Petale Scrise. Povestiri cu final neașteptat

Petale Scrise. Povestiri cu final neașteptat

Foarte rar se întâmplă să citesc proză scurtă, însă nu puteam rata sau amâna citirea antologiei „Petale Scrise. Povestiri cu final neașteptat”, unde 14 dintre autorii și editorii de la Editura Petale Scrise și-au unit forțele și au scris povestiri de diverse genuri, dar cu un lucru în comun: finalul surprinzător.

Petale Scrise. Povestiri cu final neașteptat – scurtă prezentare

O să vă spun, pe scurt, câte ceva despre fiecare povestire din antologia „Petale Scrise. Povestiri cu final neașteptat”.

Fecioara de gheață și trandafirii sângerii de Ioana Mihaela Curaleț ne poartă pașii în timpuri medievale, într-o poveste fantasy despre cruzime extremă, greșeli care duc la blesteme și iertare, care acționează precum o magie.

Justiția supremă de M.K. Lynn este o povestire thriller, pe cât de scurtă, pe atât de intensă. Ne aduce în centrul atenției o criminală în serie care, în final, își găsește „nașul”. Citind această povestire, mi-am dorit să fie transformată într-un roman și sunt sigură că autoarea are potențialul de a face asta.

Dragoste misterioasă de Delia Mitroi ne oferă o mică doză de paranormal, pe care am gustat-o din plin, fiind pasionată de astfel de subiecte. O dramatică poveste de iubire, cu personaje rupte parcă din alt univers.

Cinci sute de nuanțe de gri de Cătălina Pană este o povestire erotică și emoționantă, în același timp, întrucât prezintă povestea unei fete care suferă de acromatopsie totală și care întâlnește iubirea sinceră.

Vicios – Începuturi de Alexandra Condrat ne oferă o scurtă poveste despre Beatrice și Vladi, de dinainte de aventurile lor din romanul Vicios. Avem, astfel, ocazia să o cunoaștem mai bine pe Beatrice.

Povestea fantastică de Laura Stanciu este fix așa cum îi spune și numele: fantastică! O poveste cu iz fantasy, presărată cu umorul specific autoarei. Îl cunoaștem pe Ionuț, un băiețaș de cartier, dependent de tot ce înseamnă tehnologie și motorizare. Nici el nu știe cum, însă se trezește într-o lume medievală, total lipsită de tot ce înseamnă evoluție. Cum a ajuns acolo și, mai ales, cum face față involuției, descoperiți citind povestirea.

Limbaj Universal de Marius Andrei e o povestire SF cu adolescenți, deosebit de simpatică, în care descoperim cum reușesc să se înțeleagă adolescenții din două lumi total diferite.

Șoapte de iubire de Delia Moretti este o simpatică poveste despre iubire și invidie, negarea sentimentelor și acceptarea iubirii. Presărată cu umor, povestirea stârnește zâmbete, cu siguranță.

Doar atunci… de Mihaela Anghel este o deosebită povestire despre viață, în care personajul este purtat prin lumea imaterială, astrală, pentru a vedea cum privesc oamenii viața. E lecție despre a învăța să apreciem viața pe care o avem, exact așa cum este.

Clipele trecute de Elena Druță este o povestire emoționantă, spusă din perspectiva unei femei care are ocazia să arunce o ultimă privire asupra vieții sale, să își analizeze deciziile și alegerile care i-au conturat destinul.

Epitaful unei iubiri de Aurelia Chircu este o expunere cât se poate de realistă a vieții. Emoționantă și înduioșătoare, povestirea ne expune viața unui tânăr cuplu. Putem vedea cum fericirea și iubirea sunt umbrite de realitatea vieții, de ceea ce am putea numi destin.

Cutia Pandorei de Cătălin Dumitrescu ne duce în perioada postbelică, unde ne face cunoștință cu personaje din NKGB. Aflăm povestea unui ofițer de securitate sovietic și a logodnicei acestuia.

Apel de Urgență de Alina Cosma este încă o povestire realistă și înduioșătoare, în care se simte din plin profesia căreia autoarea și-a dedicat viața dintotdeauna. Povestește cum decurg gărzile echipajelor SMURD și medicilor. Câteva scurte povestiri cu tentă medicală se îmbină și creează o imagine de ansamblu, care emoționează prin realitatea pe care o prezintă.

Ghicitoare în vreme de război de Eva Anca este o povestire inspirată din realitate, care prezintă povestea unui cuplu, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. El este plecat pe front, iar ea îl așteaptă și își dorește cu disperare să primească vești despre el.

Petale Scrise. Povestiri cu final neașteptat – impresii

Antologia îmbină povestiri de tot felul, de la unele de-a dreptul amuzante, la unele emoționante și care trezesc trăiri profunde. Sunt grupate frumos, astfel că lectura decurge lin și plăcut, făcând ca, deși povestirile au fiecare alt subiect și alt stil de scriere, totul să se lege frumos și să creeze parcă un tot unitar.

Printre cele 14 povestiri s-au numărat câteva care m-au făcut să zâmbesc sau chiar să râd, la fel cum au fost și câteva care mi-au făcut pielea de găină și mi-au adus un nod în gât sau chiar lacrimi în ochi. Atâtea emoții și trăiri nici nu cred că poți obține dintr-un roman, câte poți dintr-o astfel de antologie și, mai ales, din cartea „Petale Scrise. Povestiri cu final neașteptat”.

Cartea „Petale Scrise. Povestiri cu final neașteptat” poate fi comandată de pe site-ul Editurii Petale Scrise.

7 thoughts on “Petale Scrise. Povestiri cu final neașteptat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.