Acolo unde vântul rostogolește norii – Chirie pentru speranță – Leonida Neamțu

„Acolo unde vântul rostogolește norii – Chirie pentru speranță” de Leonida Neamțu

Mă bucur că la Editura Publisol sunt reeditate cărți ale scriitorilor români apreciați de publicul cititor și înainte de Revoluție și am, astfel, ocazia să descopăr lecturi cu adevărat deosebite. Unul dintre aceștia este Leonida Neamțu, ale cărei cărți sunt momentan în proces de reeditare. Prima carte care a apărut la Editura Publisol a autorului Leonida Neamțu cuprinde două micro-romane: „Acolo unde vântul rostogolește norii” și „Chirie pentru speranță”. Am citit-o zilele trecute și am rămas plăcut impresionată de poveștile de spionaj pe care le-am descoperit.

Cele două micro-romane au ca subiect spionajul din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Mai mult chiar, au un personaj comun: Blondul. Am înțeles că Blondul e un personaj-cheie în romanele autorului Leonida Neamțu și, sincer, mă bucur, pentru că este un personaj care mi-a plăcut tare mult: misterios, straniu.

Trebuie să recunosc că romanele „Acolo unde vântul rostogolește norii” și „Chirie pentru speranță” sunt diferite de tot ce am mai citit până acum. Au o oarecare stranietate care, deși face ca lectura să nu fie una tocmai simplă sau ușor de digerat, te captivează. Am avut nevoie de toată atenția citind cele două micro-romane, însă mi-au plăcut tare mult și m-au făcut să afirm că mai vreau să citesc și alte cărți scrise de Leonida Neamțu.

Acolo unde vântul rostogolește norii

Primul micro-roman din carte este „Acolo unde vântul rostogolește norii”. Avem ocazia să îl cunoaștem pe Blondul, un spion rănit în război. Cu ranița în spate, el vine să caute o chirie temporară, cât se află în permisie. Deși nu aflăm prea multe despre el – doar este spion! – reținem o frază pe care o folosește el pentru a se descrie: „Eu nu mor niciodată!”.

Îl întâlnește pe Comisar, pe care îl numește „Mopsul”, considerând că seamănă cu un mops. Mopsul îl bănuiește pe Blond că ar fi agentul care a poposit în oraș pentru a-l ucide pe generalul von Böhm. Din acest motiv, drumurile celor doi – Mopsul și Blondul – se întâlnesc constant.

Dacă Blondul chiar este agentul trimis să îl ucidă pe celebrul general și dacă într-adevăr nu moare niciodată, va trebui să descoperiți citind cartea.

Chirie pentru speranță

Cel de-al doilea micro-roman este intitulat „Chirie pentru speranță”. De data aceasta, avem parte de o poveste mai complexă și de mai multe personaje. De asemenea, și detaliile abundă, iar numărul agenților este mai mare decât în romanul „Acolo unde vântul rostogolește norii”. De data aceasta, ne reîntâlnim cu Blondul, sau agentul A-2.

Acesta este trimis de către aliați, însă lansarea sa este interceptată de inamici, care pun la cale urmărirea agentului A-2. Pe urmele sale este trimisă agenta RX2TS. Între cei doi agenți-inamici se creează o legătură amoroasă. Dar agenții nu au voie să se îndrăgostească.

Un alt personaj interesant care apare de această dată este Bătrânul Detectiv, pe care Blondul îl poreclește „bătrânul scarabeu” și „bătrânul crab”. Personal, mi s-a părut un personaj tare simpatic, poate și prin prisma dialogurilor lui cu Blondul.

Avem astfel ocazia să urmărim modul în care agenții se urmăresc între ei. Practic, fiecare urmărește și este urmărit la rândul său și este doar o chestiune de timp până când pionii vor cădea, iar cineva va ieși învingător în jocul de putere.

De data aceasta, Blondul este pe urmele Lüngerului, însă în peisaj apar și alți colonei, generali și agenți/spioni, fiecare dintre aceștia jucând un rol important în piesa de ansamblu. Războiul se desfășoară „în fundal”, iar spionii au rolul de a elimina inamicii, rol pentru care se deghizează adeseori, își schimbă periodic numele, înfățișarea și personalitatea.

Acolo unde vântul rostogolește norii – Chirie pentru speranță – Leonida Neamțu – o carte de spionaj impresionantă

Nu vă ofer mai multe detalii despre cele două micro-romane, deoarece vă recomand să le descoperiți singuri, citind cartea „Acolo unde vântul rostogolește norii – Chirie pentru speranță” de Leonida Neamțu. Vă asigur că veți descoperi povești de spionaj cu adevărat impresionante, scrise într-un stil original și unic.

Pe mine m-au fascinat în special personajele, întrucât mi s-au părut create pline de originalitate, cu puternice caracteristici psihologice și cu personalități ieșite din comun. În plus, dialogurile dintre personaje fac deliciul lecturii, având pe alocuri accente ironice sau comice. Iar modul în care Blondul spune adevărul într-un fel care îl face să pară neverosimil pentru interlocutor mi s-a părut de-a dreptul fascinant.

Vă recomand cu toată încrederea această carte, iar eu aștept cu nerăbdare să citesc și alte aventuri ale spionului Blondul.

Cartea „Acolo unde vântul rostogolește norii – Chirie pentru speranță” de Leonida Neamțu poate fi comandată de pe site-ul Editurii Publisol.

8 thoughts on “Acolo unde vântul rostogolește norii – Chirie pentru speranță – Leonida Neamțu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.