Delia Moretti nu mai este un nume tocmai nou în rândul autorilor români contemporani, însă este una dintre autorii noi ai Editurii Petale Scrise. A publicat la această editură cartea Legile nescrise ale vieții. Vă invit să citiți un interviu pe care mi l-a acordat, pentru a o cunoaște mai bine.
Cine este Delia Moretti?
Bună, Eva! Țin să îți mulțumesc pentru posibilitatea de a mă face cunoscută persoanelor care te urmăresc.
Delia Moretti este o femeie modestă, căreia îi plac lucrurile simple. O mamă și soție iubitoare, dar și o persoană care visează cu ochii deschiși. Cam atât am de spus despre mine.
Care au fost principalele obstacole pe care le-ai întâmpinat în procesul de publicare a primei tale cărți?
La prima publicare nu am întâmpinat obstacole. Am fost contactată de către editură și întrebată dacă îmi doresc să public cărțile scrise pe Wattpad. Inițial am răspuns că nu este de mine statutul de autor publicat, dar după puțin timp m-am răzgândit și am acceptat oferta lor.
La a patra carte am întâmpinat câteva piedici, dar nimic deosebit care să mă facă să renunț sau să mă demotiveze să continui să scriu.
Care a fost momentul în care ai decis că trebuie să scrii și să devii autor publicat?
Înainte de a scrie, am descoperit pasiunea pentru citit. Recunosc că în copilărie nu am fost o împătimită a scrisului sau a cititului. Pasiunile acestea au apărut în viața mea într-un moment în care aveam foarte mult timp liber și nu știam ce să fac cu el. În anul 2015, din greșeală, am dat peste platforma Wattpad. După ce mi-am pierdut nopțile citind ceea ce au scris alții, în urma unui pariu, m-am apucat la rândul meu de scris și nu am reușit să mă mai opresc. Cât despre faptul că am devenit autor publicat, încă nu am asimilat bine această informație.
Dintre toate cărțile pe care le-ai scris, ai vreuna pe care o consideri mai specială pentru tine?
Nu. Toate sunt speciale într-un fel sau altul.
În ce măsură consideri că rețelele sociale sunt necesare sau utile pentru un scriitor?
După părerea mea, au un rol fundamental, având în vedere că este o modalitate de publicitate pe scară largă. Scriitorul are responsabilitatea de a controla frecvența cu care se folosește de aceste rețele pentru a nu se trece de la indiferență totală la abuz deranjant pentru ceilalți.
Care consideri că este cea mai mare provocare atunci când scrii o carte?
Provocarea cea mai aprigă a mea este să conturez personaje ce au un caracter diferit de al meu. Atunci când scriu, mă imaginez în mijlocul acțiunii. Sunt acolo, trăiesc, simt și decid în prima persoană cum evoluează totul. Îmi este greu să mă pun în pielea unui personaj negativ, răutăcios, morocănos sau lipsit de zâmbet și culoare interioară. Tocmai de aceea, tind foarte mult către umor, dar în același timp mă lupt să capăt experiență și să prind curaj să evoluez în a umple această lipsă profesională.
Cum au privit apropiații tăi (familia și prietenii) ideea de a deveni scriitor?
Având în vedere că știau foarte puține persoane acest secret, inițial au crezut că glumesc, dar când au fost puși în fața faptului împlinit, m-au susținut și ajutat să nu mă dau bătută în fața obstacolelor întâlnite.
Cum te susține familia în cariera ta de scriitor?
Soțul și fiul îmi dau spațiul pentru a continua să scriu, iar scumpa mea soră este Delia Moretti de Romania, având în vedere că este ea aceea care se ocupă de imaginea mea pe teritoriul țării. Fără ea, multe lucruri nu ar fi posibile și pentru asta îi mulțumesc de fiecare dată când am ocazia.
Care a fost cel mai frumos moment de până acum în viața ta de autor publicat?
În primul rând, publicările în sine au fost momente unice, dar și discuțiile cu cititorii au doza lor de fericire.
Cum ai descrie cititorul ideal al cărților tale?
Cititorul sincer. Am avut ocazia să mi se facă o recenzie în care eram lăudată, iar la câteva luni diferență, aceeași persoană, spunea în cadrul unei postări pe Facebook cât de dezamăgită a fost de cartea mea. Urăsc minciuna, căci mă ajută mult mai mult sinceritatea, părerea mea.
Cum a fost primită cartea Legile nescrise ale vieții de către cititori?
Nu mă pot plânge de reușita atinsă până în prezent, dar pe viitor mi-aș dori să i se ofere o șansă în plus. Răbdare, toate la timpul lor!
Câteva persoane au contestat alegerea coperții, altele stilul de scriere detașat, alți câțiva cititori mai vechi au fost dezamăgiți din cauză că am folosit mai puțin umor decât la Seria Prenupțial și lista poate continua.
Dacă ți s-ar da ocazia să petreci o zi cu un scriitor (clasic sau contemporan), care ar fi acesta și de ce?
Mi-ar plăcea să stau de vorbă cu Ion Creangă, pentru a asculta de pe buzele lui întâmplările narate de acesta în cărțile sale. Asta la capitolul clasici, căci despre contemporani, lista este lungă și nu vreau să discriminez pe nimeni uitând numele lui.
Ce ne poți spune despre proiectele tale de scriere din momentul de față?
Mi-am propus să nu mai spun nimic despre proiectele la care lucrez, deoarece sunt câteva cititoare care așteaptă cu sufletul la gură unele titluri, dar pot spune cu mâna pe inimă că am început să scriu la volumul 2 din seria Legile nescrise ale vieții.
Cum reușești să împaci cariera, viața de scriitor și familia?
Nu este ușor, dar nici imposibil. Important este să îți organizezi cum se cuvine prioritățile.
Ce ai dori să le transmiți cititorilor acestui interviu?
Vă mulțumesc, pentru că v-ați rupt din timpul vostru pentru a acorda atenție cuvintelor scrise aici. Lectură plăcută în continuare și să auzim de bine!
Cu drag și stimă, Delia Moretti.
Frumos si interesant dialog! 🙂 Cartile Deliei sunt scrise cu sufletul! 🙂
Mulțumim! Eu încă n-am apucat să o citesc, remediez cât de curând.
Foarte frumos interviul. Intr-adevar, ce trist e atunci cand cineva minte in felul asta spunand ca ii place cartea si apoi ca nu ii place 🙁 Succes pe mai departe!
Eu cred ca a mintit atunci cand a spus ca nu ii place. 😀
Da, tare ideea asta. 😀
Mulțumim!
Foarte frumos interviu și interesantă prezentare. Tocmai comentam la Marius că n-am mai citit de foarte multă vreme autori români. Se pare că voi „remedia” cât de curând asta 😀
Mulțumim! Atunci cu siguranta ar fi cazul sa remediezi, avem autori foarte buni chiar. 😀
Multumim pentru interviul interesant!
Cu drag!