
LiterPress Publishing este o editură destul de recent lansată în România. Pentru moment, are publicate câteva cărți scrise de autori români. M-am gândit să îi cunoaștem mai bine pe autorii acestei edituri și cea mai potrivită metodă mi s-a părut aceea a unui interviu. Despre cărțile lor vă vorbesc pe blogul acesta, precum și pe Evatopia. A spart gheața domnul Dan Bițuică, autorul romanului Cântecul lacului, pe care îl găsiți pe LiterPress Publishing. Autorul Dan Bițuică debutat cu romanul Grilajul de la fereastră, în anul 2020 și ne promite că vom avea ocazia să îi vedem numele pe numeroase cărți de acum încolo. Până atunci, însă, haideți să vedem ce ne povestește.
De vorbă cu autorul Dan Bițuică
Bună! Vă mulțumesc pentru că ați acceptat invitația de a răspunde câtorva întrebări!
1. Cine sunteți în viața de zi cu zi?
În viața de zi cu zi sunt un om ca toți ceilalți. Am și bucurii și tristeți, sunt un mare iubitor de animale și încerc să le asigur o viață cât mai ușoară. Scriu, citesc și muncesc în gospodărie.
2. Folosiți trei cuvinte pentru a vă descrie ca autor.
dramatic, melancolic, inovativ.
3. Dacă ar fi să scrieți sub un pseudonim, care ar fi acesta?
Nici nu vreau să mă gândesc! Sunt sceptic în privința pseudonimelor, chiar dacă sunt la modă. Mi se pare puțin că sub această umbrelă nu ești destul de asumat. Nu, chiar nu aș scrie sub un pseudonim.
4. Care este locul în care visați să scrieți?
Cred că locul în care mi-ar plăcea să scriu ar fi undeva într-o cabană din pădure, cu terasă, de unde să privesc peisajul și să respir aerul curat al muntelui.
5. Citiți autori clasici sau contemporani?
Rareori citesc autori clasici, pentru că majoritatea cărților de top ale acestor autori le-am citit și – de ce să nu fiu corect? – nu sunt un tip conservator, așa că autorii contemporani mă atrag mai mult, sunt mai aliniați vremilor.
6. Dacă autorii ar avea o superputere, care ar fi superputerea dumneavoastră?
Încă nu m-am gândit că aș putea beneficia de o supraputere și nici nu știu dacă m-aș pricepe prea bine să o folosesc. Mi-ar plăcea să am una prin care să transform lumea și oamenii, să-i pot face dependenți de lectură.
7. Care este autorul pe care l-ați citit și nu v-a plăcut?
Dostoievski. Chiar dacă o să atrag antipatia multora, opera lui nu mi-a plăcut, pentru că scrie foarte trist, iar descrierile sărăciei extreme și ale mizeriei mă îngrozesc, pur și simplu. Nu îmi place genul acesta de cărți, mult prea triste și, uneori, plictisitoare, în care ești bombardat cu personaje care au câte cinci nume.
8. Ce carte care nu este cunoscută și promovată ați citit și v-a plăcut?
Nu mă pot decide, însă una dintre ele, este chiar „Cântecul lacului” și spun asta fără să fiu subiectiv. Când am recitit-o pe hârtie, am redescoperit-o, chiar mi-a plăcut. Sunt conștient că autosuficiența face rău, dar mie mi-a plăcut.
9. Dacă ar fi să vă alegeți o mascotă, ce ar fi aceasta?
Sigur ar fi o pisică, sunt animalele care îmi plac cel mai mult.
10. Dacă ar fi să renunțați la un lucru pentru a deveni autor de succes, care ar fi acel lucru la care ați renunța?
Sincer, cred că nu aș putea face un astfel de pact. Mi-ar plăcea să fiu un autor de succes, dar numai prin îngăduința cititorilor mei, nu prin înțelegeri. Aș renunța cu drag la tot ce mă trage în jos și la oamenii care nu sunt ceea ce par a fi.
11. Care este autorul dumneavoastră preferat și de ce?
E greu să spun că există doar unul singur și nu aș fi onest să spun că doar pe scriitorul X îl ador. Sunt mulți și fiecare are farmecul său și, ca să fim obiectivi, o carte o găsești excelentă doar atunci când te prinde și pe tine, ca cititor, în starea optimă. Repet, nu pot fi obiectiv, dar asta din simplul motiv că aș nedreptăți alți autori dragi mie.
12. Ați lua în considerare ca romanele dumneavoastră să fie disponibile în format ebook și/sau audiobook?
Nu m-ar deranja deloc! Trăim într-o epocă a digitalizării, e în regulă să se întâmple și asta, la un moment dat.
13. Ne puteți spune câteva cuvinte despre proiectul literar la care lucrați în prezent?
Eu nu mă opresc din scris, iar acum scriu la un nou roman, pe care sper să-l termin mai devreme de luna mai și pe care mi-l doresc un roman complex.
Vă mulțumesc încă o dată! Spor la scris și mult succes!
Mulțumim, Eva! Un interviu interesant.
Cu drag! Ma bucur ca iti place.
Felicitări pentru interviu
Multumesc!
Un interviu interesant, cum ne-ai obisnuit!
Ma bucur.