Jurnal de librar. Ediție revizuită și adăugită – Anca Zaharia

Jurnal de librar. Ediție revizuită și adăugită – Anca Zaharia

Au trecut aproape patru ani de când am citit Jurnal de librar, celebrul jurnal scris de Anca Zaharia. Între timp, am avut și bucuria de a o cunoaște pe autoare în realitate, în cadrul Festivalului Informal de Carte Oradea, unde am povestit împreună cu ea despre Jurnal de librar și volumul de poezii Sertarul cu ură. Iar când a anunțat că ediția a doua a cărții Jurnal de librar va conține și texte de la alți librari și chiar de la cititori, am acceptat cu bucurie să povestesc și eu o pățanie, mai ales că era „proaspătă” la momentul respectiv.

Așadar, iată că acum am reușit să citesc Jurnal de librar. Ediție revizuită și adăugită. Am râs la fel de mult ca la prima ediție, iar de unele dintre povestiri mi-am amintit pe măsură ce le-am citit. Într-adevăr, unele dintre povestiri n-au cum să nu te facă să râzi, cu toate că, privind situația în amănunt, ajungi la concluzia că, de fapt, e cam tragic ce se întâmplă. De ce tragic? Pentru că istorisirile Ancăi, în calitate de fost librar, ne aduc în prim-plan o lume total lipsită de educație și cultură, de cele mai multe ori. Avem ocazia să vedem tipare de cumpărători care stârnesc râsul prin lipsa lor de logică și bun-simț. Așadar, privind dincolo de comicul situației, descoperi că realitatea este una tristă, în care oamenii nu știu cum să se comporte, se cred superiori și inteligenți, cu toate că îi cam trădează comportamentul și vocabularul.

Ce e diferit la Jurnal de librar ediția a doua?

Prima ediție conține 126 de istorisiri, pe când cea de-a doua ediție conține 148 de istorisiri ale fostului librar Anca Zaharia, plus opt istorisiri ale altor librari și nouă ale cititorilor din fața librarilor. Așadar, de data aceasta avem ocazia să citim și câteva texte care au fost omise în prima ediție a cărții și pe care autoarea a considerat acum că este momentul să ni le dezvăluie.

Prin intermediul acestei cărți, Anca ne arată că meseria de librar nu este numai „lapte și miere”, așa cum noi, cititorii, avem tendința să credem că e. Adeseori, avem tendința să ne imaginăm că un librar trăiește în Rai, înconjurat de cărți pe care le poate citi în voie, că interacționează doar cu oameni educați, culți, cu bun-simț și cultură generală. Ei bine, citind cartea Jurnal de librar, descoperim o realitate complet diferită, în care librarul este, adeseori, subestimat ca persoană în primul rând, este suprasolicitat de către superiori, tratat cu indiferență sau chiar răutate de către cumpărători și lipsit nu doar de timp și permisiunea de a citi la muncă, ci uneori chiar și solicitat după ora de închidere de către cumpărătorii care au impresia că pot sta peste program în librărie.

La fel ca în cazul primei ediții, și cea de-a doua ediție a cărții Jurnal de librar mi-a adus zâmbete, o porție zdravănă de râs, precum și gustul amar al lumii în care trăim. Îmi place tare mult modul în care este scris acest jurnal, cu un ușor sarcasm pe alocuri, foarte bine plasat în cadrul istorisirilor.

Dacă nu ați citit încă Jurnal de librar sau dacă ați citit prima ediție și v-a plăcut, vă recomand să citiți ediția revizuită și adăugită, pentru a descoperi și mai multe povestiri din viața de librar.

Cartea Jurnal de librar. Ediție revizuită și adăugită de Anca Zaharia se poate comanda de pe Cărturești, Libris sau Librăria Delfin.

8 thoughts on “Jurnal de librar. Ediție revizuită și adăugită – Anca Zaharia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: