Împărăția ultimului cerb – Elena Druță

Împărăția ultimului cerb

În ultima săptămână am fost captivă între paginile unui fantasy reușit. Mai exact am citit cartea Împărăția ultimului cerb, de Elena Druță. Recunosc că o aveam de mult timp, dar am tot amânat-o. Deși iubesc cărțile fantasy – sau tocmai pentru că le iubesc – am oarecare rețineri atunci când vine vorba despre a citi cărți ale acestui gen scrise de autori pe care încă nu i-am citit. Însă acum, după ce am citit cartea, pot spune că temerile mele au fost total nefondate. Elena Druță are un stil aparte, care te captivează într-un mod unic.

Am perceput povestea ca pe un roller-coaster; când era „liniștită”, părea că totul e o poveste simplă și fără complicații, când te urca pe culmile suspansului și își arunca personajele în cele mai adânci văi ale suferinței. Un alt detaliu care mi s-a părut că face din această carte una deosebită față de alte cărți fantasy a fost că elementele fantasy au fost cu adevărat evidențiate abia spre finalul cărții, pe parcurs autoarea doar ne-a dat mici „aluzii” la fantasticul poveștii.

Cert este că mi-a plăcut tare mult cartea Împărăția ultimului cerb și regret doar că am amânat atât de mult până să o citesc. Cu siguranță este una dintre cărțile care nu merită amânate, ci mai degrabă citite cât mai repede!

Povestea Sarei

Povestea acestui roman o are în centrul său pe Sara, o adolescentă mută, fiica unui căpitan de corabie. Mai exact, tatăl ei este așa-numitul Calamar, căpitanul vasului Calamarul Negru. Mama Sarei s-a aruncat în mare când fata era un copil. Sara nu a știut niciodată ce înseamnă să fie iubită și îngrijită cu adevărat, deoarece atât tatăl ei, cât și mateloții de pe corabie o privesc mereu cu înverșunare și nu o dată i-a auzit spunând că femeile aduc ghinion. Singurul care s-a apropiat de ea este Ramirez, fiul secundului Aldo. Ramirez îi este prieten, a învățat-o să scrie și să citească, astfel încât poate comunica prin scris cu cei care își doresc asta.

Viața Sarei se schimbă complet atunci când tatăl ei o vinde stăpânei de la Taverna Rozelor. Maeve, stăpâna Tavernei, o ia în grija ei ca slujnică, însă în scurt timp, Sara descoperă că Taverna este un loc cu totul diferit față de ceea ce i s-a arătat inițial. Iar când este dusă în fața unor musafiri ai Tavernei, Sara decide că este momentul să fugă.

Însă după ea fuge și Alex, unul dintre slujitorii Tavernei. Acesta ține cu orice preț să o ducă pe Sara înapoi, susținând că a semnat un contract magic, care nu poate fi dezlegat. De aici începe aventura Sarei. Pe drumul ei spre libertate, întâlnește personaje cât se poate de „colorate”, de la o fată căpitan de corabie, la căpetenia piraților, o pisică magică și oameni aparent simpli, dar care o ajută sau, dimpotrivă, o trădează cu prima ocazie.

Împărăția ultimului cerb – un fantasy cu adevărat magic

Mi-a plăcut povestea în sine, dar ce m-a fascinat cel mai mult la cartea Împărăția ultimului cerb a fost faptul că autoarea a alternat excelent scenele „relaxate” cu acelea pline de suspans și intrigă. Astfel, exact atunci când credeai că povestea „s-a liniștit”, că totul va curge lin mai departe, apare câte o răsturnare de situație sau un detaliu care te fac să te răzgândești și să citești cu sufletul la gură.

De asemenea, mi-a plăcut cadrul în care a ales să construiască povestea, aceasta având loc pe mare, dar și pe uscat, însă nu uscatul pe care îl cunoaștem noi, ci unul izvorât din imaginația autoarei. Iar personajele sunt fermecătoare în felul lor, mai ales prin faptul că fiecare personaj este unic și are trăsături puternice de caracter, care îl face să iasă în evidență și să fie chiar memorabil.

Așadar, dacă aveți chef de un fantasy plin de magie, care să vă captiveze, atunci vă recomand să citiți cartea Împărăția ultimului cerb.

Cartea Împărăția ultimului cerb de Elena Druță poate fi comandată de pe site-ul Editurii Petale Scrise.

7 thoughts on “Împărăția ultimului cerb – Elena Druță

    1. Mulțumesc! Eu am avut emoții din cauză că am descoperit câțiva autori români contemporani extrem de talentați la fantasy și mă gândeam că poate nu se va ridica la nivelul așteptărilor mele. Mă bucur că m-am înșelat. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.