Alina Cosma este un medic pediatru extraordinar, care își desfășoară profesia din pură pasiune și dorința de a ajuta pe ceilalți. Un suflet bun și cald, mereu dispus să ajute pe oricine cu tot ce poate. Este scriitoare și, din dorința de a-i ajuta și pe alții să publice, a pus bazele Editurii Petale Scrise. Cărțile sale sunt pline de sentiment, indiferent de genul pe care îl abordează în fiecare dintre romane. Este, de asemenea, o scriitoare care nu se teme să încerce mereu noi genuri, să abordeze teme pe care alții le neglijează și își surprinde de fiecare dată cititorii cu lecturi de suflet. Vă invit să o cunoașteți mai bine pe Alina Cosma prin intermediul acestui interviu și să îi citiți cărțile. Portofoliul său vast vă dă ocazia să găsiți cel puțin o carte care să prezinte interes pentru voi.
Cine este Alina Cosma?
Această întrebare mi-o pun în fiecare dimineață pregătindu-mă să alerg spre serviciu, și asta se întâmplă destul de des chiar și în weekenduri: cine sunt eu? Încă nu am găsit răspuns la această întrebare și probabil nu voi găsi niciodată. Cei din jurul meu poate au un răspuns. Eu știu doar cine nu vreau să fiu.
În rest mă străduiesc să fiu un om care ajută când poate; o mamă și soție care iubește fără limite, chiar dacă nu prea are timp pentru familie; un medic pasionat care uită că are familie când e vorba de profesie; un editor care încearcă să-și încurajeze colegii autori că arta scrisului nu are margini în exprimarea frumosului.
Care consideri că sunt principalele obstacole pe care le întâmpină un scriitor aspirant?
Principalele obstacole pe care le-am întâmpinat eu la început de drum au fost lipsa acelor oameni care să te îndrume ce și cum să faci. Am găsit foarte greu oameni care să mă ajute să corectez ce scriu, pentru că nu sunt un om al literelor, apoi e foarte greu să te faci văzut – reclama.
Ce ne poți spune despre portofoliul tău de cărți publicate?
Că e mai mic decât mi-aș dori să fie?
Am descoperit prin scris că totul e posibil, că universul imaginar nu are margini.
Îmi place să scriu despre dragostea fără limite, dăruirea totală, care depășește orice obstacole, pentru că aceasta este dragostea adevărată.
Am scris genuri de romane radical diferite, am folosit stiluri diferite de scris, și îmi place mereu să experimentez ceva nou. Scrisul pentru mine e o provocare, un joc de culori care așteaptă să fie combinate. Mereu originală.
Care a fost momentul în care ai fost convinsă că trebuie să începi să scrii?
Nu a existat așa ceva.
Am început să scriu la 15 ani după ce anterior m-am exprimat prin pictură, chiar dacă pasiunea mea în școală a fost matematica. La acea vârstă am început să scriu din prea multă imaginație și din dezamăgirea pe care o aveam ca elevă citind lecturile școlare obligatorii. Timp de aproape două decenii m-am jucat cu scrisul fără să știe aproape nimeni. Când o prietenă și soțul meu mi-au descoperit această pasiune, m-au încurajat să public.
Chiar dacă nu aș fi publicat vreodată vreun manuscris, probabil aș fi scris mereu.
Când ai scris prima carte și care a fost aceasta?
Prima poveste am scris-o la 15 ani, am început cu povești fantastice pentru copii, apoi în facultate am scris poezii, ca mai apoi să revin la proză.
Prima carte publicată a fost „O singură minune”, în 2014, dar scrisă cu mult înainte.
Cum au privit apropiații tăi (familia și prietenii) ideea de a deveni scriitor?
Soțul meu m-a susținut din prima clipă în care a aflat că scriu, și asta la 4 ani după ce ne-am cunoscut. Prietenii aceia puțini, dar adevărați, pe care îi am m-au încurajat mereu.
Copilul meu este foarte mândru de mama sa, orice aș face.
Care ți se pare cea mai mare provocare în procesul de scriere a unei cărți?
Universul creat între cele două coperți.
E minunat să poți crea tot ce vrei, să trăiești emoțional orice visezi. Să te transpui în pielea personajelor și să le exprimi trăirile așa cum tu le simți. Tot ce scriu are o notă psihologică.
Care a fost cel mai frumos moment de până acum în viața ta de autor publicat?
Bucuria pe care o aduc cititorilor. De fiecare dată când cineva se bucură citind o carte de a mea, îmi oferă un buchet de emoții frumoase.
Cum ai descrie cititorul ideal al cărților tale?
Cititorul ideal al cărților mele sunt eu. Mereu am scris pentru a mă bucura eu personal de creația mea. Doresc perfecțiune în creație și exprimarea sentimentelor pentru ca să mă mulțumesc pe mine și pe toți cei care iubesc frumosul.
Dacă ți s-ar da ocazia să petreci o zi cu un scriitor (clasic sau contemporan), care ar fi acesta și de ce?
Sincer, aș da orice să mai am o zi, o clipă, un moment în care să-mi strâng în brațe dirigintele Dorel Tifor care m-a susținut din prima clipă în care a aflat de pasiunea mea, scrisul. Prof. Dorel Tifor a fost profesor de limba și literatura română și universală, poet care a scris sute poate mii de poezii în viața sa, chiar dacă niciodată nu le-a publicat, fiind un om cu o minte uimitoare, mult prea modest, un suflet capabil de un devotament nemărginit.
Simți scrisul ca pe o eliberare sau ca pe un lucru care te obosește?
Scrisul pentru mine este o terapie a sufletului, o evadare din cotidian, din zbuciumul vieții.
Ce ne poți spune despre proiectele tale de scriere din momentul de față?
Am multe proiecte, unele cunoscute doar de prietenii apropiați. Însă am foarte puțin timp pentru scris, deocamdată. În ultimul an m-am bucurat să ajut la publicarea altor scriitori.
Ai vreo carte preferată dintre cele pe care le-ai scris?
Toate îmi sunt dragi, dar trebuie să recunosc faptul că unele îmi sunt mai dragi ca altele pentru că au fost scrise în momente dificile ale vieții sau au fost concepute ca o dedicație cuiva drag.
Cum îți realizezi planul pentru cărțile pe care le scrii?
Nu am un plan. De obicei cartea pornește de la o idee care se dezvoltă pe parcursul scrisului, și se tot dezvoltă chiar și în timpul corecturii, până când ajunge la tipar.
Ce ai dori să le transmiți cititorilor acestui interviu?
Iubiți frumosul și credeți în dragoste!
Citiți ce vă place!
Minunat interviu! <3 Si o raritate! Alina da mult prea rar interviuri. E foarte interesant sa descoperi un scriitor si prin astfel de dialoguri literare. 🙂
Mulțumim! Eu mă bucur că mai apucă să și scrie, știind cât este de ocupată în profesia ei. 🙂
Multumesc, Ancuta! Te imbratisez si te pupicesc! ❤
Cu drag! Mulțumesc și eu! Te îmbrățișez și pup cu dor. <3
Mult succes in continuare!
Mulțumim!