M.K. Lynn este o tânără și talentată autoare care a debutat la Editura Petale Scrise. A primit premiul pentru cel mai citit volum publicat în 2019 de un autor autohton de la Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Până în prezent, a publicat primele două volume ale seriei Pene, o serie care îmbină stilul young adult cu dark fantasy și care a fermecat cititorii. Vă invit să o cunoașteți mai bine pe M.K. Lynn și, desigur, să îi citiți cărțile, mai ales dacă vă pasionează genul.
Cine este M.K. Lynn?
M.K. Lynn este autoarea lumilor despre care mi-aș dori să citesc. Este pseudonimul cu care am semnat primele mele texte, creionate de prin 2007, și la care nu cred că o să renunț vreodată.
Care au fost principalele obstacole pe care le-ai întâmpinat în procesul de publicare a primei tale cărți?
Lipsa răspunsurilor de la edituri m-a descurajat cel mai mult. Atunci când nu ți se spune ce anume nu e bine, nu știi la ce să lucrezi, nu știi încotro să o apuci, și trebuie să înveți singur prin propriile greșeli. E o cale destul de anevoioasă, mai ales pentru un scriitor debutant, dar, pe de altă parte, te ajută nespus să îți creezi propriul stil și propria viziune asupra a ce vrei să transmiți, de fapt, lumii.
Cartea Pene, morminte și flori este prima pe care ai scris-o vreodată sau mai ai cărți începute înainte?
Nu știu dacă pot să le numesc cărți dacă nu au ajuns publicate. Am foarte multe povestiri, nuvele și romane, întinse pe nenumărate caiete, care nu cred că vor vedea vreodată lumina zilei. Sunt ca niște jurnale, unde îmi aruncam toate ideile din adolescența mea: fără reguli legate de momentele acțiunii, fără ”character development” și fără alte principii grele pe care nu le știam pe atunci. Doar vise pure, imaginație lăsată liberă.
Ce te-a inspirat în scrierea seriei Pene?
”Pene” a vrut să fie inițial o pauză de la fantasy. Mi-am dorit, în 2011-2012, să scriu ceva de ”oameni mari”, ceva serios. Dar, pe la jumătatea caietului, m-am plictisit groaznic și a trebuit să introduc ceva supranatural. De atunci am rescris întreaga serie de mai multe ori, până a ajuns la forma asta, publicată aproape complet, în afara ultimului volum.
Inspirația este adusă în principiu de muzică și exercițiu. Încerc să nu-mi las prea mult mintea creativă fără ocupație, așa că am mereu de unde să fac rost de idei.
Cum consideri că te-a schimbat faptul că ai devenit autor publicat?
Mi-a dat mai mult curaj să scriu ceea ce vreau cu adevărat și să nu mă iau după curentul ”ce se vinde”. Cumva, între timp, am reușit foarte bine și pe partea de vânzări și premii literare.
Care a fost cea mai mare provocare în scrierea cărților tale?
Timpul și răbdarea pe care trebuie să le ai ca să scrii un fantasy cap coadă: când toată partea de plănuire e gata și trebuie doar să stai jos și să scoți acel text din tine, zi de zi, până ajungi la capătul celor o sută de mii de cuvinte.
Cum au privit apropiații tăi (familia și prietenii) ideea de a deveni scriitor?
Părinții și surorile mele m-au încurajat mereu să îmi ating visul de a publica. Prietenele mele cititoare au fost primele care mi-au văzut poveștile și romanele și întotdeauna m-au susținut, atât cu vorbe bune, cât și critică unde era nevoie. Deci, cumva, am avut noroc cu oamenii care au fost în jurul meu.
Cum te-ai simțit când ai publicat a doua carte, în comparație cu prima?
Mai calm, mai rezervat, dar cu nerăbdarea de a auzi părerile cititorilor. Am renunțat la ideea de lansare pentru că mi-am dat seama că un eveniment la care te duci doar ca să te lauzi în fața unei mulțimi nu e genul meu de eveniment. Aș prefera o întâlnire cu cititorii, după ce aceștia ar citi cartea în cauză, ca să poată exista o discuție, nu un monolog.
Care a fost cel mai frumos moment de până acum în viața ta de autor publicat?
Recenziile pozitive și invitațiile la tot felul de evenimente la care nu aș fi visat vreodată să ajung, de exemplu, premierea romanului meu de debut ca fiind cel mai citit volum publicat în 2019 de un autor autohton, premiu oferit de BNRM, și invitația la emisiunea ”Cuvinte și cafea”, organizată de ibooksquare, Editura Up și LinkPressTV.
Cum ai descrie cititorul ideal al seriei tale?
Un cititor care nu vede doar textul, ci e interesat să descopere mai mult printre simbolurile și ghicitorile pe care le-am lăsat pe parcurs; cel care ar ști să ghicească finalul seriei înainte să îl public.
Cum au fost primite cărțile de către cititori?
Toate părerile pe care le-am primit până acum au fost pozitive. Am reușit să aduc ceva original în piața arhiplină a fantasy-ului dark și mă bucur mult pentru asta.
Dacă ți s-ar da ocazia să petreci o zi cu un scriitor (clasic sau contemporan), care ar fi acesta și de ce?
Mi-aș dori să petrec o zi în compania scriitorului contemporan rus Alen Leks, un pseudonim sub care nu se știe cine se ascunde: nici editura care i-a publicat trilogia fantasy ”Sirinity”, nici moderatorii site-ului lui oficial, nici sutele de mii de fani, rămași în ceață de la dispariția scriitorului, în 2009. Un adevărat mister demn de cărțile Agathei Christie 😀
Ce ne poți spune despre proiectele tale de scriere din momentul de față?
Lucrez la un standalone fantasy pe care l-am avut în minte de ceva timp. Imediat ce îl termin, o să încep sa lucrez la ultimul volum din trilogia ”Pene”.
Te-ai gândit să abordezi și alt gen în cărțile tale sau preferi să te dedici complet stilurilor dark fantasy și young adult?
Am încercat puțin thriller, dar nu mă gâdilă așa cum mă gâdilă dark fantasy-ul. De young adult cred că o să scap cu timpul, dar la dark fantasy nu o să pot renunța vreodată.
Ce ai dori să le transmiți cititorilor acestui interviu?
Să citească și să inspire și pe ceilalți să facă același lucru. Și nu pentru a ne umfla, nouă, scriitorilor, vânzările, ci pentru că sunt foarte multe povești ce nu o să ajungă niciodată ecranizate, dar care merită să fie trecute prin sufletul fiecăruia.
Îți mulțumesc, M.K. Lynn, pentru răspunsuri!
Fain interviu! 🙂 Si povestirile thriller ale Mariei sunt la de bune ca romanele ei fantasy! Poate fanii o vor convinge pana la urma sa publice si un roman de acest gen. 🙂
Mulțumim! Și eu cred că va prinde curajul să facă și acest pas. 🙂
Felicitari pentru tenacitate, pentru ca nu ai renuntat sa iti vezi visul devenind realitate. 🙂
Nu am auzit inca de ea. Ma bucur ca am cunoscut-o prin intermediul blogului tau.
Atunci mă bucur și eu. :*
Imi plac foarte mult interviurile de genul acesta.
Mă bucur!