Inutilii – Cornelia Voiculescu

inutilii

Îmi plac distopiile, iar dacă sunt scrise de autori români, sunt cu atât mai curioasă să le citesc. Săptămâna trecută a ajuns la mine cartea Inutilii de Cornelia Voiculescu, o carte lansată în data de 7 mai la editura Storycraft Publishing. Mi-a plăcut din prima descrierea cărții, așa că am fost tare nerăbdătoare să o citesc. Iar ieri am reușit să o încep… și să o termin. Asta pentru că Inutilii este cartea aia pe care nu o poți lăsa din mână. Ai nevoie de scurte pauze în timpul lecturii, pentru a răsufla mai ușor, însă îți dorești să o iei repede înapoi la citit, să descoperi povestea.

Prin subiectul ei, Inutilii este o carte dură și tristă, o carte care doare. Fără dorința de a filosofa și de a intra în teorii ale conspirației, simt totuși nevoia să spun că, în ciuda faptului că este o ficțiune distopică, m-a dus cu gândul la realitate. Mi-am amintit de un scandal din urmă cu câțiva ani, în care șefa FMI ar fi declarat că bătrânii trăiesc prea mult, fapt ce ar reprezenta un risc pentru economia globală.

Am făcut această analogie deoarece în cartea Inutilii, bătrânii sunt subiectul principal. Mai exact, acțiunea are loc după finalizarea celui de-al Treilea Război Mondial. În urma unei Revoluții, în Norvegia sunt ucise toate persoanele septuagenare, precum și persoanele bolnave, care nu mai pot aduce niciun beneficiu țării. Ca urmare a foametei, s-au impus legi stricte în acest sens, iar tinerii sunt antrenați de mici să fie fără compasiune și să păstreze distanța față de persoanele în vârstă.

Ritualul

Ritualul de Primenire este cel prin intermediul căruia sunt uciși bătrânii și bolnavii. Aceștia sunt urcați în bărci și trimiși în larg, însă înainte sunt stropiți cu combustibil. Tinerii arcași de pe plajă aruncă apoi cu săgeți aprinse înspre bărci, pentru a le aprinde. Astfel, conducătorii consideră că îi sacrifică pe bătrâni și îi ajută să ajungă la Zeul Odin, iar ritualul este considerat a fi o purificare a sufletului.

Bjorn este un tânăr de 16 ani care tocmai a început antrenamentele pentru arcași și urmează să fie printre cei care îi vor sacrifica pe bătrâni în cadrul următoarelor trei Ritualuri de Primenire. Însă Bjorn nu este ca alți tineri de vârsta lui, el a fost crescut aproape de bunicul său Thorsson, care l-a învățat și lucruri interzise, despre trecutul de dinainte de Revoluție. Între ei doi există o legătură foarte puternică, însă Thorsson se va afla într-una dintre viitoarele echipe de bătrâni trimiși la moarte. Așadar, Bjorn va fi nevoit să își sacrifice bunicul. Revolta din sufletul tânărului crește cu fiecare zi care trece și, împreună cu Karra, colega lui, pune la cale un plan de salvare.

Inutilii – o carte care doare

Avem ocazia să vedem anumite tipare de oameni, cum sunt cei care, odată ajunși la putere, sunt capabili de orice pentru a-și atinge scopurile: crime, înscenări, pedepse crunte aplicate copiilor, legi menite să dezbine și să provoace suferință. Cum am spus, Inutilii este o carte care doare, prin subiectul ei, prin suferințele la care sunt supuse personajele.

Am simțit durerea și tristețea bătrânilor, condamnați să trăiască singuri și retrași, aruncați de societate precum niște gunoaie inutile, după ce toată viața au fost buni, harnici și înțelepți. Și, cu toate că sunt tratați astfel, ei continuă să zâmbească, să fie buni și blânzi, să iubească.

Am suferit și am plâns, pentru că nu am putut să nu mă gândesc la bunicii mei și la cum, în urmă cu doar un an, am fost obligați să stăm izolați unii de alții, tineri și bătrâni, iar suferința de atunci a bunicii mele a săpat atunci adânc în sufletul meu și a lăsat o rană care nu se închide. Iar povestea aceasta mi-a amintit de perioada respectivă și m-a făcut să fiu cu atât mai recunoscătoare că încă nu trăim vremuri prea asemănătoare cu acelea din Inutilii, că încă mai avem voie să ne vizităm bunicii, să îi strângem în brațe, să îi ascultăm povestindu-ne din tinerețea lor.

Eu zic să citiți cartea aceasta, pentru că merită. Chiar dacă este o distopie, sunt sigură că veți putea face anumite comparații cu realitatea. Este o carte care te pune pe gânduri, te face să apreciezi faptul că îi ai pe părinți și bunici lângă tine și că nu ești nevoit să le condamni existența. În același timp, te face mai conștient și cu privire la care noi, oamenii, am ajuns să distrugem Planeta și tot ce ne înconjoară.

După mine, este o carte de nota zece, o poveste înduioșătoare. Mi-ar plăcea ca autoarea să decidă să scrie și o continuare, pentru a ne oferi o perspectivă mai amplă asupra deciziei pe care o ia Bjorn la finalul acestei cărți. Cu toate acestea, mi-a plăcut finalul, așa cum este.

Cartea Inutilii de Cornelia Voiculescu poate fi comandată de pe site-ul Editurii Storycraft Publishing.

8 thoughts on “Inutilii – Cornelia Voiculescu

  1. Da, pare o poveste dură, cu un impact emoțional puternic. Nu stiu dacă aș putea să o citesc, bătrânii sunt un subiect extrem de sensibil pentru mine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.