Arta parentajului plin de respect – Sura Hart, Victoria Kindle Hodson

Arta parentajului plin de respect – Sura Hart, Victoria Kindle Hodson

7 metode de Comunicare Nonviolentă pentru a transforma conflictul în cooperare

Editura Herald are cărți care îmi stârnesc interesul, iar una dintre noile apariții m-a făcut curioasă. Este vorba despre Arta parentajului plin de respect. 7 metode de Comunicare Nonviolentă pentru a transforma conflictul în cooperare, scrisă de Sura Hart și Victoria Kindle Hodson. De cum am văzut cartea, mi-am dorit să o citesc și să descopăr secretele comunicării nonviolente. Adeseori îmi pierd răbdarea și strig, chiar dacă ulterior realizez că nu am procedat corect. Și tocmai din acest motiv mi-am dorit să citesc cartea Arta parenajului plin de respect.

Informațiile mi s-au părut deosebit de utile și interesante, iar modul în care sunt expuse, cu exemple relevante, este de real ajutor pentru cititor. Este adevărat că unele dintre informații nu erau tocmai noi, deoarece știam deja câteva dintre ele de la terapiile pe care le fac cu parapsihologul. Așadar, eu cred că și din acest motiv mi-a fost mai ușor să „prind” informația și să o aplic în viața de zi cu zi. Și spun asta deoarece încă de când citeam cartea am început să pun în practică diverse tehnici descrise în ea și am rămas plăcut surprinsă de cum au decurs lucrurile în urma acestor „exerciții”.

Trebuie să recunosc că de când am început să citesc această carte și să pun în practică anumite metode pe care le-am învățat din ea, am reușit să mențin o comunicare pașnică și relaxată cu Denisa. Am reușit să nu îmi pierd răbdarea atunci când ea nu voia să facă ce voiam eu (de exemplu, să doarmă) și să discut cu ea calm și rațional.

Arta parentajului plin de respect – o carte utilă oricărui părinte

Arta parentajului plin de respect este o carte utilă oricărui părinte, o carte pe care m-aș fi bucurat să am ocazia să o citesc acum 8-9 ani. Totuși, realizez că poate atunci nu eram eu pregătită să pun în aplicare tehnicile de Comunicare Nonviolentă menite să evite conflictul și să încurajeze cooperarea dintre părinte și copil. Însă acum, când deja am învățat diverse lucruri utile pentru dezvoltarea mea personală în cadrul terapiilor alternative, pot privi altfel lucrurile și îmi este mai ușor să rezonez cu informațiile din această carte.

Cartea este împărțită în trei părți: Fundamentele respectului și ale cooperării, Cele 7 chei ale cooperării, Activități de familie și povești din „zona lipsită de învinuire”. Prima parte cuprinde trei capitole:

 • Respect și cooperare: ce vor părinții și cum pot să obțină
 • Respectul de sine: și părinții au nevoi
 • Ce îl scoate pe „co” din cooperare?

A doua parte cuprinde cele 7 chei ale cooperării, fiecăreia atribuindu-i-se câte un capitol. Iată care sunt cele 7 chei descrise în carte:

 • Stabilirea obiectivelor
 • Descoperiți nevoile din spatele fiecărei acțiuni
 • Cultivarea siguranței, încrederii și apartenenței
 • Încurajarea dăruirii
 • Folosiți un limbaj plin de respect
 • Învățăm împreună
 • Transformați-vă căminul într-o „zonă lipsită de învinuire”

A treia parte cuprinde o serie de activități propuse pentru a încuraja Comunicarea Nonviolentă în cadrul familiei. Subiectele (capitolele) acestei părți sunt:

 • Cultura girafei și cultura șacalului
 • Întruniri de familie
 • Practici care ne îmbogățesc viața
 • Rezolvarea pașnică a conflictelor
 • Jocul girafei și al șacalului
 • Povești din „zona lipsită de învinuire”

Arta parentajului plin de respect – ghid util pentru a învăța Comunicarea Nonviolentă

În opinia mea, cartea Arta parentajului plin de respect este precum un ghid util care să ne ajute să învățăm Comunicarea Nonviolentă. Fie că îmi place sau nu să recunosc, m-a regăsit în unele dintre exemplele de „așa nu” din carte. Însă vestea bună este că putem oricând să ne schimbăm comportamentul, limbajul și gândirea. Iar această carte este un bun punct de sprijin în acest sens. Cu exemple de „așa nu” urmate de exemple despre cum putem să înlocuim aceste „așa nu”-uri cu „așa da”, cartea este extrem de utilă și ne ajută să înțelegem unde procedăm greșit și cum putem schimba aceste lucruri.

Este o carte pe care e necesar nu doar să o citim, ci și să o aplicăm în viața de zi cu zi. Eu o voi păstra la îndemână, pentru că sunt sigură că voi mai reveni la ea de câte ori voi simți nevoia să îmi reamintesc despre cum se poate transforma o stare de conflict într-una de cooperare. Cu ajutorul exemplelor pozitive din carte și a jocurilor din ultima parte a ei, am reușit deja să schimb câteva lucruri în comunicarea dintre mine și Denisa și sunt sigură că sunt pe drumul cel bun spre parentajul bazat pe respect și cooperare.

Vă recomand cu toată încrederea această carte și, repet, vă recomand nu doar să o citiți, ci să vă lăsați inspirați de exemplele din carte, să le utilizați în relația dintre voi și copiii voștri. Veți descoperi că este foarte ușor să aveți o Comunicare Nonviolentă cu copilul, indiferent de vârsta acestuia, și că orice conflict poate fi evitat și, în schimb, transformat în cooperare.

Cartea Arta parentajului plin de respect de Sura Hart și Victoria Kindle Hodson poate fi comandată de pe site-ul Editurii Herald.

10 thoughts on “Arta parentajului plin de respect – Sura Hart, Victoria Kindle Hodson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.