De vorbă cu autorii Editurii Petale Scrise – Elena Druță

Elena Druță

Elena Druță a publicat primul ei roman la Editura Petale Scrise. Este medic veterinar, blogger la Elena scrie și vlogger la Elena’s Bookshelf și, evident, scriitoare. Vă invit să o cunoașteți mai bine pe Elena Druță și să citiți cartea sa, Împărăția ultimului Cerb.

Cine este Elena Druță?

Sunt un om care a ales meseria de medic veterinar și care e pasionat de citit, scris și brodat.

Care au fost principalele obstacole pe care le-ai întâmpinat în procesul de publicare a primei tale cărți?

Prima mea carte, „Fiind imagine. Eseuri din adolescență” a fost publicată în 2017. Am trimis manuscrisul la foarte multe edituri, dar mi-a răspuns una singură. Deci principala dificultate a fost să fiu văzută de o editură.

Cartea Împărăția ultimului Cerb este prima pe care ai scris-o vreodată sau mai ai cărți începute înainte?

Este primul roman (Fiind imagine e un volum de eseuri) și a fost o provocare, pentru că până la Împărăția ultimului cerb, am scris doar proză scurtă.

Care a fost scopul tău când ai scris cartea: acela de a scrie cum simți sau acela de a scrie astfel încât cartea să fie pe placul cititorilor? 

Mie-mi plac poveștile de când mă știu și am vrut să scriu una mai elaborată. Am mai cochetat cu ideea de basm sau poveste fantastică, dar până la Cerb, nu am depășit dimensiunea de povestire. Am scris povestea pe care simțeam că vreau să o împărtășesc lumii.

Cât a durat să scrii această carte?

Câțiva ani. Nu am fost un scriitor foarte organizat, am avut și momente de pauză. Am lucrat la carte foarte mult în ultimii ani de facultate, mă axam când pe carte, când pe învățat, iar acest tip de alternare între cele două activități m-a ajutat să excelez în ambele domenii.

Care a fost cea mai mare provocare în scrierea acestei cărți?

Dialogul. Încă-mi dă bătăi de cap, dar lucrez la acest aspect.

Cum au privit apropiații tăi (familia și prietenii) ideea de a publica această carte?

Familia mea m-a susținut de la bun început, m-a ajutat cu sfaturi și m-a încurajat să-mi urmez pasiunea.

Cum consideri că te-a schimbat faptul că ai devenit autor publicat?

E plăcut să-ți vezi numele pe o copertă și să știi că ai lucrat la acel proiect și acum e în lume, accesibil tuturor. Viața mea nu s-a schimbat prea mult de când am publicat Fiind imagine și Împărăția ultimului cerb, cert este că scrisul face parte din viața mea de zi cu zi.

Care a fost cel mai frumos moment de până acum în viața ta de autor publicat?

Ceva ce apreciez foarte mult și care mă bucură este să descopăr o recenzie de la cineva care nu mă cunoaște și care vorbește obiectiv (pentru mine) despre carte, punctează ce i-a plăcut, ce nu i-a plăcut. E genul de eveniment ce mă inspiră și mă motivează să devin mai bună în ceea ce fac. Recenziile-surpriză sunt cele mai frumoase momente din viața mea de scriitor.

Cum ai descrie cititorul ideal al cărții tale?

Nu mi-am propus să scriu pentru cineva anume, dar la cum a ieșit povestea, cred că e potrivită pentru un cititor care-și dorește să se piardă într-o aventură magică pe mare, în compania unor pirați, pe o corabie plină de secrete.

Cum a fost primită cartea de către cititori? 

Recenziile pe care le-a primit Împărăția ultimului cerb sunt răspunsul la această întrebare. Multe sunt pozitive, iar de aici deduc faptul că publicului i-a plăcut romanul.

Dacă ți s-ar da ocazia să petreci o zi cu un scriitor (clasic sau contemporan), care ar fi acesta și de ce?

Katherine Arden, autoarea trilogiei The Winternight (primul volum e tradus la noi ca Ursul și privighetoarea). La cum scrie această autoare, sunt gata să-i citesc și listele de cumpărături și mi-aș dori să o cunosc în persoană.

Ce ne poți spune despre proiectele tale de scriere din momentul de față? 

Lucrez la mai multe, la un roman fantasy (nu m-am decis încă dacă va fi stand alone sau parte din serie) și la un thriller. Mai am câteva proiecte începute, dar mă axez pe acestea două.

În ce măsură consideri că rețelele sociale sunt necesare sau utile pentru un scriitor?

Sunt vitale în era în care trăim. Pe de o parte, pentru că oamenii se informează în ziua de azi preponderent de pe rețelele de socializare, pe de altă parte, din cauza pandemiei, multe evenimente s-au mutat în on line și cred că prezența autorului pe platformele unde publicul său țintă stă mai mult îi oferă vizibilitatea de care are nevoie.

Ce ai dori să le transmiți cititorilor acestui interviu?

Să citească acele cărți care-i fac fericiți și care le aduc satisfacție și să țină cont de ce le zice inima și de propriile dorințe. Și să lectureze Împărăția ultimului cerb 🙂

Îți mulțumesc pentru răspunsuri, Elena!

8 thoughts on “De vorbă cu autorii Editurii Petale Scrise – Elena Druță

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.