Editura Publisol lansează, pe 26 martie, primul volum din seria de autor Haralamb Zincă – romanul Moartea vine pe bandă de magnetofon.
Cititorul de literatură polițistă, obișnuit în ultimul timp cu romane traduse din alte limbi, cu personaje cumva străine de spațiul autohton, va fi bucuros să-l redescopere pe acest maestru al thrillerului polițist și de spionaj care inventează, cu o imaginație debordantă, intrigi și personaje conectate la realitățile locale.
Editura Publisol redă circuitului cultural, prin această serie, un autor care a fost în vogă la finalul secolului trecut și care a dezvoltat, alături de scriitori ca Rodica Ojog-Brașoveanu și Traian Tandin, genul polițist în literatura română.
Despre romanul Moartea vine pe bandă de magnetofon,care deschide seria:
Romanul Moartea vine pe bandă de magnetofon relatează povestea inginerului geolog Dan Stamatiad care se ocupă de un important proiect privind zăcămintele de uraniu. La un moment dat, cercetătorul primește o amenințare cu moartea. Nu se știe care e motivul pentru care e amenințat, dar se bănuiește că totul are legătură cu Proiectul U-74, la care lucrează. Sarcina de a afla cine-i vrea răul cercetătorului îi revine carismaticului căpitan Lucian, care trebuie să rezolve cazul în timp record.
Cartea a stat la baza filmului Un om în loden (1978), regizat de Nicolae Mărgineanu, în care au jucat, printre alții, actorii Ovidiu Iuliu Moldovan și Victor Rebengiuc.
Despre autor:
Haralamb Zincă (pseudonimul literar al lui Hary Isac Zilberman) s-a născut pe 4 iulie 1923, la Roman.
Scriitorul a captivat generații întregi de cititori prin cele peste 50 de romane polițiste și de spionaj publicate, dar și prin jurnalele de front și cărțile de cercetare istorică.
Este considerat părintele literaturii de gen din România, Sfârșitul spionului fantomă fiind prima carte de spionaj scrisă de un autor român, iar O crimă aproape perfectă prima carte polițistă.
A fost unul dintre cei mai vânduți scriitori români ai epocii sale. Cărțile lui, tipărite în tiraje de 250 000 – 300 000 exemplare, se epuizau în doar câteva zile. Cazurile inventate de el erau atât de surprinzătoare, încât anchetatorii profesioniști îi cereau sfaturi pentru rezolvarea unor cazuri reale.
A fost distins cu Premiul Asociației Scriitorilor din București – pentru cartea-document Și a fost ora H (1971) – și cu Premiul Uniunii Scriitorilor (1976).
A murit, după o lungă suferință, la București, pe 24 decembrie 2008.
Printre cele mai cunoscute romane scrise de Haralamb Zincă, se numără: Sfârșitul spionului Fantomă (1963), Taina Cavalerului de Dolenga (1965), Moartea vine pe bandă de magnetofon (1967), Ochii doctorului King (1968), O crimă aproape perfectă (1969), Crima de la 217 (1970), Limuzina neagră (1973), Un glonte pentru rezident (1975), Soarele a murit în zori (1976), Mapa cenușie G.R. (1977), Dragul meu Sherlock Holmes (1977), Toamna cu frunze negre (1978), Anotimpurile morții (1980), Glonțul de zahăr (1981), Destinul căpitanului Iamandi (1982), Operațiunea Soare (1984), Suspecta moarte a lui Mario Campanella (1991), Moartea m-a bătut pe umăr (1993), Moartea mirosea a Christian Dior (1997).
Seria de autor Haralamb Zincă va număra pentru început 17 titluri, ultimele cinci făcând parte din celebra colecție Pe urmele agentului „B-39”. Editura a selectat din vasta operă a scriitorului cele mai cunoscute titluri, dar și cărțile cel mai bine scrise, rezumându-se doar la operele de ficțiune.
Începând cu 24 martie, volumele vor apărea săptămânal – câte o carte din serie pe săptămână – și vor putea fi cumpărate de la chioșcurile de difuzare a presei, dar și din rețeaua de tradițională de librării. De asemenea, volumele vor putea fi comandate și de pe internet, pe www.booksaveur.com, dar și de pe alte magazine sau platforme online.
Editura Publisol
Cat de mult ma bucur ca vor fi reeditate volumele astea! Voiam si eu tare mult sa le citesc. 🙂
Da, chiar mă bucur. Mi-a plăcut tare mult primul volum și le aștept cu drag pe următoarele.
Sună bine de tot!
Ți-ar plăcea!
Pare super. Voi ține cont de recomandarea ta.
Ma bucur!