Oricât de ciudat ar părea, recunosc că Institutul a fost prima carte a autorului Stephen King pe care am citit-o. Știam că este un autor extrem de apreciat și cărțile sale au recenzii pozitive, însă aveam impresia că scrie cărți horror și, cunoscându-mă ca fiind nu tocmai cea mai curajoasă persoană, am tot evitat să îl citesc. Îmi propusesem de mai mult timp să iau o carte să văd cum scrie, însă am tot amânat momentul. Recent am citit pe Libris descrierea cărții Institutul, iar subiectul este unul care mă interesează, așa că nu am mai stat pe gânduri.
Acum singurul meu regret este că nu am citit mai demult vreo carte scrisă de Stephen King. Oricum, cu siguranță de acum înainte nu îi voi mai ocoli cărțile. Institutul este un thriller paranormal extrem de bun, cu toate că este în același timp dur, mai ales prin faptul că la baza poveștii stau copiii. Suspansul crește pe măsură ce povestea avansează, iar de îndată ce ne apropiem de final, sentimentele de tristețe și de nerăbdare se intensifică.
Dincolo de ideea în sine și de abilitățile paranormale care fac subiectul acestei cărți, mai găsim un detaliu pe care eu l-am considerat semnificativ: corupția din sistemele cele mai înalte ale lumii. Și zic ale lumii pentru că, deși acțiunea are loc în SUA, sunt menționate și alte state de pe glob, iar realitatea oricum este că există corupție cam peste tot, realitate ilustrată perfect în acest roman.
Ce este Institutul?
Luke Ellis este un băiat de 12 ani extrem de inteligent, care este pregătit să dea examenul de admitere la două Universități. Însă, dincolo de inteligența sa mult peste medie, băiatul mai are o calitate excepțională, care îl deosebește de ceilalți copii: telekinezia. Cu toate că abilitatea sa este redusă și apare doar în momente de emoții puternice, tocmai aceasta stă la baza a ceea ce i se întâmplă. Mai exact, într-o noapte este răpit de echipa Ruby Rose, părinții săi sunt uciși, iar el este dus la Institut.
Se trezește într-o cameră asemănătoare, aproape identică, cu camera sa de acasă. Însă își dă repede seama că nu este acasă, iar când o întâlnește pe Kalisha, o fată înzestrată și ea cu puteri paranormale, începe să afle informații despre locul unde se află. Spre deosebire de el, Kalisha posedă darul telepatiei.
Treptat, Luke află că a fost răpit și dus la Institut, unde sunt duși copiii care posedă una dintre cele două abilități paranormale: telekinezia și telepatia. Cei cu telekinezie sunt denumiți TK, iar cei cu telepatie, TP. Mai află că sunt supuși la o serie de teste și experimente, că li se administrează injecții, denumite „injecții pentru puncte” și sunt chiar maltratați atunci când nu se supun doctorilor și îngrijitorilor.
În primă fază, copiii sunt ținuți în Jumătatea Anterioară, iar după un timp, când toate experimentele se încheie pe un copil, acesta este trimis în Jumătatea Posterioară. Niciunul dintre copiii din Jumătatea Anterioară nu știe ce urmează dincolo, însă bănuiesc că în final copiii de acolo mor sau sunt uciși.
Tim
Însă, înainte de a descoperi povestea lui Luke și a Institutului, facem cunoștință cu Tim, un fost polițist care pornește spre New York în căutarea unei noi vieți. Pe parcurs ia anumite decizii dintr-un impuls de moment, iar acestea îl duc în micuța localitate Du Pray, o localitate care pare uitată de lume, inexistentă pe hartă. Acolo, Tim își reface viața, cel puțin pentru o perioadă, până când va decide să își continue drumul spre New York.
Pentru început, se angajează ca patrulă de noapte. Cu timpul, începe să cunoască oamenii din localitate și să lege relații cu unii dintre ei. După prezentarea inițială a lui Tim și a poveștii sale de viață, romanul ne îndreaptă atenția spre povestea lui Luke și a Institutului. Vă voi lăsa pe voi să descoperiți cum se leagă cele două povești și care este rolul lui Tim în toată acțiunea.
Institutul este locul de unde nimeni nu a scăpat vreodată
Cu trecerea timpului, Luke realizează că singura șansă de supraviețuire este dacă ar evada din Institut. Însă știe că acest lucru este imposibil, pentru că niciun copil nu a reușit vreodată să scape vreodată din acest Iad. Institutul este foarte bine împrejmuit și, în plus, este construit într-un loc ascuns, departe de civilizație. Ba chiar este convins că oamenii care stau în imediata apropiere a Institutului sunt în cârdășie cu conducătorii acestuia și îi ascund existența.
Așadar, este nevoie de mult mai mult decât un simplu plan de evadare pentru ca Luke să reușească să scape de acolo și să îi ajute pe ceilalți copii, dând în vileag existența unui astfel de loc în care copiii sunt chinuiți în feluri imposibil de imaginat.
Vă recomand să citiți cartea, pentru că veți avea parte de o lectură extrem de interesantă. Dincolo de aspectele paranormale și de situațiile extrem de dure prin care sunt nevoiți să treacă micuții din Institut, veți descoperi o poveste despre puterea prieteniei, despre miracolele pe care le pot face copiii atunci când își unesc forțele pentru o cauză comună.
Pe mine m-a speriat cu Misery, cu toate a sunt fan thriller și nu am mai avut curaj😂😂😂
Trebuie sa îmi fac, ma atrage povestea!
Institutul nu e așa horror, sunt sigură că ai putea să o citești. Voi ține cont și eu de Misery, chiar sunt curioasă cum mi s-ar părea, deși dacă pe tine te-a speriat, sigur și pe mine m-ar speria.
Ce ma bucur ca de azi esti si tu printre cititorii de King, ca sa putem schimba impresii despre cartile lui! 😀 Excelenta recenzie! 🙂
Mulțumesc! Da, era și cazul, nu? 😀
Mie mi s-a pus rau pata pe King. Vreau sa o citesc si pe asta.
O să-ți placă, sigur! Și eu voi mai citi cărți de King, garantat.
Foarte mult mi-a plăcut și mie.
E super!