De vorbă cu autorii LiterPress Publishing – Vero Budea

Vero Budea

Sunt sigură că o știți pe Vero Budea, fie din postura de autor, fie din cea de recenzent la Literatura pe Tocuri. Are și un blog, intitulat Dintr-o suflare. Vero Budea a publicat până acum două volume de versuri – Dintr-o suflare și Aripi de gând – cel de-al doilea fiind publicat în colaborare cu Rodica Pușcașu, la Editura LiterPress Publishing. Vă invit să o cunoașteți mai bine pe Vero Budea, prin prisma acestui interviu.

De vorbă cu Vero Budea

Bună! Îți mulțumesc pentru că ai acceptat invitația de a răspunde câtorva întrebări!

Bună,Eva. Plăcerea e de partea mea!

1. Cine ești tu în viața de zi cu zi?

Sunt mamă, soție, fiică, noră și prietenă. Sunt antreprenor, având norocul să am biroul acasă, bucurându-mă de un program flexibil. Împreună cu soțul, avem o microîntreprindere. Eu sunt director, secretară, coordonator de transport, femeie de serviciu, sau ce e nevoie. Sunt o casnică care plătește taxele la stat pentru normă întreagă. Sunt OM, unul care se implică în multe și nu are timp să se plictisească.

2. Folosește trei cuvinte pentru a te descrie ca autor.

Uffff, greu. Ambițioasă- îmi place să mă auto-depășesc, să învăț. Credulă – cred în ceea ce scriu și pun suflet. Jucăușă – îmi place să mă joc în versuri acceptând diferite provocări. Scriu pe temă impusă și mă inspir din fotografii.

3. Dacă ar fi să scrii sub un pseudonim, care ar fi acesta?

Nu cred că o să scriu vreodată sub pseudonim. Îmi asum cine sunt și ce scriu. Nu îmi este frică de eșec. Socotesc că cei ce scriu sub pseudonim au un motiv întemeiat să-și ascundă identitatea sau poate fac un studiu, o comparație de marketing. Nu vreau să cred că celor ce aleg această variantă le este teamă de un posibil eșec.

4. Care este locul în care visezi să scrii?

Mi-ar plăcea să am o căsuță pe o plajă pustie, să scriu ascultând muzica valurilor acompaniate de pescăruși sau la o cabană pe munte pe malul unui lac înconjurat de pădure. Natura e un bun prieten și o sursă de inspirație formidabilă.

5. Citești autori clasici sau contemporani?

În ultimii ani am citit numai autori contemporani, dar am o bibliotecă magnifică și multe cărți scrise de autori clasici. Într-o zi sper să reușesc să citesc cele câteva mii de cărți din bibliotecă, dar timpul este scurt și apar mereu cărți noi. Nu reușesc să citesc nici măcar cărțile noi cumpărate, deși fac nopți albe citind la lumina slabă a lămpii de veghe.

6. Dacă autorii ar avea o superputere, care ar fi superputerea ta?

Interesantă întrebare.  Mă simt bătrână să vă aduc aminte de Căpitanul Planet, născut din apă, foc, pământ și inimă. Este o modalitate de a susține ecologismul și a educa, dar cred că mi-ar face plăcere, dar deseori prietenele mele mă descrie ca pe Wonder Woman .

7. Care este autorul pe care l-ai citit și nu ți-a plăcut?

Nu cred că aș putea spune că nu îmi place un autor anume, ar însemna să-i fi citit toate cărțile, dar aș putea să îți spun câteva cărți care nu m-au prins. Hoțul de cărți, o carte pe care intenționez să o recitesc într-o zi. Poate nu am avut starea necesară pentru o astfel de carte . 12 Ani de sclavie – o poveste cu un puternic impact emoțional, dar scrisă cumva stângaci. În schimb filmul a fost mai pe placul meu.

8. Ce carte care nu este cunoscută și promovată ai citit și ți-a plăcut?

Am citit tare multe cărți, nu știu care cât de promovate sunt. O să aleg una cu greu: În cel mai întunecat colț de Elizabeth Haynes. O carte psihologică foarte bună despre traume, obsesii și hărțuire. Un thriller de excepție.

9. Dacă ar fi să îți alegi o mascotă, ce ar fi aceasta?

Un urs Panda. E mare, impunător și drăgălaș. Sau poate un delfin, doar că mie teamă de apă fără ca picioarele mele să atingă pământul.

10. Dacă ar fi să renunți la un lucru pentru a deveni autor de succes, care ar fi acel lucru la care ai renunța?

Nu cred că aș renunța la nimic. Sunt convinsă că succesul nu ține de sacrificii ci de calitatea textelor. Dacă ar trebui să renunț la ceva să am succes, aș prefera să fiu un autor necunoscut și împlinit. E trist să-și dorească cineva succesul atât de mult încât să fie acest lucru o prioritate.

11. Care este autorul tău preferat și de ce?

Vai, Eva, mă pui în dificultate. Am mulți autori preferați în funcție de gen. O să îl dau azi ca exemplu pe autorul a cărui roman l-am început azi noapte și am lăsat cartea la jumătate tristă că trebuie să prind câteva ore de somn. Sydnei Sheldon – multe din cărțile lui au apărut în colecția Cărți romantice, dar cărțile lui sunt departe de dulcegării. Cartea începută acum e „ Spune-mi ce visezi” , iar subiectul sunt o serie de crime și tulburările de personalitate multiplă. Un thriller psihologic.

12. Ai lua în considerare ca romanele tale să fie disponibile în format ebook și/sau audiobook?

Mi-ar face mare plăcere. Cred că ar fi interesant un proiect caritabil cu audiobook-uri pentru nevăzători. În acest fel s-ar bucura oameni cu acces scăzut de cât mai multe cărți. Ebook-urile sunt folositoare pentru cei plecați în străinătate. Eu prefer cartea în format fizic, dar dacă aș fi condiționată, aș fi bucuroasă să citesc românește. 

13. Ne poți spune câteva cuvinte despre proiectul literar la care lucrezi în prezent?

Am început să adun versuri pentru un nou volum de poezii, dar momentan fac o pauză de la activitățile literare fiind prinsă cu proiecte caritabile și alte probleme personale de rezolvat în prima jumătate a acestui an.

Îți mulțumesc încă o dată! Spor la scris și mult succes!

Mulțumesc și eu, Eva!

10 thoughts on “De vorbă cu autorii LiterPress Publishing – Vero Budea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d