Cum sa scapi de omizile care iti ataca gradina – cele mai eficiente insecticide

insecticide

Plantele si pomii fructiferi pot fi grav afectate de omizi daca masurile de combatere nu sunt aplicate la timp. Acesti daunatori se regasesc sub diferite forme, dimensiuni si culori, ce se situeaza intre 22 si 28 mm, in functie de mediul in care se dezvolta. Mai mult decat atat, ele pot cauza pagube considerabile deoarece principala resursa hranitoare pentru ele este reprezentata de frunze sau muguri ale plantelor. Cele mai periculoase sunt omizile care prezinta un venin toxic. Ele pot fi identificate dupa culorile stridente, in nuante de galben, rosu, negru etc. In continuare vei descoperi cum poti scapa de aceste insecte erbivore si care sunt cele mai eficiente insecticide!

Despre omizi – perioada de aparitie si raspandire

Exista doua perioade in fiecare an, cand omizile isi fac aparitia.

Prima perioada este in mai-iunie. Spre finalul lunii aprilie, ouale sunt depuse de fluturi pe frunze, iar acestea pot fi in numar cuprins intre 400 si 800. La 8-20 zile distanta, larvele incep sa se formeze, acestea dezvoltandu-se in cuiburi.

Cuiburile sunt alcatuite din 2-3 frunze, care sunt legate prin intermediul unor fire de matase. De-a lungul timpului, cuibul se poate mari si poate atinge chiar o dimensiune de 0,5 m. Acest stadiu poate dura intre 20 si 40 zile.

Spre finalul primei luni de vara sau la inceputul lui iulie, omizile se indeparteaza de cuiburi pentru a gasi spatii prielnice pentru transformarea in pupe. Aceste spatii pot fi reprezentate de scorburile sau crapaturile de copaci. La o distanta de 7-12 zile, pupele vor deveni fluturi, iar acestia vor contribui la aparitia celei de-a doua generatie de omizi. A doua perioada are loc in august-octombrie.

Ce culturi sunt predispuse atacului omizilor

Cand omizile se afla in stadiul de larva, hrana devine cea mai importanta pentru a obtine energia necesara metamorfozei. In aceasta etapa, o omida poate consuma de 27.000 ori mai multe hrana decat greutatea sa. Hrana preferata a acestor insecte este reprezentata de frunzele, fructele si mugurii plantelor, dar si ale pomilor fructiferi.

Iata cateva exemple de culturi expuse riscului de atacare:

  • Prun;
  • Mar;
  • Gutui;
  • Porumb;
  • Salcie;
  • Artar;
  • Vita-de-vie.

Insecticide – cea mai eficienta solutie pentru combaterea omizilor

Solfac EW 50 

Solfac EW 50 este unul dintre cele mai eficiente insecticide pentru combaterea omizilor. Are un continut de substanta activa de 50g/L ciflutrin, iar actiunea asupra daunatorilor se realizeaza prin contact si ingestie.

Mod de aplicare: se folosesc 4-5 litri de apa pentru dizolvarea a 40-60 ml de solutie, cantitate ce poate fi utilizata pentru o suprafata de aproximativ 100-120 metri patrati. Timpul de actionare este de 6-8 saptamani.

Othrine WG 250

K-Othrine WG 250 actioneaza la fel ca insecticidul prezentat anterior, iar substanta activa numita deltamethrin se regaseste in proportie de 25%. Aceasta este menita sa atace sistemul imunitar al daunatorilor, respectiv al omizilor.

Mod de aplicare: se folosesc 9-10 litri de apa pentru dizolvarea a 20 grame solutie. Rezultatul obtinut poate fi utilizat pentru o suprafata de aproximativ 200-250 metri patrati. Timpul de actionare este de 10-12 saptamani.

Ambele insecticide sunt biodegradabile si neinflamabile si pot fi achizitionate din magazinul agricol online Cropmarket.

Asadar, alege insecticidul potrivit pentru culturile tale si protejeaza-ti culturile eficient! Nu lasa omizile sa-ti compromita roadele!

Acest articol este un guest post!

6 thoughts on “Cum sa scapi de omizile care iti ataca gradina – cele mai eficiente insecticide

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.