O istorie secretă: Statul Polițienesc al Rusiei Sovietice – Martyn Whittock

O istorie secretă: Statul Polițienesc al Rusiei Sovietice – Martyn Whittock

Cruzime, co-operare și compromis, 1917-1991

Dacă sunteți pasionați de istorie în general, de Rusia în mod special, și vă doriți să descoperiți mai multe informații reale și nu tocmai cunoscute despre celebra Rusie Sovietică, atunci cartea O istorie secretă: Statul Polițienesc al Rusiei Sovietice este o alegere excelentă. Conform spuselor autorului Martyn Whittock, publicul occidental cunoaște o poveste simplificată despre statul totalitar URSS.

Tocmai din acest motiv, a decis să scrie această carte, în care prezintă realitatea despre regimul sovietic menținut în Rusia. Autorul consideră că nu doar poliția secretă a menținut acest regim, prin mai mult sau mai puțin cunoscutele acte de teroare, ci și diverse persoane, care au susținut acest regim din inimă și au profitat de el cum au știut mai bine.

Volumul de față este cu atât mai interesant cu cât statul totalitar URSS încă își are umbra așternută asupra unei bune părți din lume, iar autorul ține să evidențieze acest aspect în carte. Foarte bine structurată, cartea ne poartă prin istoria Rusiei Sovietice, începând cu „Rădăcinile dictaturii lui Lenin” – 1917 și până la sfârșitul URSS – 1991. Câteva dintre subiectele abordate pe parcursul celor 14 capitole includ Războiul Civil, foametea din Ucraina, Marea Teroare (1937-1938), Marele Război Patriotic și moartea lui Stalin.

O istorie secretă: Statul Polițienesc al Rusiei Sovietice – o carte-reper pentru pasionații de istorie

Din punctul meu de vedere, cartea O istorie secretă: Statul Polițienesc al Rusiei Sovietice este una de reper pentru pasionații de istorie și în special pentru cei care își doresc să descopere mai multe informații despre ce s-a întâmplat în Rusia Sovietică.

Fiecare etapă importantă din această istorie a Rusiei este bine documentată și prezentată, pentru a-l ajuta pe cititor să înțeleagă cum s-au desfășurat evenimentele și cum au contribuit poliția secretă și cetățenii la menținerea regimului sovietic în Rusia. Ca o concluzie a informațiilor prezentate, autorul își încheie cartea cu un capitol intitulat „Fantomele istoriei: Influența redobândită a statului polițienesc sovietic”, care prezintă istoria Rusiei de după 1991 și în care ne vorbește despre modul în care actuala conducere se leagă de cea veche, avându-și rădăcinile în trecutul sovietic al țării.

Așadar, dacă sunteți curioși să descoperiți istoria secretă a Rusiei Sovietice, vă recomand cu încredere această carte.

Cartea O istorie secretă: Statul Polițienesc al Rusiei Sovietice de Martyn Whittock a apărut la Editura Publisol și poate fi comandată de pe site-ul Booksaveur.

8 thoughts on “O istorie secretă: Statul Polițienesc al Rusiei Sovietice – Martyn Whittock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.