
Editura Publisol sărbătorește luna femeii cu o nouă colecție, feminIN. În cadrul acestei colecții vor fi reeditate zece titluri clasice renumite, din literatura română. Colecția a debutat cu Ioana, carte scrisă de autorul Anton Holban.
Recuperată târziu ca operă importantă a canonului interbelic, Ioana este poate cartea cea mai proustiană – adaptată la fondul și la tramele autohtone – dintre toate romanele cu astfel de ambiții scrise de prozatorii români în epocă.
Romanul e o excepție în literatura noastră, propunând un personaj feminin cu atribute bine individualizate, ce e mai degrabă un agent activ (nu pasiv) în cadrul cuplului protagonist. În plus, Holban reușește să scoată parțial povestea Adulterinei din cadrele strâmte și clișeizate ale literaturii vremii.
Ioana marchează un moment experimental și este un vârf al proustianismului românesc.
Ioana – o carte diferită
Cartea Ioana este scrisă la persoana I, singular, din perspectiva lui Sandu. Între el și Ioana, protagonista cărții, a existat o relație. După o pauză de trei ani, cei doi se reîntâlnesc, deciși să reia relația. Totuși, gelozia excesivă a lui Sandu duce la certuri periodice. Determinat să descopere care este relația Ioanei cu bărbații din apropierea ei, Sandu scoate la iveală o gelozie atroce, care riscă să le distrugă relația. Avem ocazia să descoperim trăirile personajului și să aflăm care este relația dintre Ioana și Sandu, cum evoluează ea și care sunt obstacolele care apar în calea bunei înțelegeri dintre ei.
Din perspectiva din care este scrisă, cartea ne oferă un tablou al trăirilor lui Sandu. Ajungem să îi cunoaștem sentimentele și gândurile cu privire la Ioana și la relația dintre ei, cunoaștem modul în care percepe comportamentul ei față de el și trăirile care se nasc în el ca urmare a acestui comportament al ființei iubite.
Așadar, dacă vă doriți o carte diferită, în care aveți șansa de a descoperi un personaj feminin puternic și care depășește limitele perioadei în care este încadrat, atunci această carte este pentru voi.
Cartea Ioana de Anton Holban a fost reeditată la Editura Publisol și poate fi comandată de pe site-ul Booksaveur.
Cu siguranță o poveste interesanta.
Da, este. 🙂
O colectie extraordinara! 🙂 Asteptam si ceilalti autori! 🙂
Da, chiar vor fi câteva cărți pe care îmi doresc să le am.
Chiar așteptam părerea ta despre această carte.
Ma bucur!