Soarele a murit în zori – Haralamb Zincă

Soarele a murit în zori – Haralamb Zincă

Știți deja, probabil, că m-au captivat cărțile lui Haralamb Zincă pe care le-am citit. De data aceasta, am avut ocazia să fiu în compania uneia dintre cărțile sale de spionaj, Soarele a murit în zori, carte care face parte din seria „Pe urmele agentului B-39”. Așa cum ne putem da seama, aceste cărți îl au în vizor pe agentul de spionaj intitulat B-39.

La fel ca în cazul cărților Moartea vine pe bandă de magnetofon și Ochii doctorului King, și de această dată, povestea m-a prins de la prima pagină. Soarele a murit în zori este totuși, foarte diferită față de celelalte două cărți pe care le-am citit de la acest autor. Stilul de scriere este la fel de captivant și plăcut, însă povestea conține o mulțime de detalii care fac parte din lumea spionajului.

Adevărul despre agentul B-39

Povestea începe cu scriitorul Corneliu Cara, care este vizitat de un necunoscut straniu, care se prezintă ca fiind Diță Marin, zis Telectualu’. Acesta spune că a fost trimis de către Vasile Chihaia, care este pe moarte din cauza cancerului, să îl cheme neapărat pe scriitorul Corneliu Cara la el. Doar că scriitorul nu îl cunoaște. Cu toate astea, povestea i se pare suficient de incitantă încât să accepte să îl viziteze pe muribund.

Odată ajuns la locuința lui Vasile Chihaia, Corneliu Cara începe să afle detalii surprinzătoare. Acesta îi dezvăluie că numele său adevărat este Ovidiu Vanghele. Îi cere lui Cara ca, după moartea sa, să meargă să revendice o valiză în care Vanghele a ascuns un manuscris despre Radu Doinaș, cunoscut drept agentul B-39.

Deși este sceptic la început, Cara este suficient de curios încât să meargă să revendice valiza. Totuși, odată obținută, începe să aibă îndoieli. Soarta însă îi demonstrează, pe căile sale unice, că manuscrisul lui Ovidiu Vanghele trebuie să ajungă în posesia sa, iar el este nevoit să aducă la lumină povestea adevărată a agentului B-39. Conform spuselor lui Vanghele, scriitorul trebuie să includă povestea lui Radu Doinaș în cartea sa despre luptele de la Budapesta, pentru a-i reda agentului gloria pe care o merită.

Soarele a murit în zori prezintă activitatea agentului B-39

Odată cu citirea manuscrisului de către scriitorul Cara, începe să ni se dezvăluie povestea agentului B-39. Descoperim cum i se schimbă identitatea, prin ce misiuni trebuie să treacă pentru a putea transmite informații prețioase României din diverse țări ale Europei, unde este trimis de către serviciile de informații în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Cartea Soarele a murit în zori ne prezintă întreaga activitate a spionului Radu Doinaș, din momentul în care a început prima sa misiune, și până în momentul în care este arestat și, ulterior, executat.

Vă întrebați, poate, ce rol joacă Ovidiu Vanghele în toată povestea și cum a ajuns să scrie un manuscris despre adevărata poveste a agentului B-39. Ei bine, vă asigur că o să vă surprindă și povestea sa, însă trebuie să o descoperiți singuri, citind cartea.

Cartea Soarele a murit în zori de Haralamb Zincă se poate comanda de pe site-ul Editurii Publisol.

4 thoughts on “Soarele a murit în zori – Haralamb Zincă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: