Tot ceea ce strălucește – Nicoleta Mariana Orlea

tot ceea ce strălucește

Azi o să vă vorbesc despre o altfel de carte. Una deosebită, a cărui protagoniști sunt copii, adolescenți și oameni deosebiți, în care există rezerve de putere nebănuită, o putere de care au nevoie și pe care știu cum să o exploateze. Este o carte cu un subiect sensibil și, totuși, de actualitate. Este o carte despre autism, scrisă de Nicoleta Mariana Orlea, mamă de copil cu autism. Cartea conține povestiri despre persoane care fie au pe cineva drag diagnosticat cu autism, fie au chiar ele autism. Tot ceea ce strălucește este cartea aceea care îți pune un nod mare în gât, îți aduce lacrimi pe care n-ai cum să le oprești și îți sfâșie sufletul, bucăți-bucățele. Totuși, este și încărcată de optimism și de o putere lăuntrică a celor care trec prin greutatea autismului și găsesc curajul și încrederea de a înfrunta orice le vine în cale.

Tot ceea ce strălucește cuprinde 20 de povestiri despre copii cu autism. Cartea, disponibilă momentan doar în format ebook, este un proiect al Asociației Autism Voice. Scopul ei este acela de a desluși o parte din misterul care îi înconjoară pe copiii cu autism.

Câteva informații despre autism

Alături de cele 20 de povestiri, cartea cuprinde și câteva informații despre autism, informații care m-au șocat, recunosc. De exemplu, sunt sigură că majoritatea dintre voi nu știați că autismul este declarat epidemie, întrucât numărul persoanelor cu autism crește de la an la an. Vă redau mai jos și explicația, așa cum apare în carte:

„La nivel mondial, 1 din 54 de copii este afectat de această tulburare, indiferent de mediul din care provine, indiferent de educația sau statutul familiei. Pe baza cifrelor din ultimii ani, specialiștii estimează că, la ora actuală, la copii autismul este o afecțiune mai frecvent întâlnită decât cancerul, diabetul și sindromul Down luate împreună. Din cauza ratei mari de creștere (13% anual), Organizația Mondială a Sănătății a acordat autismului statut de epidemie.”

Șocant, nu-i așa? Mă număr printre persoanele binecuvântate, întrucât nu am pe nimeni drag diagnosticat cu autism. Totuși, am cunoscut persoane care au copii cu autism și întotdeauna le-am admirat puterea de care dau dovadă și iubirea nemărginită. Denisa, fiica mea, a avut la un moment-dat un coleg cu autism, copil însoțit de shadow la cursuri și trebuie să recunosc că volumul Tot ceea ce strălucește mi-a adus aminte de mămica acelui copil, de durerea pe care i-o citeai întotdeauna în privire și de iubirea pe care o avea în ochi atunci când își privea copilul, de grija față de el și de teama pe care o simțea la gândul „ce vor spune părinții aflând despre colegul lor”.

Tot ceea ce strălucește – o carte plină de sentiment

Cum spuneam, cartea cuprinde 20 de povestiri despre copii cu autism. Citindu-le, am înțeles că acești copii sunt deosebiți. Dincolo de diferențele de comportament față de ceea ce sunt numiți copii tipici, dincolo de dezvoltarea într-un alt ritm față de cea a copiilor tipici, copiii cu autism sunt extraordinari. Unii au talente remarcabile – la desen, pictură sau chiar matematică – alții, contrar preconcepțiilor, sunt capabili de o iubire și o afecțiune ieșite din comun.

Povestirile ne ajută să înțelegem ce se petrece în sufletele părinților de copii cu autism, dar și al copiilor aceștia atât de speciali. Ne ajută să vedem cum decurge viața unor familii care au un membru diagnosticat cu autism. Iar pentru cei care cunosc deja pe propria piele aceste lucruri, cartea vine ca un sprijin, pentru a le arăta că nu sunt singurii care se confruntă cu astfel de sentimente, terapii și dureri sufletești.

Prin intermediul celor 20 de povestiri, am avut ocazia să „cunosc” copii extraordinari și părinți care chiar pot fi denumiți supereroi. Am plâns și simt nodul în gât încă și acum, în timp ce scriu despre carte. I-am povestit de dimineață mamei despre carte și vocea mi s-a sugrumat, n-am reușit să îmi duc ideile la final.

De ce vă recomand cartea Tot ceea ce strălucește?

Nu voi lua povestirile pe rând, să vă spun despre ele. Fiecare prezintă un copil deosebit, un copil extraordinar, atât pot să vă spun. În schimb, vă îndemn să citiți cartea Tot ceea ce strălucește, din două motive:

1. Pentru a afla mai multe despre autism, despre copiii cu acest diagnostic și despre ce înseamnă viața cu un copil autist. Știu, ați putea spune că nu vă interesează subiectul, că, Slavă Domnului, sunteți binecuvântați cu copii sănătoși. Așa este, sunt de acord cu voi, însă haideți să ne uităm puțin la numere – „La nivel mondial, 1 din 54 de copii este afectat de această tulburare” și la rata de creștere – 13% anual. Eu zic că este un subiect care ne privește și ne interesează, deoarece oricând am putea avea un astfel de caz în familie sau între prietenii apropiați, chiar dacă nimeni nu-și dorește să cunoască autismul atât de aproape. Sau copiii noștri ar putea avea un coleg cu autism și eu zic că este de ajutor să fim „educați” în a-i accepta în jurul nostru.

2. Al doilea motiv și, poate, cel mai important, este faptul că această carte se vinde în scop caritabil. Adică, întreaga contravaloare a fiecărui exemplar vândut al acestui ebook este redirecționată către programele de recuperare a copiilor cu autism din cadrul centrelor Autism Voice. Este puținul pe care oricine îl poate face pentru a ajuta familiile care trec prin această greutate. Terapiile de recuperare implică niște costuri ridicate, așa cum am aflat chiar din cartea Tot ceea ce strălucește, astfel că fiecare sumă este de ajutor pentru copiii care au nevoie de aceste terapii.

Mă bucur că am avut ocazia să citesc cartea aceasta, m-a ajutat să înțeleg mai bine ce este cu autismul și să descopăr cât de minunați sunt, de fapt, acești copii.

Pe blog găsiți informații despre proiectul „Eu și copilul meu. Viață sănătoasă pentru copiii cu autism”, desfășurat de Asociația Autism Voice, finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Cartea Tot ceea ce strălucește, de Nicoleta Mariana Orlea se poate descărca din Google Play.

8 thoughts on “Tot ceea ce strălucește – Nicoleta Mariana Orlea

  1. Cu siguranță subiectul este unul care sfâșie. Acest copii sunt cu adevărat speciali și merita toată iubirea și sprijinul.

  2. Am citit mai demult o carte scrisa din perspectiva unei fetite cu autism si m-a cutremurat. Cred ca este sfasietoare aceasta carte. Din pacate autismul este din ce in ce mai prezent si multi copilasi sunt diagnosticati cu aceasta boala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.