5 greșeli care îți scad productivitatea

5 greșeli care îți scad productivitatea

Ziua are 24 de ore pentru toată lumea. Cu toate astea, unii par să aibă suficient timp pentru a-și duce la bun sfârșit toate sarcinile din timpul unei zile, pe când alții par să nu aibă niciodată timp pentru nimic. Sau, am putea spune că unii se bucură de productivitate în tot ceea ce fac, în timp ce altora pare să le lipsească cu desăvârșire. Care este, însă, cauza pentru care se întâmplă asta? Ei bine, există câteva greșeli care pot scădea drastic productivitatea, iar azi mi-am propus să îți prezint cinci dintre ele.

Până de curând și eu mă număram mai degrabă în tabăra celor care „n-au timp”, însă în ultima perioadă, odată ce am început să mă organizez corespunzător, am descoperit că pot să fiu productivă în ceea ce lucrez și să găsesc totuși timp pentru mine, pentru lucrurile care îmi plac și care mă ajută să mă simt bine. Secretul constă în a evita principalele greșeli care scad productivitatea și care te fac să declari mereu că nu ai timp.

Oricine poate deveni mai productiv și se poate bucura de timp liber, dacă evită aceste cinci greșeli care scad productivitatea.

#1: Vrei să faci mai multe lucruri deodată, în loc să te concentrezi asupra unui singur lucru

Nu-i așa că îți place să crezi că ai abilitatea de a face mai multe lucruri deodată? Ei bine, și mie îmi plăcea să spun că sunt „multifuncțională, precum imprimanta”. Dar cum te ajută acest lucru la a fi productiv? Adevărul este că, de fapt, te cam încurcă. Când încerci să faci mai multe lucruri în același timp, îți forțezi creierul să lucreze mai mult decât ar trebui. Deși îți spui că asta te ajută să îndeplinești mai multe sarcini într-un timp mai scurt, adevărul este că s-a dovedit științific că, de fapt, scade productivitatea și crește riscul de a face greșeli.

În realitate, când încerci să faci mai multe lucruri deodată, pierzi energie, concentrare și îți pierzi interesul. Dacă îți dorești să fii productiv, trebuie să renunți la a face mai multe lucruri în același timp.

De exemplu, te-ai apucat să scrii un articol și între timp ai primit un email. Te întrerupi din ceea ce lucrai și citești emailul. Chiar dacă acest lucru pare inofensiv, în realitate îți întrerupe șirul gândurilor și creativitatea. Conform unor studii în acest sens, s-a descoperit că redobândirea atenției și reîntoarcerea la activitatea din care te-ai întrerupt durează în medie 23 de minute și 15 secunde.

#2: Eviți să te ocupi de sarcinile cele mai grele sau neplăcute

Este recomandat ca, după ce te trezești, înainte de a te apuca de lucru, să îți verifici lista cu sarcinile pentru ziua în curs. Astfel, vei fi apt să treci mai ușor prin zi, știind din start ce ai de făcut. Când începi să lucrezi, ai putea fi tentat să începi cu sarcinile cele mai ușoare de pe listă și să le amâni pe cele mai dificile sau mai neplăcute.

Conform specialistului în psihologia comportamentală, Dan Ariely, primele două ore ale zilei sunt cele în care ești cel mai productiv. Acestea reprezintă perioada în care nivelurile de energie sunt la cel mai înalt grad și ești în starea cea mai alertă. Așadar, este recomandat să nu pierzi aceste ore, ci să le folosești pentru a îndeplini sarcinile cele mai grele din zi.

Pe măsură ce trece ziua, voința scade, fiind o resursă limitată. Dacă nu realizezi sarcinile mai dificile în prima parte a zilei, când ești cel mai productiv și energic, este posibil ca mai târziu să descoperi că nu poți nici măcar să te apuci de lucrul la sarcinile respective.

Tot specialistul Dan Ariely recomandă să îți planifici de cu seară sarcinile pe care vrei să le îndeplinești în ziua următoare, pentru a te asigura că vei fi mai productiv.

#3: Navigarea pe internet (și site-uri de socializare) te face să pierzi timp și îți scade productivitatea

Desigur, internetul și rețelele de socializare au beneficiile lor incontestabile. Cu toate astea, dacă stai prea mult timp pe internet, acest lucru se poate dovedi deosebit de dăunător pentru productivitatea ta. Dacă nu ești atent, poți ajunge să pierzi ore prețioase de muncă stând degeaba pe Facebook, Instagram, YouTube sau orice altă rețea care îți ocupă timpul și atenția.

Alături de rețelele de socializare, pericolul internetului vine și atunci când petreci prea mult timp verificându-ți adresa de email sau citind articole diverse, întrucât acestea te opresc din a face ceea ce ar trebui să faci.

Cea mai simplă metodă prin care poți împiedica acest lucru să aibă efecte negative asupra productivității tale este să de deconectezi de la internet sau măcar să închizi browser-ul. Iar dacă ai nevoie de internet pentru ceea ce lucrezi, este suficient să închizi rețelele de socializare și site-urile care ți-ar putea distrage atenția de la ceea ce faci.

#4: Faptul că îți asumi mai multe sarcini decât poți îndeplini îți scade productivitatea

Ești genul de persoană care nu poate spune „nu” cuiva? Fie că o faci pentru bani sau pentru că nu vrei să jignești persoana cealaltă cu refuzul tău, poți ajunge în situația în care să te supraîncarci cu proiecte. Ei bine, este bine să știi că atunci când îți asumi mai multe sarcini decât poți duce la îndeplinire, ajungi să te autosabotezi, prin scăderea productivității. Faptul de a avea mai multe sarcini de îndeplinit deodată fără a avea timpul fizic necesar pentru ele poate duce la performanță redusă, stres și o stare de spirit negativă.

Așadar, este important să înveți să refuzi atunci când simți că ai deja suficiente sarcini. Ține cont că nu vrei să te suprasoliciți și să ajungi în situația în care nu mai faci față proiectelor și termenelor-limită.

#5: Dacă nu iei pauze în timp ce lucrezi, productivitatea va avea de suferit

În special atunci când te confrunți cu termene-limită, îți dorești să lucrezi cât mai multe ore pe zi, să te asiguri că termini totul la timp. Asta înseamnă că adeseori tinzi să crezi că o pauză te-ar face să pierzi timpul pe care l-ai putea petrece muncind la sarcina pe care trebuie să o îndeplinești. Însă adevărul este că este imposibil pentru o persoană să se concentreze și să desfășoare muncă de calitate fără a-i asigura creierului puțin timp de odihnă și „reîncărcare”.

Așadar, ar fi bine să începi să nu mai privești pauzele ca fiind pierdere de vreme. Pauza îți asigură timp de calitate pentru a te reface, ceea ce te va ajuta să gândești mai creativ și să lucrezi mai eficient. Dacă îți este greu să te oprești din muncă, este recomandat să îți setezi o alarmă periodică, prin care să ți se reamintească de nevoia de a lua o pauză de la muncă. Ridică-te și plimbă-te puțin, ieși câteva minute la aer, adu-ți o cafea sau un ceai sau stai, pur și simplu, și meditează câteva minute. Este recomandat să iei o pauză de cinci minute la fiecare 1-2 ore.

De asemenea, asigură-te că îți oferi suficient timp pentru a lua prânzul. Cu siguranță nu poți menține productivitatea la nivel crescut atunci când îți este foame!

Concluzie privind greșelile care scad productivitatea

Este important să te străduiești să eviți aceste cinci greșeli, pentru a-ți menține productivitatea la un nivel crescut. Desigur, asta nu înseamnă că productivitatea ta va cunoaște limite nemaiîntâlnite până acum, deoarece ea depinde de mulți alți factori. Totuși, aplicând recomandările și evitând aceste cinci greșeli te vor ajuta să obții rezultate în ceea ce privește productivitatea ta.

Sunt curioasă acum să îmi spui în comentarii dacă și tu faci sau ai făcut înainte aceste greșeli.

6 thoughts on “5 greșeli care îți scad productivitatea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.