Copiii sunt de neprețuit – Barbara Coloroso

Copiii sunt de neprețuit – Barbara Coloroso

Cărțile de parentaj de la Editura Herald mi se par adevărate comori, surse de inspirație și prieteni de nădejde. Când am văzut pe site cartea Copiii sunt de neprețuit. Soluții practice pentru cultivarea responsabilității și a disciplinei interioare, m-a atras titlul și știam că voi descoperi și de această dată informații de preț, care să mă ajute în „misiunea” de părinte. Și, să fim sinceri, cui nu i-ar fi utilă o carte care să îi arate cum poate să îi învețe pe copii să devină responsabili și disciplinați?

Sunt mama unei fetițe de 10 ani și sunt conștientă că am greșit mult în educarea și disciplinarea ei. În același timp însă sunt convinsă că niciodată nu e prea târziu pentru a schimba ceva în bine, pentru a ne dezvolta. Așadar, în loc să spun că ar fi fost bine să citesc cartea aceasta în urmă cu ani de zile, voi spune că sunt sigură că acum a fost momentul potrivit să o citesc.

Desigur că, citind-o, am descoperit multe informații care m-au pus pe gânduri și mi-au ridicat în mine afirmația „aici am greșit și eu!” sau m-am regăsit în situații de tot soiul dintre cele expuse în carte. În fapt, autoarea identifică trei tipuri de familie: familia „zid de cărămidă”, familia „meduză” și familia „coloană vertebrală”. Nu știu în ce măsură este normal, însă trebuie să recunosc că m-am regăsit parțial în toate cele trei tipuri, în diverse acțiuni și situații prezentate pentru fiecare dintre cele trei.

Copiii sunt de neprețuit – o carte de parentaj care ne ghidează spre a ne recunoaște valoarea personală a copilului nostru

Ideea de bază a cărții este aceea că fiecare copil este valoros. Mai mult decât atât, autoarea ne încurajează să ne învățăm copiii să își recunoască valoarea personală, să le cultivăm încrederea de sine și valoarea de sine.

Ne vorbește despre amenințări, pedepse, momeli și recompense, despre cum influențează fiecare dintre acestea dezvoltarea copilului și ce efecte au asupra responsabilizării și disciplinei interioare a copilului. Apoi ne explică despre influența pe care încurajarea, feedbackul și disciplina le au asupra dezvoltării copiilor.

Un alt capitol esențial este cel dedicat lui „nu”. Sunt sigură că toți ați spus „nu” într-o mai mică sau mai mare măsură copiilor voștri. Ei bine, autoarea ne învață despre cele trei variante de „nu” pe care să le abordăm în educarea copiilor, explicându-ne totodată care este rolul fiecăreia dintre variante, cum ne ajută pe noi, ca părinți, și cum îi ajută pe copii.

Trecem apoi la un alt subiect care mi s-a părut de mare interes, pentru mine cel puțin. Este vorba despre modul în care ne putem păstra calmul în orice situație, fără a ne înăbuși propriile sentimente. Ca părinți, poate știți și voi cât talent au cei mici în a ne testa limitele calmului. Fetița mea, cel puțin, este maestră în a-mi pune calmul și răbdarea la încercare adeseori, așadar acest capitol a fost unul extrem de important pentru mine.

Mici greșeli și mari probleme – toate își găsesc soluția în această carte

Urmează câteva capitole despre diverse probleme pe care un părinte le poate întâlni, cum ar fi mici greșeli ale copilului și modul în care părintele îl poate ajuta să găsească soluția, consumul de droguri, cum să reacționeze părintele când este nevoit să își scoată copilul din arest (acest subiect, recunosc, l-am văzut ca fiind mai degrabă potrivit pentru americani, mai puțin în țara noastră) și cum să rezolve rivalitatea dintre frați.

Un alt capitol important pentru mine a fost cel referitor la sarcinile cotidiene, relaxare, recreere și răzvrătire. Aici, autoarea ne explică despre cât este de important să ne învățăm copiii să participe la sarcinile cotidiene ale familiei, precum și să învețe să respecte intimitatea și nevoia de relaxare și odihnă a părinților.

Alte subiecte pe care autoarea le abordează în cartea Copiii sunt de neprețuit sunt banii, ora mesei, ora de culcare, antrenamentul la toaletă și sexualitatea în discuțiile dintre părinți și copii. Dintre acestea, cel mai de interes pentru mine a fost cel privitor la ora de culcare și la moduri în care ne putem ajuta copiii să nu vadă acest moment al zilei ca pe ceva înfricoșător și neplăcut. Recunosc că la acest capitol mai am de lucru în relația cu fiica mea, însă sunt convinsă că, revenind la carte de câte ori va fi necesar și punând în aplicare recomandările autoarei în acest sens, voi reuși să schimb acest aspect al disciplinei fiicei mele.

Copiii sunt de neprețuit – o carte în care orice părinte se va regăsi și din care are de învățat

Din punctul meu de vedere, cartea Copiii sunt de neprețuit este o carte excelentă pentru orice părinte. Indiferent de abordarea pe care un părinte a ales-o pentru educarea copilului său, se va regăsi măcar pe alocuri în această carte. Iar informațiile date de autoare și modul plăcut în care le oferă pot ajuta orice părinte să facă modificările necesare în ceea ce privește disciplina copiilor săi.

Vă recomand cu încredere această carte și, dacă o citiți, aștept să reveniți cu impresii în comentarii despre cum vi s-a părut.

Cartea Copiii sunt de neprețuit de Barbara Coloroso poate fi comandată de pe site-ul Editurii Herald.

6 thoughts on “Copiii sunt de neprețuit – Barbara Coloroso

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.