Biblioteca de la Miezul Nopții

biblioteca de la miezul nopții

Deși am tot văzut că în online sunt super-lăudate cărțile scrise de Matt Haig, am avut mereu o reținere în a le citi. Poate și din cauză că adeseori evit să citesc cărți prea lăudate, de teama de a nu fi dezamăgită. Totuși, recent două prietene mi-au vorbit în decurs de câteva zile despre cartea Biblioteca de la Miezul Nopții, astfel că am decis să o iau. Am găsit-o pe Libris, de unde a și ajuns săptămânile trecute, iar în acest weekend i-a venit rândul la citit.

Pentru mine, a fost exact genul de carte de care, odată începută, nu mă pot desprinde. Povestea m-a cucerit total, iar pe măsură ce citeam mi-am notat mental să mai caut și alte cărți ale autorului. Stilul de scriere este unul plăcut, care face ca lectura să meargă rapid, iar subiectul ales și modul în care autorul l-a dezvoltat mi s-a părut de-a dreptul fascinant.

Cartea descrie o poveste emoționantă despre viață și importanța de a ne aprecia viața exact așa cum este, cu bune și cu rele, cu decizii mai mult sau mai puțin bune, cu bucurii și tristeți. Toți avem momente, sunt sigură, în care ne întrebăm „ce-ar fi fost dacă?” – un fel de „ce-ar fi fost dacă procedam diferit în situația respectivă?” sau „cum ar fi fost viața mea dacă luam altă decizie la acea cotitură?”. Ei bine, cartea Biblioteca de la Miezul Nopții exact despre asta este.

Nora încearcă diverse vieți

Nora Seed simte că și-a ratat complet viața. Părinții au decedat, cu fratele ei e certată de ani de zile și nu-și mai vorbesc, și-a părăsit iubitul cu două zile înainte de nuntă, a rămas fără job și pisica ei a murit în stradă. Sătulă de eșecuri la tot pasul, cuprinsă de o depresie care persistă și se intensifică de ani de zile, decide să își pună capăt zilelor. Însă acest „capăt” nu este tocmai cel la care se aștepta.

Ajunge în Biblioteca de la Miezul Nopții, unde o întâlnește pe doamna Elm, bibliotecara de la fosta ei școală. Aceasta îi explică de ce a ajuns acolo și ce înseamnă această Bibliotecă. Mai exact, Nora are posibilitatea de a încerca un infinit de vieți, posibile în funcție de deciziile pe care le-a luat sau le putea lua la un moment-dat în viața ei originară. Deși sceptică la început și convinsă că tot ce vrea este să moară, Nora se lasă ușor-ușor prinsă în tentația de a vedea cum ar fi fost viața ei dacă lua altfel deciziile în trecut.

Astfel, ajunge să încerce zeci de alte vieți, fiecare diferită de cea pe care o știe. Regula este că atunci când se simte dezamăgită de viața pe care o încearcă va reveni în Biblioteca de la Miezul Nopții. În schimb, dacă una dintre vieți este cea pe care o consideră perfectă, va rămâne în ea și va uita treptat de viața ei anterioară și de Bibliotecă.

Biblioteca de la Miezul Nopții – locul unde poți trăi un infinit de vieți

O însoțim pe Nora în diferite vieți, în care vede cum ar fi trăit dacă ar fi schimbat o singură decizie, oricare dintre cele din viața ei originară. Astfel, trăiește vieți care i se par aproape perfecte, dar și vieți în care suferă cel puțin cât în viața din care a plecat. Unele o atrag să rămână în ele pentru totdeauna, până descoperă un detaliu care o dezamăgește. Altele o rețin doar câteva minute, dezamăgind-o mai repede decât s-ar fi așteptat.

Însă, oricâte vieți încearcă, își dă seama tot mai mult că fiecare decizie pe care o schimbă are rolul de a produce schimbări în întreaga ei lume, nu doar în ceea ce o privește pe ea. Și, pe măsură ce încearcă alte vieți, își dă seama că nu vrea să moară, ci vrea să trăiască și își dorește să fie utilă în viața ei.

Mi s-a părut o poveste deosebit de frumoasă, emoționantă și capabilă de a ne face să înțelegem că viața este frumoasă exact așa cum este și că trebuie să o apreciem. Nora ne demonstrează că o altă viață ar putea fi chiar mai rea decât cea din care a vrut să evadeze. Mă bucur că am ajuns să citesc această carte și v-o recomand și vouă cu încredere. Vă asigur că veți avea parte de o lectură deosebită, intrigantă și fermecătoare.

8 thoughts on “Biblioteca de la Miezul Nopții

  1. Hai ca m-ai convins 🙂 La fel ca si tine, de cand am auzit de cartea asta, nu stiu de ce dar mi s-a parut ca nu e pentru mine. Insa din ce spui tu e clar ca mi-ar placea deci o trec pe lista 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.