonistă, o avem pe Lulli, pe numele ei, Lucreția, o doamnă din înalta societate, căsătorită cu un demnitar român. Barbu, soțul ei, nu o apreciază, ci pentru el este doar o soție în stilul soției-trofeu, pe care o poartă peste tot, dar o desconsideră cu fiecare ocazie care se ivește. Lulli cântă la pian însă, din cauza căsniciei cu Barbu, renunță la a mai preda pianul.

La o masă cu rudele soțului ei, îl cunoaște pe Heinrich, un ofițer german, care pare desprins din tiparul specific nemților: serios, rece și cu un umor specific germanilor. Mai mult, Heinrich este nepotul lui Barbu. Sunt de ajuns câteva cuvinte schimbate, câteva priviri rătăcite, iar între Lulli și Heinrich se înfiripă dragostea. Între cei doi se naște o relație scurtă, dar pasională. La scurt timp după, însă, Heinrich dispare, iar Lulli este decisă să îl uite. Tot ce știe este că el a plecat pe front, fiind ofițer în aviație.

Viața lui Lulli continuă, ea iese în continuare în societate, acolo unde o are aproape pe Elvira, tiparul femeii bârfitoare, care știe toate noutățile din „lumea bună”, cunoaște aventurile tuturor și căreia îi place să o țină și pe Lulli la curent cu tot ce se întâmplă în societate. Desigur, Elvira nu este străină nici de sentimentele lui Lulli față de ofițerul german.

Lucrurile iau o întorsătură neașteptată atunci când Elvira dispare brusc, iar în peisaj apare Miți, una dintre cunoștințele Lucreției, pe care însă aceasta nu o prea agreează. Miți este genul de femeie prostuță, care pare să fie întotdeauna pe lângă subiectul discutat. Însă noua sa atitudine o surprinde pe Lulli și îi dă întreaga viață peste cap. Desigur, pentru a afla despre ce este vorba, va trebui să citiți cartea.

Între două fronturi – o poveste de dragoste dramatică și deosebită

Între două fronturi este o carte deosebită, o poveste de dragoste sublimă și tristă totodată. Mi-au plăcut personajele, autoarea a creat o întreagă paletă de personalități și caractere. Acțiunea este intrigantă, iar faptul că descrierile au reușit să contureze excelent atmosfera de epocă completează de minune întreaga poveste. Mă bucur că am ținut cont de recomandare și sper să luați și voi în considerare recomandarea mea și să citiți această carte.

Din punctul meu de vedere, cartea „Între două fronturi” este una dintre cele mai bune cărți cu și despre război, reușind să întreacă multe dintre cărțile scrise de autori străini.

6 thoughts on “Între două fronturi – Oana David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.