Ferestre către copiii noștri – Violet Oaklander

Ferestre către copiii noștri – Violet Oaklander

Ferestre către copiii noștri. O abordare a Gestalt-terapiei cu copii și adolescenți

Când am văzut cartea Ferestre către copiii noștri. O abordare a Gestalt-terapiei cu copii și adolescenți la Editura Herald, am știut că e o carte pe care îmi doresc să o citesc. Noi, părinții, suntem mereu în căutare de metode care să ne apropie de copiii noștri. Însă, dincolo de relația părinte-copil, fiecare dintre noi, părinți sau nu, ar fi bine să căutăm să ne apropiem și de copilul interior, despre care se spune că trăiește toată viața în noi. Ei bine, această carte este o „fereastră” atât spre copiii noștri, cât și spre copilul interior al fiecăruia dintre noi.

Autoarea Violet Oaklander are doctorat în psihologie, un masterat în consilierea familiei și copilului și un masterat în educația specială a copiilor cu probleme emoționale și dizabilități de învățare. În plus, este absolventă a Institutului de Gestalt Terapie din Los Angeles. Pregătirea și experiența sa se poate observa cu ușurință în cadrul cărții Ferestre către copiii noștri. Cartea vine să ne ajute să găsim calea care să îi înțelegem pe copiii noștri, să le cunoaștem sentimentele, nevoile emoționale și modul în care interacționează cu cei din jur. Pentru a face mai ușoară înțelegerea teoriilor expuse, autoarea însoțește aceste teorii cu exemple din cadrul terapiilor susținute de către ea.

O carte bine structurată și utilă

Cartea este structurată în 12 capitole, fiecare dintre acestea oferind o „portiță” de a ajunge la sufletul copiilor noștri. Capitolele sunt, după cum urmează: Fantezia, Desenul și fantezia, Modelul meu de lucru, A face lucruri, Povești, poezie și marionete, Experiența senzorială, Punerea în scenă, Terapia prin joc, Procesul terapeutic, Probleme specifice de comportament, Alte considerații și O notă personală.

Însoțite de exemple concrete și bine descrise, aceste capitole ne oferă ocazia de a vedea cum putem să ne ajutăm copiii să se deschidă de față cu noi. Deși exemplele prezintă, în general, copii cu diverse probleme comportamentale, sunt sigură că aceste exerciții și jocuri pot fi aplicate în cazul oricărui copil, pentru a ne ajuta să îl înțelegem mai bine, să descoperim ce simte și cum gândește.

Așa cum puteți vedea din denumirea capitolelor, acestea prezintă diverse activități, cum ar fi desenul, poveștile, jocurile diverse, menite să îi ajute pe cei mici să se exprime prin intermediul acestor activități. Copiii sunt mai ușor de îndrumat spre a-și deschide sufletul prin intermediul unor activități distractive și/sau de imaginație, jocuri de rol sau fantezii diverse. De exemplu, mi-au rămas în minte exemple precum încurajarea copiilor să își transpună sentimentele pe foaie prin intermediul unor desene care să reprezinte lumea lor, așa cum o percep ei prin intermediul formelor și culorilor.

O altă activitate care s-a dovedit a fi utilă în acest sens este cea în care copilul și terapeutul (sau părintele, de ce nu?) se joacă de-a interviul la radio. Poveștile sunt și ele ideale pentru a pătrunde în mintea copiilor și a descoperi care sunt sentimentele care îi conduc și îi determină să acționeze într-un anumit fel.

Ferestre către copiii noștri – o carte utilă oricărui părinte

Suntem în permanență în căutarea de „ferestre” care să ne ducă mai aproape de copiii noștri, să ne ajute să îi înțelegem, să descoperim modul în care gândesc și sentimentele pe care le au. După părerea mea, cartea Ferestre către copiii noștri este excelentă în acest sens. Ne oferă nu doar informații teoretice, așa cum găsim în alte cărți de parenting, ci și exerciții practice, care să ne arate cum putem, prin intermediul jocului, să ne apropiem de copiii noștri.

Eu mă bucur tare mult că am ales să citesc această carte și v-o recomand cu încredere. Sunt sigură că veți găsi măcar câteva modalități pe care le puteți aplica în viața de zi cu zi, alături de copiii voștri, pentru a vă apropia de ei.

Cartea Ferestre către copiii noștri. O abordare a Gestalt-terapiei cu copii și adolescenți de Violet Oaklander poate fi comandată de pe site-ul Editurii Herald.

8 thoughts on “Ferestre către copiii noștri – Violet Oaklander

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.